T T T
Veličina fonta
Disleksija font Veći razmak Označi poveznice
Kontrast Invert Crno/bijelo
Novosti   /   Građani

Obilježavanje Dana antifašističke borbe

Dan antifašističke borbe obilježava se 22. lipnja u znak sjećanja na osnivanje Prvog sisačkog partizanskog odreda 1941. godine

Obilježavanje Dana antifašističke borbe

Uoči Dana antifašističke borbe, koji se diljem Hrvatske obilježava 22. lipnja u znak sjećanja na osnivanje Prvog sisačkog partizanskog odreda 1941. godine, prve antifašističke postrojba ne samo u Hrvatskoj, nego i u ovom dijelu Europe, danas su u Samoboru ispred spomenika borcu na Trgu Matice hrvatske i u Parku domovinske zahvalnosti ispred spomenika braniteljima upaljene svijeće i položeno cvijeće u počast borcima protiv fašizma i poginulim braniteljima.

Vijenac je položen i kod ploče na zgradi na Trgu kralja Tomislava, a koja je postavljena povodom 70. obljetnice pobjede nad fašizmom u spomen na samoborsku omladinsku antifašističku grupu i aktivne sudionike NOB.

U ime Grada Samobora svečanosti polaganja vijenaca nazočio je predsjednik samoborskog Gradskog vijeća, Miran Šoić, a svima je Dan antifašističke borbe čestitala i predsjednica samoborskog SDP-a, Sanja Horvat Iveković. Obilježavanju je nazočio i predsjednik GČ Južno naselje, Davor Daničić te županijska vijećnica, Zvjezdana Sečen.

Obilježavanje ovog državnog praznika i ove je godine organizirala Udruga antifašističkih boraca i antifašista Samobora i Svete Nedelje na čelu s predsjednikom Petrom Raićem. Članovi Udruge sutra nastavljaju s obilaskom ostalih grobišta i spomen obilježja u Samoboru, Svetoj Nedelji i okolici, sve do Planine u Sloveniji, gdje im se pridružuju članovi Zveze borcev za vrednote NOB-a iz Krškog, Brežica i Slovenske Vasi. Obilazak će tradicionalno završiti na sam praznik na Žumberku u Budinjaku, uz zajedničko druženje domaćih i slovenskih antifašista.

Objavljeno: 21.06.2022.