T T T
Veličina fonta
Disleksija font Veći razmak Označi poveznice
Kontrast Invert Crno/bijelo
Novosti   /   Gradonačelnica

Novo vatrogasno vozilo za JVP

U prostorijama JVP grada Samobora potpisan je ugovor o nabavi novog vozila

U srijedu, 19. kolovoza, u prostorijama Javne vatrogasne postrojbe Grada Samobora potpisan je ugovor o nabavi vatrogasnog vozila za Javnu vatrogasnu postrojbu Grada Samobora. Riječ je o novoj vatrogasnoj auto cisterni za gašenje požara zapremnine 5.500 litara vode i 500 litara pjenila u vrijednosti 1.871.125 kuna s PDV-om. Ugovor su potpisali zamjenik gradonačelnika Grada Samobora Željko Stanec i direktor tvrtke proizvođača Flammifer d.o.o. iz Ozlja Goran Žugec, u nazočnosti zapovjednika Javne vatrogasne postrojbe Grada Samobora Mladena Žitkovića i zamjenice gradonačelnika Sanje Horvat Iveković. Svečanom činu, poštujući preporuče epidemiološke mjere, prisustvovali su i predstavnici tvrtke Flammifer, Vatrogasne zajednice Grada Samobora te samoborske gradske uprave.

kratkom obraćanju nakon potpisivanja ugovora zamjenik gradonačelnika Željko Stanec rekao je kako je to samo kontinuitet rada i politike opremanja službi zaštite od požara, kao i zaštite imovine i ljudi na području Samobora, budući da odgovorna politika mora voditi i odgovornu politiku prema imovini i građanima. To je bio slučaj i prilikom nabave niza vozila za dobrovoljna vatrogasna društva koja djeluju na području grada te je zahvalio na podršci i predsjedniku samoborske Vatrogasne zajednice. Stanec je istaknuo i da je ponosan na naše profesionalce vatrogasce, koji su pokazali profesionalnost ne samo kod požara, nego i prilikom sanacije posljedica elementarnih nepogoda, dodavši kako je ovaj ugovor jak vjetar u leđa domaćoj industriji te kako bi bilo preporučljivo da zakon preferira kod svih većih nabava tvrtke koje plaćaju porez na području Hrvatske.

Goran Žunec, direktor tvrtke Flammifer d.o.o. iz Ozlja rekao je kako vjeruje da će vozilo imati veliko značenje za Samobor i njegovu Javnu vatrogasnu postrojbu, ali i za tvrtku Flammifer. Istaknuo je da se radi o jednom od najmodernijih vozila u državi, da je ono hrvatski proizvod te kako je ovaj čin još jedan korak prema poticanju domaće proizvodnje.

Vozilo će biti isporučeno u roku od šest mjeseci. Ono će služiti za gašenje većih požara, opremljeno je vatrogasnom pumpom kapaciteta 3000 litara u minuti, ukupna zapremina je 5.500 litara vode i 500 litara pjenila.

Zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe grada Samobora Mladen Žitković naglasio je kako će vozilo imati veliko značenje za postrojbu, jer će vatrogasci brže, sigurnije i kvalitetnije moći obavljati sve svoje zadaće. Jedna od prednosti novog vozila je mogućnost dostave vode, a njegovu posadu čine jedan vatrogasac-vozač i još dva vatrogasca, dodao je Žitković.

Inače, do sada su samoborski profesionalni vatrogasci ove godine imali više od 200 intervencija, a posljednje su se odnosile na saniranje posljedica nevremena uklanjajući drveća s prometnica i kuća. Tijekom godine intervencije se odnose na spašavanje ozlijeđenih osoba u prometnim nezgodama, redovno gašenje požara kuća i okućnica. Zapovjednik JVP Samobor Mladen Žitković istaknuo je da profesionalna postrojba mora imati raznovrsnu oprema kako bi ispunila sve postavljene zadaće.

Objavljeno: 19.08.2020.