T T T
Veličina fonta
Disleksija font Veći razmak Označi poveznice
Kontrast Invert Crno/bijelo
Novosti   /   Građani

Obilježen Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje

Upaljene svijeće na glavnom samoborskom trgu

Grad Samobor i ove je godine, zajedno s učenicima osnovnih i srednjih škola Grada Samobora, obilježio Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje prigodnim satom povijesti i paljenjem lampiona na Trgu kralja Tomislava u petak, 17. studenog.

Obljetnice su prigode da se prisjetimo važnih trenutaka i događaja koji su obilježili hrvatsku povijest. Prije 32 godine, 18. studenog 1991. godine, nakon tromjesečne opsade i gotovo potpunog uništenja grada, prestao je otpor hrvatskih branitelja u Vukovaru. Bitka za Vukovar, tada pod vojnom opsadom Jugoslavenske narodne armije, započela je 25. kolovoza, a završila 18. studenoga 1991. i u njoj je sudjelovalo 1800 branitelja. Slomu obrane grada prethodili su tragični događaji s fatalnim posljedicama: u borbama u gradu i na širem području Vukovara poginulo je oko 1600 branitelja, a njih oko 600 ubijeno je nakon zarobljavanja u masovnim ratnim zločinima. Poginulo je i oko 1000 civila, a ranjeno je više od 2500 osoba. Uz to je u srpske koncentracijske logore odvedeno oko 7000 zarobljenih branitelja i civila, dok je iz grada prognano oko 22 tisuće njegovih stanovnika. Na popisu zatočenih i nestalih osoba iz Domovinskog rata još je nekoliko stotina osoba s vukovarskog područja.Bio je to klasičan primjer etničkog čišćenja i jedan od najvećih zločina u Europi nakon Drugog svjetskog rata. Tijekom obrane Škabrnje ukupno je poginulo 36 hrvatskih branitelja, pripadnika Samostalnog bataljuna Škabrnja i branitelja iz susjednih općina, te je ubijeno 56 civila, dok je od posljedica stradanja od minsko-eksplozivnih sredstava smrtno stradalo još šestero ljudi.

Predsjednik Koordinacije udruga proizašlih iz Domovinskog rata Samobora i Svete Nedelje, brigadni general u miru Marko Perčinić, naglasio je kako ne smijemo zaboraviti žrtve Domovinskog rata koje su bile iznimno velike. ''Kao simbol obrane prisjećamo se žrtava Vukovara. U herojskoj borbi bitke za Vukovar Grad Samobor dao je velik doprinos Domovinskom ratu. O tome svjedoče i 62 imena upisana u Parku domovinske zahvalnosti.'' Poručio je učenicima kako je na njima da danas uče, a sutra, kada budu osnivali svoje obitelji, da ne zaborave svoju povijest i činjenicu kako blagodati u kojima uživaju nisu olako stečene.

Učenike je upoznao s tragičnim zbivanjima u Vukovaru prije 32 godine. Ukazao je na hrabrost hrvatskih branitelja koji su u Vukovaru branili Hrvatsku te se izborili za slobodu, demokraciju i život kakav imamo nakon Domovinskog rata.

Gradonačelnica grada Samobora Petra Škrobot zahvalila je učenicima samoborskih škola što su svojim prisustvom uveličali ovo odavanje počasti Vukovaru – Gradu Heroju kao i svim žrtvama Domovinskog rata. Naglasila je kako se sjećanje na žrtvu svih branitelja, ali i civila koji su dali živote za slobodnu domovinu mora nastaviti čuvati. ''Našu povijest ne smijemo zaboraviti. Na nama je da učimo iz nje i da zajedno gradimo bolju budućnost. Dragi učenici, danas odajemo počast svim žrtvama Domovinskog rata. Neka nam one budu trajan podsjetnik da moramo i možemo bolje i da se takvo nešto nikad više ne smije ponoviti'', poručila je gradonačelnica Škrobot.

Uz poruku da se nikada ne zaboravi i ne ponovi, u čast sjećanja na heroje Vukovara, autorsku pjesmu pod nazivom „Vukovarski vitezovi“ recitirala je učenica Marta Hajdarović. Učenici samoborskih osnovnih i srednjih škola upalili su lampione prigodom obilježavanja ove važne obljetnice, u čemu su im se pridružili i čelnici Grada Samobora.

Objavljeno: 17.11.2023.