T T T
Veličina fonta
Disleksija font Veći razmak Označi poveznice
Kontrast Invert Crno/bijelo
Novosti   /   Civilna zaštita

Nove obavijesti

Obavijest Stožera civilne zaštite grada Samobora

Nove obavijesti

Danas, u ponedjeljak 13. srpnja 2020. godine na snagu je stupila Odluka o nužnoj mjeri obaveznog korištenja maski za lice ili medicinskih maski za vrijeme trajanja proglašene epidemije bolesti COVID-19. 

Ovom Odlukom se uvodi nužna mjera obveznog korištenja maski za lice ili medicinskih maski za sljedeće kategorije osoba:

  • zaposlenike zdravstvenih ustanova i osobe koje dolaze u posjet pacijentima, ako su posjete dopuštene
  • vozače, ostale zaposlenike u prijevoznim sredstvima javnog prometa i putnike u javnom prometu
  • zaposlenike u trgovačkoj djelatnosti i kupce za vrijeme boravka u prodavaonicama
  • zaposlenike u ugostiteljskoj djelatnosti koji dolaze u kontakt s gostima ili sudjeluju u posluživanju i pripremi jela, pića i napitaka
  • te druge osobe koje na to posebnim uputama i preporukama obveže Hrvatski zavod za javno zdravstvo.

Također bismo podsjetili i na Odluku o nužnim mjerama za organizaciju okupljanja na kojima je prisutno više od sto sudionika za vrijeme trajanja proglašene epidemije COVID-19, njome su uvedene nužne mjere koje moraju ispuniti organizatori svih okupljanja s više od sto osoba. 
Organizatori koji na okupljanju očekuju više od sto sudionika obvezni su Županijskom centru 112 dostaviti obavijest o održavanju okupljanja najkasnije 48 sati prije planiranog početka okupljanja. 
Nadalje svi organizatori okupljanja s više od sto sudionika obvezni su voditi pisanu evidenciju sudionika, kako bi se u slučaju da se ustanovi da je netko od sudionika bio zaražen virusom SARS – CoV-2, što efikasnije moglo spriječiti širenje bolesti. Adresa elektroničke pošte za naše područje je zagreb112@civilna-zastita.hr.
Kontrolu provođenja Odluke, kao i pridržavanja preporuka i uputa Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, provodit će timovi sastavljeni od inspektora civilne zaštite i policijskih službenika, a temeljem koje Odluke je Hrvatski zavod za javno zdravstvo donijelo Upute i preporuke za okupljanja, koje su vidljive na njihovim stranicama kao i na stranicama Ravnateljstva civilne zaštite.

Kao i dosad molimo naše sugrađane da se nastave ponašati odgovorno. Jedino pridržavanjem propisanih mjera i uputa svi zajedno sudjelujemo u sprječavanju širenja bolesti.

Iskoristili bismo priliku da podsjetimo kako su osobe starije životne dobi i kronični bolesnici nadalje u naj rizičnoj skupini te da se osim u nužnim situacijama ne izlažu riziku izlazaka nepotrebno.

 

Objavljeno: 13.07.2020.