T T T
Veličina fonta
Disleksija font Veći razmak Označi poveznice
Kontrast Invert Crno/bijelo
Novosti   /   Građani

Obilježen Dan državnosti

U Samoboru je jutros održana svečanost obilježavanja Dana državnosti

Dan državnosti Republike Hrvatske, koji se obilježava 30. svibnja, u spomen na dan kad je 1990. godine konstituiran prvi demokratski izabrani višestranački Sabor, jutros je obilježen polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća ispred spomenika poginulim braniteljima, u Parku Domovinske zahvalnosti.

Počast herojima Domovinskog rata, koji su život dali za slobodnu i neovisnu Hrvatsku, uz roditelje poginulih branitelja i čelnike grada Samobora, gradonačelnicu Petru Škrobot i njezinog zamjenika Petra Burića, došli su odati predstavnici braniteljskih, gradskih i drugih institucija, ustanova, političkih stranaka i udruga u našem gradu te građani.

Nakon što su pročitana imena 62 branitelja s područja Samobora i Svete Nedelje koji su život dali za Hrvatsku i čija imena su uklesana u zid spomenika u Parku domovinske zahvalnosti, vijence su položili i svijeće za sve stradale upalili roditelji poginulih branitelja te predstavnici Koordinacije udruga proizašlih iz Domovinskog rata Samobora i Svete Nedelje, gradski čelnici i načelnik Policijske postaje Samobor.

Potom su i ostali okupljeni paljenjem svijeća odali počast herojima Domovinskog rata.

Sve okupljene pozdravila je i Dan državnosti čestitala predsjednica Udruge roditelja poginulih branitelja i Koordinacije  udruga proizašlih iz Domovinskog rata Samobora i Svete Nedelje, Đurđa Purić istaknuvši da je samostalnost i neovisnost bila stoljetna želja hrvatskog naroda.

Naglasila je, Durđa Purić, kako smo oružjem morali braniti svoju samostalnost pri čemu su život izgubili brojni mladi hrvatski branitelji. Podsjetila je i na tužne činjenice, a to je da je u Domovinskom ratu poginulo 13.583 naših branitelja dok se još traga za oko 1800 nestalih branitelja i civila.

-Kako se njihova žrtva ne bi zaboravila sve rečeno moramo ponavljati pred mlađim naraštajima- kazala je Đurđa Purić i izrazila nadu da Hrvati i Hrvatice više nikada neće plakati za svojom djecom.

Dan državnosti okupljenima je čestitala i samoborska gradonačelnica Petra Škrobot istaknuvši da s puno pijeteta odajemo počast braniteljima koji su najzaslužniji za slobodu naše Hrvatske domovine i našeg grada te da njihovu žrtvu nikada ne smijemo zaboraviti.


– Nepokolebljiva sam u vjeri da je sloboda koju su nam omogućili najveći vjetar u leđa da se optimistično okrenemo budućnosti i da radimo na stvaranju društva u kojem se svi osjećamo sigurno, jednako vrijedno i u kojem svi uživamo ista prava. Vjetar u leđa stvaranju poštenog društva. To je jedini i ispravan put i način da se našim braniteljima donekle odužimo što su za sve nas dali ono najvrijednije, svoju mladost, svoje zdravlje, a neki nažalost svoje živote – poručila je gradonačelnica i pozvala sve da svakog dana nastavimo razmišljati o našoj budućnosti na način da moramo, možemo, znamo i želimo činiti više i bolje te da i dalje budemo složni u vjeri za bolje sutra.

Uz Dan državnosti, gradonačelnica Petra Škrobot, čestitala je i sutrašnji Dan oružanih snaga RH i Hrvatske kopnene vojske.

Svečanost u povodu Dana državnosti u parku Domovinske zahvalnosti uveličala je Samoborska narodna garda, a prigodnu molitvu za sve poginule hrvatske branitelje i druge naše sugrađane, predvodio je samoborski župnik i dekan, prečasni Ivica Cik.

Objavljeno: 27.05.2022.