T T T
Veličina fonta
Disleksija font Veći razmak Označi poveznice
Kontrast Invert Crno/bijelo
Novosti   /   Građani

Noć muzeja u Samoboru

U bogatom programu uživali brojni posjetitelji

Bogat program tijekom Noći muzeja u Galeriji Prica počeo je otvorenjem izložbe skulptura samoborskog kipara Vlade Gvozdanovića, koji je podrijetlom sa Žumberka. Slogan ovogodišnje Noći muzeja glasi "Muzeji su važni", a izložbom skulptura Vlade Gvozdanovića Galerija Prica dodaje i "Umjetnici su važni". Gvozdanović je dugogodišnji član likovnog odjela Ogranka Matice hrvatske u Samoboru, a iako je po umjetničkom obrazovanju amater, on je dugogodišnjim radom s različitim vrstama kamena postao vrstan poznavatelj materijala s kojim radi. „Njegove skulpture odišu jednostavnošću i harmonijom oblika, što izražava njegov senzibilitet prema temama kojima se bavi"– istaknula je kustosica Nikolina Šimunović, a izložbu je otvorila gradonačelnica Petra Škrobot.

Uz izložbu skulptura Vlade Gvozdanovića, Galerija Prica je tijekom Noći muzeja ponosno predstavila i nove umjetnine koje su od nedavno dio Galerije Prica, a kako bi publici dodatno približili stalnu zbirku, ali i Zlatka Pricu, osobno, u Galeriju su prenijeli njegove osobne i slikarske predmete iz njegovog ateljea u Martićevoj ulici u Zagrebu.

Za najmlađe posjetitelje, Galerija Prica je u Noći muzeja priredila likovne radionice ususret velikoj izložbi iz ciklusa Animalizam u Hrvatskoj likovnoj umjetnosti „Pohvala pticama“, pod vodstvom profesorice Nevenke Miklenić.

Centar za mlade Bunker priredio je tijekom Noći muzeja otvorenje izložbe umjetnice Marije Prša „Glazbeni pejzaži“ i radionicu osobnog prenošenja doživljaja glazbe kroz crtež pod nazivom „Glazba na papiru."

Samoborski muzej u partnerstvu s Gradskom knjižnicom Samobor privukao je brojnu publiku zanimljivim programom pod nazivom „Sjeverozapadni vjetar“ – zaboravljenih priča i narodnih predaja“, svestranog umjetnika Zdenka Bašića.

Lutke, makete, ilustracije, priče i filmovi Zdenka Bašića u Samoborskom muzeju dočarale su bogat svijet zaboravljenih priča i narodnih predaja, a u magičnoj atmosferi uz coprnice, vile i vilenjake posjetitelji su uživali sve do 23 sata.

Uz Samobor se vezuju brojne legende i predaje o divovima Hajdima, o vilama sa Žumberačkog gorja, Vodenom čovjeku iz potoka Gradne, pozojima, mračnjacima, baukačima i čitavom nizu stvorenja koja su boravila po šumama, vrtovima, ognjištima, močvarama i bregima naših predaka. Zato Muzej zaboravljanih priča pokazao kao odlična prilika da se te narodne predaje prezentiraju suvremenim tragačima i posjetiteljima u novoj dimenziji i novom identitetu Grada priča i legendi – Samobora.

U pričama, radionicama i projekcijama dokumentnih filmova vezanih uz Muzej zaboravljenih priča i narodnih predaja posjetitelji će moći uživati vikendima u Samoborskom muzeju sve do 5. ožujka.

Tijekom Noći muzeja plesalo se i na svili, a o svom umjetničkom radu i projektima, Zdenko Bašić publici je predstavio kroz razgovor s knjižničarkom Draženkom Robotić. U ime Grada Samobora programu u Samoborskom muzeju u Noći muzeja nazočio je zamjenik gradonačelnice, Petar Burić.

Objavljeno: 28.01.2023.