T T T
Veličina fonta
Disleksija font Veći razmak Označi poveznice
Kontrast Invert Crno/bijelo
Novosti   /   Projekti

Novi punjači za električna vozila

Grad Samobor prvi u Hrvatskoj postavio punjače za električna vozila na stupove javne rasvjete

Novi punjači za električna vozila

Zahvaljujući europskom projektu EV Charging from Lamp Posts, Grad Samobor postavio je prvih pet punjača za električna vozila na stupove javne rasvjete i time postao prvi hrvatski grad koji je započeo sustavnu provedbu inicijative za elektrifikaciju individualnog prometa koristeći infrastrukturu javne rasvjete.

Grad Samobor i REGEA (Regionalna energetsko-klimatska agencija Sjeverozapadne Hrvatske) partneri su u ovom projektu u kojem se ugrađuje određeni broj punjača električnih automobila na stupove javne rasvjete u nekoliko EU gradova, uključujući i Samobor. ). Instalacija e-punjača na stupove javne rasvjete aktivnost je koja je financirana od strane EIT Urban Mobility u Samoboru, s fokusom na poticanju korištenja električnih vozila.

Tvrtka SimpleCharge postavila je module na stupove javne rasvjete, što će omogućiti stanovnicima Grada Samobora veći broj punionica. Moduli za punjenje električnih vozila na stupovima javne rasvjete inovativna su rješenja koja omogućavaju vlasnicima električnih vozila da napune svoje automobile na javnim mjestima, kao što su ulice, parkirališta, ili trgovi, koristeći postojeću infrastrukturu javne rasvjete. Ovaj koncept koristan za promicanje korištenja električnih vozila i smanjenje emisija stakleničkih plinova, jer omogućava veću dostupnost punionica u urbanim sredinama.

Grad Samobor sustavno planira razvoj infrastrukture kako bi na vrijeme odgovorio na izazove energetske tranzicije. Ovakve su inicijative dio nastojanja usmjerenih prema dekarbonizaciji prometnog sektora, koja bi do 2050. u EU trebala biti u svojoj završnoj fazi. Veća dostupnost punionica za električna vozila potaknut će sugrađane na zelene odabire ali i pomoći u dekarbonizaciji prometnog sektora.

U testiranje tehnološkog rješenja tvrtke SimpleCharge iz Latvije uključena je i Škoda Auto, kao jedan od partnera u projektu. Uz punjače postavljene na stupovima javne rasprave, u Gradu Samoboru postoji još desetak punionica za električne automobile. Grad Samobor nastoji potaknuti građane na kupnju ekološki prihvatljivih automobila i udovoljiti zahtjevima vlasnika električnih automobila koji žele veću dostupnost punionica za električna vozila. Grad Samobor će nadalje ulagati u projekte koji pridonose zelenoj tranziciji.

Punjači za električna vozila postavljeni su na stupovima javne rasvjete u Ulici Ljudevita Šmidhena te u Ulici Ljudevita Gaja. SimpleCharge pruža jednostavnu uslugu punjenja električnih vozila u Samoboru, omogućujući vlasnicima da jednostavno plate kreditnom karticom, skeniranjem QR koda, i primaju račun izravno u svoj inbox. Punjenje električnih automobila iduća dva mjeseca će se naplaćivati po promotivnoj cijeni - samo 50 centi po sesiji.

U odnosu na druge električne punionice glavna razlika je ta što što se ovdje koristi postojeća infrastruktura, javna rasvjeta, i gradovi nemaju dodatna ulaganja. Zato je punjenje moguće za vrijeme rada javne rasvjete, dakle u vremenu od oko 17 sati pa do 7 sati ujutro.

Objavljeno: 17.11.2023.