T T T
Veličina fonta
Disleksija font Veći razmak Označi poveznice
Kontrast Invert Crno/bijelo
Novosti   /   Projekti

Nova LED rasvjeta u sportskim dvoranama

Ulaganje u sportsku infrastrukturu

Grad Samobor svake godine iz proračuna ulaže značajna sredstva u sportsku infrastrukturu na svom području kako bi se unaprijedili uvjeti za održavanje sportskih aktivnosti škola, klubova, udruga, rekreativaca i drugih raznih sportskih natjecanja u sportskim dvoranama kojima upravlja Ustanova Sportski objekti Samobor.

Tako od nedavno tri sportske dvorane u Samoboru imaju novu LED rasvjetu: Sportska dvorana Rude, Sportska dvorana Samobor i Sportska dvorani OŠ Bogumila Tonija, a što će uvelike doprinijeti uštedi električne energije te kvalitetnijim uvjetima za odigravanje utakmica.

U spomenutim dvoranama samoborski sportaši ostvaruju iznimne rezultate: u sportskoj dvorani OŠ Bogumila Tonija svoje utakmice igra ženski rukometni klub Lavice Samobor koji nastupa u 2. Hrvatskoj rukometnoj ligi – zapad, a u sportskoj dvorani Rude, Rukometni klub Rudar nastupa u Premijer Hrvatskoj rukometnoj ligi.

U Sportskoj dvorani Samobor Andrije Hebranga 26a, odigravaju se košarkaške utakmice Prve muške lige, a domaćin je prvoligaški klub KK Samobor. Navedeni klubovi natječu se po strogo postavljenim pravilima Europske rukometne odnosno Europske košarkaške federacije.

Stanje rasvjete u sportskim dvoranama je bilo jako loše budući da je rasvjeta bila izvedena od starih metalhalogenih reflektora 400W koji su se često kvarili, popravci su bili izuzetno skupi, rezervni dijelovi često nedobavljivi ili teško dobavljivi, sigurnost rasvjete za vrijeme utakmica loša, a potrošnja struje od rasvjete u dvoranama je bila vrlo velika što je stvaralo Ustanovi SOS velike troškove.

„Kako bi Ustanova dugoročno riješila probleme visokih troškova održavanja postojeće stare i neadekvatne rasvjete, smanjila trošak električne energije, osigurala nastavak natjecanja pod pokroviteljstvom Europske rukometne odnosno Europske košarkaške federacije te osigurala korisnicima dvorane kvalitetno i sigurno osvjetljenje dvorana, Ustanova Sportski objekti Samobor je planirala je izmijeniti dio svjetiljki. No, sredstva nisu bila dovoljna za realizaciju investicije zamjene postojeće rasvjete novom LED rasvjetom u svim dvoranama kojima Ustanova upravlja. Grad Samobor, osnivač Ustanove je prepoznao važnost, isplativost i svrhovitost projekta, te je osigurao Ustanovi dodatna financijska sredstva za realizaciju projekta u cijelosti – u sve tri dvorane – Bogumil Toni, Samobor i Rude. Zahvaljujem Gradu Samoboru na potpori u realizaciji ovog važnog projekta“- izjavila je ravnateljica Ustanove SOS, Maja Biondić.

Nakon provedbe navedenog projekta, sportske dvorane Grada Samobora koje su na upravljanju u Ustanovi Sportski objekti Samobor, su opremljene LED rasvjetom po najnovijim svjetskim standardima i normama koje LED rasvjeta mora ispuniti prema pravilima Europske rukometne odnosno Europske košarkaške federacije i zadovoljiti uvjet kako bi se omogućili TV prijenosi. LED svjetiljke imaju visoki stupanj zaštite od mehaničkog oštećenja budući se u dvoranama uglavnom odvijaju natjecanju sportova s loptom. LED rasvjeta je proizvedena u Europskoj uniji i ima CE certifikat. Jamstveni rok za navedenu LED rasvjetu je 5 godina za koje vrijeme Sportski objekti Samobor neće imati dodatnih troškova za održavanje i popravke LED rasvjete. 

„Iznimno mi je drago da je uspješno realiziran navedeni projekt, jer LED rasvjeta koja je ugrađena, po svojim karakteristikama, treba ostvariti značajne uštede, osobito u situaciji visokih tržišnih cijena električne energije. Nastavit ćemo ulagati u sportsku infrastrukturu na samoborskom području, jer to naši sportaši koji ostvaruju iznimne rezultate, rekreativci kao i mladi koji se tek počinju baviti sportom zaslužuju“ – izjavila je gradonačelnica Petra Škrobot.

Objavljeno: 27.03.2023.