T T T
Veličina fonta
Disleksija font Veći razmak Označi poveznice
Kontrast Invert Crno/bijelo
Novosti   /   Građani

Novi izložbeni prostor

U potkrovlju Samoborskog muzeja uređen je novi izložbeni prostor

Novi izložbeni prostor

Samoborski muzej dočekao je 2023. godinu u obnovljenom ruhu, jer u potkrovlju muzeja uređen je novi izložbeni prostor, prijeko potreban za održavanje osnovnih muzejskih djelatnosti vezanih primarno za prezentaciju bogatog fundusa. Podsjetimo, do sada su izložbene djelatnosti bile organizirane u hodniku prizemlja Dvorca Livadić koji nije bio adekvatan za tu namjenu. Nedostatak adekvatnog prostora utjecao je i na ograničenu mogućnost prezentacije sadržaja kao i potrebu za dodatnim kreativnim snalaženjem prilikom realizacije bogate programske aktivnosti ove ustanove.

„Novi izložbeni prostor nalazi se u potkrovlju Samoborskog muzeja, a u osmišljavanju i realizaciji projekta, s obzirom da se radi o objektu koji ima svojstvo kulturnog dobra, aktivno sudjeluje Konzervatorski odjel Ministarstva kulture i medija kojemu i ovim putem zahvaljujem na pomoći. Radovi na uređenju su pri samom kraju i u novouređeni prostor bit će otvoren za javnost 18. siječnja u 18 sati kada priređujemo izložbu „Samobor – grad“. Izložbom ćemo predstaviti muzejske predmete iz nekoliko zbirki našeg muzeja (Umjetnička zbirka, Zbirka fotografija te Zbirka razglednica, dopisnica i čestitki) te arhivsko gradivo o Starom gradu Samoboru“ – ističe ravnateljica Samoborskog muzeja, Nikolina Puljić Glasnović.

Grad Samobor kao osnivač ustanove prepoznao je važnost ovog projekta te financirao navedene radove. Iznos radova za uređenje izložbenog prostora iznosi 562.487,50 kuna, a u tijeku je i izrada projektne dokumentacije u iznosu od 87.250,00 kuna koja obuhvaća izradu Glavnog projekta energetske obnove zgrade i elaborat racionalne uporabe energije te toplinske zaštite zgrade, arhitektonski snimak i izradu digitalnih podloga te Elaborat sanacije vlage. Navedena projektna dokumentacija osnovni je preduvjet za prijavu na predstojeće natječaje kojima će se sanirati kapilarna vlaga, dotrajala fasada te urediti stolarija muzeja.

„Iz svega navedenog, jasno se vidi da Samoborski muzej, uz potporu Grada Samobora, planira i uspješno realizira kapitalne projekte, a planova nikako ne nedostaje. Svi spomenuti radovi uvelike će doprinijeti kvaliteti realizacije programa, primarno izložbenoj djelatnosti kroz prezentaciju fundusa, ali konačno se otvara mogućnost i za organizaciju gostujućih izložbi, predavanja, okruglih stolova, stručnih skupova, radionica kao i najma prostora u adekvatne svrhe. Sve što sam navela, vidjet će se kroz bogatu programsku aktivnost u 2023. godini, a najavu događanja možete pratiti na našoj mrežnoj stranici, društvenim mrežama kao i na mobilnoj aplikaciji koju ćemo uskoro predstaviti publici“ – zaključuje ravnateljica Samoborskog muzeja, Nikolina Puljić Glasnović.

Zadovoljstvo što su radovi na uređenju izložbenog prostora pri završetku izrazila je samoborska gradonačelnica Petra Škrobot.

„S kulturno-povijesnog aspekta Samoborski muzej je od velike važnosti za grad Samobor i njegove građane kojima muzej mora biti dostupan kao vrijedna kulturna institucija. Stanje u kojem smo zatekli muzej bilo je neprihvatljivo te smo odmah odlučili uložiti u njegovu obnovu. Smatramo da je naša dužnost čuvati kulturno – povijesnu baštinu koja je, između ostaloga, važan dio turističke ponude Samobora. U tom segmentu želimo napraviti značajan pomak, jer Muzej kao nekadašnja obiteljska kuća Ferde Livadića, poznatog hrvatskog skladatelja, samoborskog gradonačelnika i suca, velikog preporoditelja i svestranog čovjeka 19. stoljeća to zaslužuje. Zaslužuju to i naši sugrađani, jer uz to što sadrži fundus vrijednih zbirki, Samoborski muzej mjesto je važnih kulturnih, glazbenih i edukativnih događanja, a uređenjem novog prostora, koji je do sada bio u potpunosti zapušten, stvorit će se još više mogućnosti za održavanje raznih događanja kroz koje će se posjetiteljima približiti naša bogata povijesna i kulturna baština. Uređenje novog galerijskog prostora samo je dio projekta obnove muzeja, jer u pripremi je dokumentacija za energetsku obnovu zgrade muzeja i vjerujem da će i ti radovi ubrzo započeti“ – ističe gradonačelnica Samobora, Petra Škrobot.

Objavljeno: 11.01.2023.