T T T
Veličina fonta
Disleksija font Veći razmak Označi poveznice
Kontrast Invert Crno/bijelo
Novosti   /   Civilna zaštita

O aktivnostima operativnih snaga

Održana mjesečna koordinacija operativnih snaga sustava civilne zaštite

O aktivnostima operativnih snaga

I u ovoj godini nastavljaju se redovne mjesečne koordinacije operativnih snaga sustava civilne zaštite Grada Samobora. Na današnjoj koordinaciji održanoj u Centru civilne zaštite Grada Samobora uz načelnika Stožera civilne zaštite i zamjenika gradonačelnice, Petra Burića nazočili su predstavnici operativnih snaga, a riječi je bilo o redovitim aktivnostima i planovima.

Predsjednik i zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Grada Samobora, Mladen Žitković izvijestio je kako su vatrogasci u proteklom razdoblju imali 46 intervencija, od kojih 12 požara i to 3 veća na stambenim i gospodarskim objektima, a proteklog vikenda najviše posla su imali oko uklanjanje stabala koja su se uslijed jakog vjetra srušila na prometnice te uklanjanja granja sa strujnih i telekomunikacijskih kablova. Mladen Žitković najavio je i kako se kreće s osposobljavanjem vatrogasaca u ovoj godini, pripremama za natjecanja, a održane će biti i vatrogasne vježbe.

Irma Vrhovski iz HGSS-a Stanice Samobor istaknula je kako su članovi samoborske Stanice HGSS-a u proteklom razdoblju odradili dežurstvo na utrci „Snježna kraljice“ i na pohodu na Svetu Geru, na sreću bez intervencija. Naglasila je i kako su provedeni treninzi s potražnim psima te da su dobili dva nova člana koja prolaze obuku. Održali su i sastanak s predstavnicima civilne zaštite iz Brežica te je dogovorena suradnja u obliku zajedničkih vježbi. Troje članova Stanice Samobor, od čega dvoje s potražnim psima, su u specijalnom timu HGSS-a koji su na raspolaganju za pomoć Turskoj i Siriji koje je pogodio snažan potres.

Direktor samoborskog Komunalca Renato Raguž izvijestio je kako su u proteklom razdoblju, uz redoviti posao, njihove aktivnosti bile usmjerene na čišćenje snijega s prometnica, a trenutno se prometnice posipavaju sipinom kako bi se smanjila mogućnost poledice. Djelatnici Komunalca također su sudjelovali u intervencijama uklanjanju drveća s prometnica i granja sa strujnih žica.

Voditeljica samoborske Ispostave Doma zdravlja Zagrebačke županije, Irena Danyi Holetić izvijestila je kako i dalje u Samoboru ima slučajeva korone i gripe, ali situacija nije alarmantna. Istaknula je kako je u Domu zdravlja u Samoboru u sklopu internističke ordinacije s radom počeo pulmolog te da se očekuje da će s radom početi i urolog, no čeka se odobrenje od Ministarstva zdravstva, s obzirom da će ta usluga biti nadstandard.

Irena Danyi Holetić najavila je i kako će patronažne sestre početi provoditi program zdravstvene pismenosti u dječjim vrtićima i to kroz edukativne radionice u suradnji s Crvenim križem Samobor. Dotaknula se i rada Centra za kronične bolesti u Samoboru, koji jako dobro funkcionira, pa su praksu redovitih pregleda građana koji žive u ruralnim područjima počeli provoditi i drugi gradovi, a prijedlog da se osiguraju ambulante patronaže za kronične bolesnike prihvatilo je i u reformu zdravstva ugradilo Ministarstvo zdravstva. Irena Dany Holetić predložila je i da se Samobor uključi u Lifestyle medicine program koji se bazira na prevenciji i liječenju bolesti, a kroz promicanje, razvitak i unaprjeđenje zdravog života, sporta i rekreacije na području grada.

Ravnateljica Crvenog križa Samobor, Anica Francetić Kufrin istaknula je kako Crveni križ Samobor redovito provodi sve svoje aktivnosti, a samo neke od njih su akcije dobrovoljnog darivanja krvi, organizacija dostave obroka socijalno ugroženim stanovnicima u ruralnim krajevima te provedba projekta „Zaželi“ u sklopu kojeg se pruža potrebna pomoć i podrška potrebitim osobama u vidu pomoći u kućanstvu. Anica Francetić Kufrin naglasila je da je potrebitih korisnika nažalost sve više.

Krunoslav Znika, zamjenik načelnika Stožera civilne zaštite grada Samobora najavio je da će Samobor obilježiti Dan jedinstvenog europskog broja za hitne službe 112, da će se tijekom ožujka u osnovnim školama održati edukativna predavanja na temu rada žurnih službi i snaga sustava civilne zaštite te da je izrađen Provedbeni plan unaprjeđenja zaštite od požara na području grada Samobora za 2023. godinu. Najavljeno je i da će Grad Samobor i ove godine obilježiti Dan civilne zaštite.

Na kraju koordinacije načelnik Stožera civilne zaštite i zamjenik gradonačelnice, Petar Burić zahvalio je svima na vrlo dobroj suradnji uz želju da i naredni period bude miran uz što manje potrebe za djelovanjem snaga sustava civilne zaštite.

Objavljeno: 07.02.2023.