T T T
Veličina fonta
Disleksija font Veći razmak Označi poveznice
Kontrast Invert Crno/bijelo
Novosti   /   Gradonačelnica

Obilježen Dan državnosti

Odana počast herojima Domovinskog rata

Dan državnosti obilježavamo u spomen na konstituiranje prvoga demokratski izabranog višestranačkog Sabora 30. svibnja 1990. godine. To je jedan od najvažnijih trenutaka u našoj povijesti, jer je hrvatski narod odlučio o svojoj sudbini i legitimno uspostavio demokratski izabranu vlast. Ovaj je svečani dan jutros obilježen polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća ispred spomenika poginulim braniteljima u Parku Domovinske zahvalnosti.

Počast herojima Domovinskog rata, koji su svoje živote dali za slobodu, demokraciju i državnu nezavisnost, uz roditelje poginulih branitelja, čelnike grada Samobora, gradonačelnicu Petru Škrobot i njezinog zamjenika Petra Burića, predsjednika i potpredsjednika Gradskog vijeća Mirana Šoića i Martina Komesa, došli su odati predstavnici braniteljskih, gradskih i drugih institucija, ustanova i udruga u našem gradu te građani.

Nakon što su pročitana imena 62 branitelja s područja Samobora i Svete Nedelje koji su život dali za Hrvatsku i čija imena su uklesana u zid spomenika u Parku domovinske zahvalnosti, vijence su položili i svijeće za sve stradale upalili roditelji poginulih branitelja gradski čelnici i načelnik Policijske postaje Samobor, te predstavnici Koordinacije udruga proizašlih iz Domovinskog rata Samobora i Svete Nedelje.

Potom su i ostali okupljeni paljenjem svijeća odali počast herojima Domovinskog rata.

Sve okupljene pozdravio je i Dan državnosti čestitao predsjednik Koordinacije udruga proizašlih iz Domovinskog rata Samobora i Svete Nedelje i predsjednik Udruga hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata odred veze Glavnog stožera Hrvatske vojske – 40. pukovnije veze, brigadir u mirovini Marko Perčinić.

Naglasio je kako su hrvatski branitelji, braneći svoja ognjišta, dali živote za neovisnost i samostalnost Republike Hrvatske. Upravo zato ovaj dan trebamo obilježiti na svečan i dostojanstven način. ''Doprinos Samoborskih branitelja u stvaranju hrvatske države treba uvijek naglašavati i u tom duhu odgajati mlade generacije'' istaknuo je brigadir u mirovini Marko Perčinić.

Dan državnosti okupljenima je čestitala i samoborska gradonačelnica Petra Škrobot istaknuvši da s puno pijeteta odajemo počast braniteljima koji su najzaslužniji za slobodu naše Hrvatske domovine i našeg grada te da njihovu žrtvu nikada ne smijemo zaboraviti.


''Uvjerena sam da je sloboda koju su nam omogućili najveći zalog za budućnost. Upravo smo zbog toga dužni raditi na stvaranju društva u kojem se svi osjećamo sigurno, uvaženo i u kojem smo svi jednaki. To je jedini ispravan put i način da se našim braniteljima barem donekle odužimo što su za sve nas dali ono najvrjednije - svoju mladost, svoje zdravlje, a neki nažalost i svoje živote. Samobor je Grad okrenut budućnosti, ali ne zaboravlja one koji su izgradili temelje te budućnosti.

Posebno se prisjećamo naših Samoboraca, heroja koji su dali ono najvrijednije - svoj život - kako bi danas ponosno mogli istaknuti hrvatsku zastavu na svojim domovima. S puno pijeteta odajemo počast onima koji su najzaslužniji za slobodu naše Hrvatske domovine i našeg grada. Njihova žrtva obvezuje nas da nastavimo prenositi uspomenu na njih na generacije koje dolaze. Imena uklesana u ovaj zid u Parku domovinske zahvalnosti čuvamo kao vječni spomen neizmjerne hrabrosti i domoljublja'' poručila je gradonačelnica i pozvala sve da ne samo danas, nego svakog dana, nastavimo graditi prosperitetnu budućnost na način da moramo, možemo, znamo i želimo činiti više i bolje. Budimo i dalje složni u vjeri u bolje sutra. Uz Dan državnosti, gradonačelnica Petra Škrobot, čestitala je i jučerašnji Dan oružanih snaga RH i Hrvatske kopnene vojske.

Svečanost u povodu Dana državnosti u parku Domovinske zahvalnosti uveličala je Samoborska narodna garda, a prigodnu molitvu za sve poginule hrvatske branitelje i druge naše sugrađane, predvodio je samoborski župnik i dekan, prečasni Ivica Cik.

Objavljeno: 29.05.2023.