Grad Samobor Grad Samobor Logo

Građani

Najveći smo u Hrvatskoj i bližoj okolici!

Najveći smo u Hrvatskoj i bližoj okolici!
10.07.
2019.

Donosimo razgovor s Krešimirom Žužić, referenticom za rad s mladima u Centru za mlade Bunker

Krešimira Žužić, rođena 1991. godine, magistra je politologije Fakulteta političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu i studentica sveučilišnog poslijediplomskog specijalističkog studija Odnosi s javnošću na istom fakultetu. Od 2018. godine radi i kao samostalna referentica za rad s mladima u samoborskom Centru za mlade Bunker, koji je nadavno obilježio svoj drugi rođendan. S Krešimirom smo razgovarali o programima koji se organiziraju u Bunkeru, kako su oni prihvaćeni od naših mladih sugrađana te o budućim planovima.       

  •  Centar za mlade Bunker, nakon dvije godine rada, prepoznatljivo je mjesto okupljanja mladih, ali i starijih Samoboraca, a na brojna događanja dolaze nam i posjetitelji iz okolnih mjesta i gradova. Kakve su njihove reakcije i koji su stvarni učinci za korisnike Centra?  

Samoborski Centar za mlade od svojeg otvorenja slovi kao primjer najvećeg takvog centra u Hrvatskoj i kao primjer dobre prakse. Veliku važnost stavljamo na razvijanje kompetencija mladih kroz neformalno učenje te se trudimo osnažiti ih kao mlade pojedince, kojima će znanja stečena u Bunkeru svakako u budućnosti pomoći i na tržištu rada. Kao Samoborka ponosna sam što se naš grad može istaknuti kao svijetli primjer brige o mladima i mislim da su oni svjesni kako je velika sreća imati gradsku vlast koja razumije i ima sluha za potrebe mladih, što pak oni redovito potvrđuju svojim dolaskom na ponuđene programe, korištenjem prostora i sugestijama o svojim potrebama.

  • Koje uspješnije programe do sada biste izdvojili? 

Ukoliko gledamo broj posjetitelja, onda su to svakako zabavni prograni vezani uz koncerte poznatih rock, pop, hip-hop i ostalih izvođača. Svakako treba izdvojiti nedavno organizirani dvodnevni Pine fest, kojim smo proslavili naš drugi rođendan, a u kojem je uživalo oko 10 000 posjetitelja. No, svi naši takvi koncerti su iznimno dobro posjećeni (S.A.R.S., Edo Maajka, Krankšvester, Vojko V itd.). Velik interes bio je i za stand up nastupe eminentnih hrvatskih komičara Ivana Šarića i Vlatka Štampara, a dvoranu je napunila i predstava Teatra EXIT Dvije crte plavo. S druge strane, treba izdvojiti edukativne ili informativne radionice i predavanja koja su u značajnoj mjeri poboljšala mladima mogućnosti stjecanja znanja i vještina koje nisu usvojili kroz redovni obrazovni sustav, a koja će im trebati na tržištu rada. I, konačno, izdvojila bih naša tri prostora u koje mladi dolaze tijekom cijele godine: Chill out room (mjesto gdje se dođu družiti uz PS, bilijar ili stolni nogomet), Study room (mjesto gdje dolaze učiti) i Info centar (mjesto gdje mogu doći i zatražiti pomoć oko pronalaženja informacija vezanih uz npr. stipendije, nastavak školovanja i sl.).
Posebno smo ponosni i na prvi projekt sufinanciran sredstvima Europske unije iz programa Erasmus+ "Bunkreiranje – kreiranje programa Centra za mlade Bunker", kojem smo nositelj, a koji je bio logičan nastavak prethodnog projekta u kojem su mladi u Bunkeru izrađivali Gradski program djelovanja za mlade. Svima koji su se uključili u projekt pružena je prilika da proaktivno izravno utječu na izradu javnih politika, u ovom slučaju upravo onih koje se tiču njih samih. Aktivnosti u sklopu projekta imale su za cilj razvoj sposobnosti sudionika za aktivno podupiranje provedbe javnih politika od interesa za mlade. 

  • Koliko ljudi posjećuje Bunker i kakvi su njihovi dojmovi? 

U 2018. godini kroz Bunker je prošlo oko 20 000 posjetitelja, što je zaista impresivna brojka. Organizirano je 156 događanja kroz program DOPRI! – Dođi! Predloži! Izvedi!, koji je okosnica našeg djelovanja, a kojim se na poticaj mladih i uz njihovu pomoć organiziraju razna događanja. Također, Bunker je sudjelovao u suorganizaciji 48 događanja raznih udruga i ustanova koje se bave mladima. Dojmovi su pozitivni, a mi dajemo sve od sebe da ih takvima i održimo, da se nastavimo razvijati i rasti. Uvijek smo otvoreni za sugestije i, dapače, volimo čuti različita mišljenja i poduzeti potrebne mjere za nadogradnju, jer one nam omogućuju da iz dana u dan budemo bolji i opravdamo status jednog od najboljih centara za mlade u Republici Hrvatskoj. 

  •  Planovi za ljeto?

Pobrinuli smo se da mladi u našem gradui tijekom ljeta imaju bogat program. Vruće ljetne dane tako mogu provesti na besplatnim breakdance radionicama pod vodstvom Denisa Jandrečića, večerima hit filmova, raznim turnirima (kartaške igre, stolni tenis...), igrajući društvene igre, istražujući svijet virtualne realnosti, ili pak na detoks jogi ili pjena partyju. Tu su još i različite kreativne radionice, demonstracija airsofta, a svaki petak smo na popularnom gradskom bazenu na Vugrinščaku, gdje nudimo brojne sadržaje u sklopu Ljetnog odmorka.