T T T
Veličina fonta
Disleksija font Veći razmak Označi poveznice
Kontrast Invert Crno/bijelo
Novosti   /   Gradonačelnica

Nagrađene uspješne studentice

Mia Jurković i Katarina Ležaić nagrađene su za ostvarene vrhunske rezultate u području kemije

Nagrađene uspješne studentice

Grad Samobor upriličio je u ponedjeljak 5. prosinca u Gradskoj vijećnici prijem za Miju Jurković i Katarinu Ležaić, uspješne studentice diplomskog sveučilišnog studija istraživačke kemije Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu.

Na njihovim uspjesima tijekom studiranja, ali i u mnogobrojnim izvannastavnim aktivnostima i znanstveno-istraživačkom radu čestitali su im gradonačelnica Petra Škrobot, njezin zamjenik Petar Burić te privremeni pročelnik za društvene djelatnosti Silvio Ivan Žugaj.

Uspješne studentice Mia Jurković i Katarina Ležaić tijekom dosadašnjih godina studiranja, osim redovnih studentskih obaveza i polaganja ispita, sudjelovale su u mnogobrojnim izvannastavnim aktivnostima i znanstveno-istraživačkom radu. Bile su sudionice projekata na Zavodu za opću i anorgansku kemiju u okviru kojih su objavljeni znanstveni radovi čije su koautorice. Ove akademske godine zajedno su napisale znanstveni rad za koji su nagrađene Rektorovom nagradom. I prethodne akademske godine 2020./2021. dobile su Rektorovu nagradu za društveno koristan rad u akademskoj i široj zajednici pod nazivom „Online Znanstvene čarolije“. Navedeni rad proizašao je iz sudjelovanja na projektu studentske sekcije Hrvatskog kemijskog društva „Znanstvene čarolije“. Riječ je o volonterskom projektu popularizacije znanosti kroz kemijske radionice za djecu. Osim toga, znanost su popularizirale kroz sudjelovanje na Otvorenom danu Kemijskog odsjeka i Smotri Sveučilišta u Zagrebu. Rezultate svojih istraživanja prezentirale su i na znanstveno-stručnim skupovima, između ostalih i u Pragu.

Priznanje za ostvarene vrhunske rezultate u znanstvenom području kemije i popularizaciji znanosti Miji i Katarini uručila je gradonačelnica Petra Škrobot čestitavši im na Rektorovim nagradama, na svim znanstvenim radovima koje su do sada publicirale kao i na volonterskim projektima.

“ Impresivan je vaš uspjeh. Iznimno mi je drago da ste već toliko toga postigle i da već u studentskim danima imate ambicije prema akademskom svijetu i području istraživanja. Znam koliko je to teško i koliko odricanja zahtjeva, no svaki trud se isplati. Vi ste ponos našeg grada, jer možete biti primjer mladim ljudima kako se učenjem, proučavanjem, istraživanjem može stvarati zanimljiv i poticajan životni put koji sigurno vodi velikim rezultatima i ostvarenju zavidnih znanstvenih karijera. Značajan je i vaš doprinos popularizaciji znanosti, jer približiti kemiju i kemijske procese djeci i mladima i tako potaknuti znanstvenu iskru u nekom mladom talentu, važan je doprinos našoj zajednici“ - poručila je gradonačelnica vrijednim studenticama te rekla kako će Grad uvijek podržati mlade, pametne, vrijedne i društveno angažirane sugrađane.

Studenticama su na dosadašnjem radu i uspjesima čestitali te im sve najbolje u nastavku obrazovanja poželjeli i zamjenik gradonačelnice Petar Burić i privremeni pročelnik Silvio Ivan Žugaj.

Mia i Katarina zahvalile su na prijemu i nagradama te naglasile kako im je jako drago da je Grad prepoznao njihov rad i trud te da im je to velika motivacija za dalje. Rekle su i kako vjeruju da će svojim primjerom potaknuti druge mlade ljude da se više uključe u izvannastvane projekte. Naglasile su kako trenutno rade na svojim diplomskim radovima te da planiraju odlazak na stručnu dvomjesečnu edukaciju u Nizozemsku. Obje su rekle kako im je želja ostati u Hrvatskoj, a ako ih put odvede u inozemstvo planiraju se vratiti s novim i svježim idejama te se tu nastaviti razvijati u akademskom i znanstvenom smislu. 

Objavljeno: 05.12.2022.