T T T
Veličina fonta
Disleksija font Veći razmak Označi poveznice
Kontrast Invert Crno/bijelo
Novosti   /   Manifestacije

Obilježen Dan samoborskih branitelja

Mnoštvo okupljenih odalo počast herojima Domovinskog rata

U Samoboru je danas, 18. rujna, u Parku domovinske zahvalnosti, svečano obilježen Dan branitelja grada Samobora i 32. godišnjica mobilizacije 151. samoborske brigade Hrvatske vojske.

Dan branitelja grada Samobora proglašen je 18. rujna kako bi se odala počast i trajna zahvala svim braniteljima s područja Samobora i Svete Nedelje koji su svoje živote, zdravlje i mladost dali za slobodnu i neovisnu Hrvatsku. U Domovinskom ratu sudjelovalo je oko 7 500 branitelja s ovog područja koji su dali velik obol obrani naše Domovine. Njih 62-oje dalo je za slobodu i mir svoje živote. Svima njima u čast i trajnu zahvalu obilježava se Dan branitelja grada Samobora.

Svečanost u Parku domovinske zahvalnosti počela je hrvatskom himnom koju su otpjevale članice Vokalnog ansambla “Samoborke”, a potom je minutom šutnje odana počast samoborskim i svetonedeljskim braniteljima koji više nisu s nama. Uslijedilo je čitanje njihovih imena i prigodna molitva koju je vodio samoborski župnik prečasni Ivica Cik.

U čast braniteljima koji su živote položili na oltar Domovine, vijence su kod spomenika koji podsjeća na njihovu žrtvu položili roditelji i članovi obitelji poginulih samoborskih branitelja, izaslanik Predsjednika Republike Hrvatske general - pukovnik Marijan Mareković, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, zamjenik župana Zagrebačke županije, Ervin Kolarec, izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske general - pukovnik Dragutin Repinc, savjetnik potpredsjednika Vlade i ministra hrvatskih branitelja te izaslanik Ministra obrane Željko Janković, voditelj Područnog odjela za poslove obrane Zagreb.

Počast braniteljima polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća odale su i izaslanica župana Zagrebačke županije, pročelnica Ksenija Čuljak, predstavnice Grada Zagreba Suzana Stanić i Davorka Jusup iz Gradskog ureda za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom, samoborska gradonačelnica Petra Škrobot, zamjenik gradonačelnice Petar Burić i predsjednik Gradskog vijeća Miran Šoić, predstavnik Grada Sveta Nedjelja zamjenik gradonačelnika Gabrijel Deak te predstavnici Koordinacije udruga proizašlih iz Domovinskog rata Samobora i Svete Nedelje (Udruga roditelja poginulih branitelja iz Domovinskog rata, HVIDR-a Samobor i Sv. Nedelja, Udruga branitelja 151.samoborske brigade, Udruga hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata odred veze Glavnog stožera Hrvatske vojske 40. pukovnija veze Glavnog stožera Hrvatske vojske, Udruga Hrvatski časnički zbor Samobor i Sveta Nedelja, Udruga branitelja liječenih od PTSP-a, Klub Samobor).

Svijeće su potom upalili saborski zastupnik Davor Ivo Stier, predstavnici gradova Hrvatske Kostajnice, Novske, Kutine i Dugog sela, generali Rudi Stipčić, Zdravko Andabak, Josip Lucić, Blago Dujmović, brigadiri Josip Mahović, Marko Perčinić, pukovnik Nikica Burić-Čokot, županijski i gradski vijećnici, predstavnici političkih stranaka, gradskih ustanova, institucija i udruga.

Počast braniteljima, svojim suborcima i prijateljima, uz samoborske braniteljske udruge došle su odati braniteljske udruge iz Vrbovca, Dugog sela Zaprešića, Petrinje, Novske, Susedgrada, predstavnici Hrvatskog časničkog zbora, Udruge topnika 1. gardijske brigade Tigrovi, Udruge ratnih veterana 2. gardijske brigade „Gromovi“, Udruge Žumberčana branitelja Domovinskog rata, Zbor udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojbi, Streljačkog kluba časnika i branitelja Samobora i Sv. Nedelje, Udruga branitelja Domovinskog rata Trešnjevka, Zajednice udruga i članova HVIDRE Zagrebačke županije, Udruga Tigar 90-91 Rakitje, Žumberački uskoci, predstavnici policije, vatrogasaca, lovačka društva, predstavnici Ustanove za sveobuhvatnu skrb Tigrovi te predstavnici ostalih braniteljskih ustanova, institucija, klubova udruga.

