T T T
Veličina fonta
Disleksija font Veći razmak Označi poveznice
Kontrast Invert Crno/bijelo
Novosti   /   Potpore

MTS proradio punim kapacitetom

Gradonačelnica Petra Škrobot svečano dodijelila posljednje ključeve poduzetnicima u inkubaciji MTS-a

Svega dvije godine od otvaranja Malog tehnopolisa Samobor, program Poduzetničkog inkubatora popunio je sva raspoloživa mjesta. U četvrtak 12.5.2022. godine u prostorijama Malog tehnopolisa svečano su uručeni ključevi prostorija posljednjim korisnicima koji ulaze u program poduzetničke inkubacije. 

U sklopu tog programa njima će biti omogućeno korištenje prostorija po subvencioniranoj cijeni na samom početku poduzetničkih pothvata uz korištenje svih usluga MTS-a. 

U posljednjem krugu natječaja za dodjelu prostora Poduzetničkog inkubatora prostorije su dobili: 

  • Void Star Tech – obrt za računalno programiranje 

  • Studio Goodie d.o.o. – arhitektonska djelatnost

  • Automation design solutions d.o.o. – projektantska djelatnost

  • Paola Franceković – nutritivna terapija 

Ključeve im je svečano uručila gradonačelnica Samobora Petra Škrobot koja je iskoristila priliku da čestita ovim mladim poduzetnicima na hrabrosti i poželi im sreću u budućim poslovnim izazovima: 

„Drago mi je da danas uručujemo ugovore poduzetnicima čime će svi kapaciteti poslovnih prostora u Malom Tehnopolisu Samobor u potpunosti biti popunjeni. To potvrđuje da poduzetnici prepoznaju Samobor kao kvalitetnu sredinu za početak i razvoj svog poslovanja. Također, pokazuje koliko je MTS važan jer pruža podršku mladim i inovativnim poduzetnicima u Samoboru. Budući da je velik interes za poslovne prostore kao i usluge koje nudi  Mali tehnopolis Samobor, planiramo rekonstrukciju i nadogradnju objekta u blizini koji bi također služio poduzetnicima. Samobor je poznat po poduzetništvu i obrtništvu i zato ćemo i nadalje pružati podršku našim poduzetnicima i obrtnicima.”, rekla je Gradonačelnica. 

Direktor Poduzetničkog centra Samobor Željko Radovanić istaknuo je da je ovim popunjavanjem prostora u MTS-u zaokružena kompletna priča te su izvršene sve ugovorne obveze koje su se prema projektu trebale ispuniti u roku od tri godine.

Predsjednik Gradskog vijeća Samobora Miran Šoić naveo je kako se iz dosadašnjeg rada Malog Tehnopolisa Samobor iščitava i važnost uloge Poduzetničkog centra Samobor te je izrazio nadu da će Grad nastaviti podupirati one koji obavljaju unosne poslove.

Resorni gradski pročelnik Marinko Džepina naglasio je kako je za Grad Samobor MTS jedan od najznačajnijih gradskih projekata najavivši nove natječaje za one koji tek završavaju svoje škole ili studije ili se, pak, namjeravaju vratiti iz inozemstva i ovdje nastaviti svoj posao.

U ime poduzetnika Vjekoslav Krajačić iz Void Star Tech-a zahvalio se na potpori te je rekao da ovakva pomoć i projekti mnogo znače mladim poduzetnicima na početku njihovih poslovnih avantura. Također, rekao je da ga veseli što se planira daljnji razvoj Malog tehnopolisa i općenito poduzetništva i obrtništva u Samoboru.

O Malom Tehnopolisu Samobor: 

Grad Samobor je proveo projekt prenamjene dva objekta bivše vojarne Taborec u poduzetničku potpornu instituciju pod nazivom “Mali tehnopolis Samobor” (MTS). Razdoblje provedbe projekta bilo je od 1. studenog 2017. do 25. kolovoza 2020. nakon čega je MTS stavljen u funkciju. 

MTS ima višestruku funkciju – poduzetničkog inkubatora za poduzetnike početnike te pružatelja usluga specijalističkih seminara, poslovnog povezivanja, poduzetničkih događanja, virtualne inkubacije i sl. Poduzetnici imaju mogućnost korištenja aditivnih tehnologija u svojem poslovanju, s obzirom na to da je MTS opremljen najnovijom generacijom 3D printera i 3D skenerom. 

MTS ima 1.431,05 m2 korisnog uredskog, proizvodnog, prezentacijskog i istraživačkog prostora, raspolaže s ukupno 28 jedinica. Osim jedinaca namijenjenoj poduzetnicima, prostor ima konferencijsku dvoranu, dvoranu za informatičke i specijalističke edukacije, dvoranu za sastanke i co-working prostor.  

Jedinice za inkubaciju stalnih korisnika prosječne su površine 28,10 m2 za poduzetnike početnike  te prosječne površine 91,30 m2  za poduzetnike u fazi rasta i razvoja. 

Upravljanje MTS-om Grad Samobor je Ugovorom povjerio Poduzetničkom centru Samobor, koji je u vlasništvu Grada te ima osnovnu funkciju poticanja poduzetništva.  

Ciljevi i zadaci MTS-a su: 

  • poticanje poduzetništva i osnivanje startup tvrtki,

  • privlačenje poduzetnih i sposobnih stručnjaka omogućujući im da realiziraju svoje poduzetničke ideje, 

  • transfer znanja od razvojnih institucija do industrije, odnosno informacija neophodnih za razvoj i poduzetništvo, 

  • pružanje poslovnih, tehničkih, obrazovnih i ostalih usluga malim poduzetnicima. 

MTS ima višestruku funkciju:

  • poduzetničkog inkubatora za poduzetnike početnike i poduzetnike u fazi rasta i razvoja

  • edukacijskog centra s uslugama potpornih institucija koje se odnose na poduzetničke vještine i podizanje konkurentnosti poslovanja kroz korištenje najnovijih tehnologija

  • 3D inovacijskog centra s uslugama aditivnih tehnologija s obzirom na to da je MTS opremljen najnovijom generacijom 3D printera i skenera.

  • Poslovni objekt MTS-a ima u ponudi prostore u kojima se razvijaju usluge poduzetnicima, motivira javnost za poduzetništvo, te se postepeno popunjava poslovni prostor poduzetnicima početnicima i „zrelijim poduzetnicima“ u rastu i razvoju.

Korisnicima MTS-a se pružaju sljedeće usluge: 

  • Pojedinci i poduzetnici u MTS-u dobivaju podršku u ranoj fazi razvoja tako da uz korištenje inovativne poslovne infrastrukture ostvaruju pravo na pristup uslugama MTS-a. 

  • Potporne inkubacijske (uključujući pred-inkubacijske i post-inkubacijske, stvarne i virtualne) usluge koje MTS pruža su:

  • Infrastrukturna podrška (subvencionirani zakup poslovnog prostora, sofisticirana 3D oprema, zajednički prostor, konferencijska dvorana, soba za sastanke) 

  • Tehnička podrška  (pristup  internetu, virtualna adresa, usluge fotokopiranja) 

  • Savjetodavna podrška (savjetovanje, informiranje, edukacije, natječaji, umrežavanje, mentoriranje).

Objavljeno: 12.05.2022.