T T T
Veličina fonta
Disleksija font Veći razmak Označi poveznice
Kontrast Invert Crno/bijelo
Novosti   /   Civilna zaštita

Nova oprema za HGSS - Stanicu Samobor

Samoborski gorski spašavatelji dobili novu opremu

Hrvatska gorska služba spašavanja – Stanica Samobor od danas je bogatija za novu opremu za spašavanje iz visina. Opremu vrijednu preko 40 000 kuna Stanici Samobor donirala je Zagrebačka županija, a u prostorijama Stanice Samobor uručio župan Stjepan Kožić. Pri tome je župan Kožić zahvalio svim članovima Stanice Samobor što 24 sata dnevno, 365 dana u godini, brinu o žiteljima cijelog zapadnog dijela Zagrebačke županije tj. područjem koje obuhvaća četiri grada i devet općina. Župan Kožić čestito je Stanici Samobor na 66 godina djelovanja naglasivši kako će Županija i dalje podupirati rad gorskih spašavatelja kroz redovito financiranje, ali i kroz ovakve donacije.

Samoborska gradonačelnica Petra Škrobot zahvalila je županu Stjepanu Kožiću na donaciji, a Stanici Samobor i njenim članovima na svemu što čine, a kako bi naši sugrađani bili sigurni. Gradonačelnica Škrobot je kazala kako vjeruje da će im nova oprema biti od velike pomoći te da iznimno cijeni njihovu humanost i rad koji nimalo nije lak s obzirom na zahtjevnost i prostranost terena koji pokrivaju. „Grad Samobor će nastaviti poticati rad i razvoj HGSS-a u Samoboru. Ponosni smo na članove Stanice Samobor i zahvalni im za sve što čine“ – kazala je gradonačelnica Škrobot.

Podršku radu HGSS-u Stanici Samobor dala je i predsjednica Skupštine Zagrebačke županije, Martina Glasnović.

Pročelnik HGSS-a Stanice Samobor, Nikola Tot zahvalio je na donaciji Zagrebačkoj županiji i županu Stjepanu Kožiću te na podršci Gradu Samoboru i gradonačelnici Petri Škrobot.

Nikola Tot je naglasio kako će im nova oprema biti od velike koristi, a radi se o kacigama, rasvjetnoj opremi, spravama za osiguravanje pri spašavanju iz visina te GPS uređaju koji se stavlja na potražne pse. „Takva je oprema skupa i brzo se troši, a koristimo ju za redovite aktivnosti i potrebe školovanja. Sve je više akcija spašavanja i sve su zahtjevnije, posebice u Samoborskom gorju i na području Žumberka. Kvalitetna oprema nam omogućava da budemo još učinkovitiji u spašavanju života zato smo zahvalni na svakoj takvoj donaciji“ – rekao je Nikola Tot.

„U prošloj godini broj akcija spašavanja se udvostručio u odnosu na godinu ranije, jer otkako traje pandemija sve više građana boravi u prirodi. To nam je drago, ali važno je da taj boravak u gorju bude siguran. Sve je više akcija spašavanja, a time raste i potreba za ulaganje u opremu i školovanje volontera. Ponosni smo na naših 66 godina djelovanja i na to da je Stanica u Samoboru najstarija u Hrvatskoj “ – istaknuo je Nikola Tot te dodao kako im je strateški cilj da uz ekipu koja djeluje na području Samobora, formiraju i ekipe u Jastrebarskom i Zaprešiću, a kako bi bili još operativniji.

Nakon primopredaje opreme gorskim spašavateljima, župan Stjepan Kožić i gradonačelnica Petra Škrobot u samoborskoj gradskoj vijećnici održali su kraći sastanak vezan uz buduće projekte i daljnju suradnju Grada Samobora i Zagrebačke županije.

Objavljeno: 25.01.2022.