Nakon polaganja vijenaca okupljenima se obratio brigadir u miru Marko Perčinić. Naglasio je kako je 151. samoborska brigada bila najbrojnija postrojba sačinjena od branitelja s područja Samobora i Svete Nedelje. Podsjetio je i na brojne uspješne akcije Brigade kao i na slavni doček branitelja na glavnom samoborskom trgu 14. kolovoza 1995. godine, nako završetka vojno-redarstvene operacije ''Oluja''.

Sve koji su danas u Parku Domovinske zahvalnosti došli odati počast braniteljima Samobora i Svete Nedelje, pozdravila je samoborska gradonačelnica Petra Škrobot čestitavši braniteljima njihov dan. Poručila je kako braniteljima koji su svoje živote, zdravlje i mladost dali za Hrvatsku trebamo biti vječno zahvalni.

„Svojom nevjerojatnom hrabrošću i zalaganjem ostvarili su brojne uspjehe u Domovinskom ratu i na kraju dobili najveću nagradu – slobodu i mir svih nas. Časno su nosili uniformu hrvatske vojske u trenutcima u kojima je prevladavala neizvjesnost, zabrinutost, pa čak i strah za svoje najbliže. Pokazali su kako se zajedništvom postižu zajednički ciljevi i kako se vrijedi boriti za ideale koliko god se oni činili nedostižnima. Odigrali su važnu ulogu u stvaranju mirne i sigurne budućnosti za generacije koje dolaze''- naglasila je gradonačelnica Petra Škrobot. Poručila je i kako je žrtva branitelja bila uistinu neizmjerna te da nas obvezuje da svojim djelima svakodnevno radimo na tome da budemo bolji, tolerantniji i otvoreniji.

Izaslanik predsjednika hrvatskog Sabora, ujedno i zamjenik župana Zagrebačke županije Ervin Kolarec izrazio je zadovoljstvo što je ostvarena dobra suradnja sa svim braniteljskim udrugama na području Zagrebačke županije. ''Dragi branitelji, upravo ste vi snove generacija o vlastitoj državi pretvorili u stvarnost. Vi ste najzaslužniji što danas živimo u slobodnoj, neovisnoj i samostalnoj domovini Hrvatskoj'' - izjavio je izaslanik predsjednika Sabora i zamjenik župana Zagrebačke županije Ervin Kolarec.

Okupljenima se obratio i izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića i savjetnik potpredsjednika vlade i ministra branitelja Tome Medveda, general pukovnik Dragutin Repinc. U svom je govoru podsjetio kako je velik broj branitelja s ovog područja sudjelovao u Domovinskom ratu i pritom pokazao odlučnost, domoljublje i hrabrost. ''Prepoznajući prijetnju našoj domovini dragovoljno ste otišli na ratišta diljem Hrvatske, ne pitajući se hoćete li se vratiti svojim obiteljima i najmilijima. Posebno mjesto u našim sjećanjima zauzimaju naši poginuli, umrli, nestali i ranjeni suborci, ali i civili. Njihovu žrtvu nikada ne smijemo zaboraviti''- naglasio je general pukovnik Dragutin Repinc.

U ime Predsjednika Republike Hrvatske i vrhovnog zapovjednika Oružanih snaga Zorana Milanovića, sve nazočne pozdravio je i Dan branitelja grada Samobora čestitao general pukovnik Marijan Mareković.

Napomenuo je kako su branitelji spremno krenuli u obranu Domovine te tako pokazali bezuvjetnu ljubav prema Domovini, ljubavi koja ne pita za cijenu i ne posustaje pred žrtvom.

„Svim braniteljima, posebno našim palim vitezovima, dugujemo vječnu zahvalnost i prisežemo čuvati istinu o Domovinskom ratu čistom, a sjećanje na njih da uvijek živi. Nastavimo čuvati spomen na naše junake, budimo čvrsti u zajedništvu oko vrijednosti Domovinskog rata na čijim stečevinama počiva moderna Republika Hrvatska“ – kazao je general pukovnik Marijan Mareković.

Svečanost su pjesmom uveličale Samoborke, izvevši tradicionalnu pjesmu „Zemla je dragša od sega na svetu“, a u protokolarnom dijelu programa sudjelovala je i Samoborska narodna garda te pripadnici Počasno-zaštitne bojne.

Na kraju svečanosti koju je vodio Mislav Maroević svi okupljeni krenuli su u mimohod ulicama Samobora prema Centru za mlade Bunker, gdje je održano druženje uz prigodan domjenak.

Objavljeno: 18.09.2023.