T T T
Veličina fonta
Disleksija font Veći razmak Označi poveznice
Kontrast Invert Crno/bijelo
Novosti   /   Građani

Obilježeno 50. godina partnerstva

Proslavljeno dugogodišnje prijateljstvo Wirgesa i Samobora

Povodom obilježavanja jubilarnih 50. godina partnerstva između prijateljskih gradova Wirgesa i Samobora u njemačkom gradu Wirgesu, od 19. do 22. travnja, boravila je samoborska delegacija predvođena predsjednikom Gradskog vijeća Miranom Šoićem i pročelnicom za financije Jelenom Sirovicom, a najbrojniji su bili članovi Tamburaškog društva Ferdo Livadić sa „Samoborkama“ koji vrijedno prijateljstvo dugo pola stoljeća brižno njeguju s tamošnjim zborom Wasterwaldchor. Dio delegacije bili su i samoborski vatrogasci i sportaši.

Delegaciji iz Samobora srdačnu dobrodošlicu su u petak navečer u prostoru Bürgerhausa – Narodnog doma poželjeli domaćini iz Wasterwaldchora Wirges i gradonačelnik Grada Wirgesa Markus Schlotter kao i prijatelji iz francuskog grada Monchanin. Neformalno druženje prijatelja iz Samobora i Wirgesa, ispunjeno emocijama nastavljeno je uz razgovor, pjesmu i razmjenu darova u prostorijama Wasterwaldchora.

Na ovom neformalnom druženju bili su i predstavnici oba grada, gradonačelnik Wirgesa Markus Schlotter i predsjednik Gradskog vijeća Samobora Miran Šoić te dugogodišnji nositelji te suradnje počasni građanin Samobora Franz Josef Bruchof i Johannes Paffhausen iz Wirgesa i Marica Posilović iz Samobora. Uime Tamburaškog društva „Ferdo Livadić“ i Vokalnog ansambla „Samoborke“ sve je pozdravio, o suradnji govorio i svima zahvalio predsjednik TD „Ferdo Livadić“ Željko Otmačić.

Svečani koncert

Središnja svečana proslava 50. godina partnerstva i prijateljstva održana je u subotu 20. travnja u multifunkcionalnoj dvorani Narodnog doma gdje su sve okupljene koncertom oduševili Tamburaško društvo Ferdo Livadić i Vokalni ansambl Samoborke te domaći Westerwaldchor.

Prije početka koncerta, izaslanstva domaćina i gostiju, predvođena gradonačelnikom Wirgesa Markusom Schlotterom i predsjednikom samoborskog Gradskog vijeća Miranom Šoićem, protokolarno su pred dvoranom otkrili postavljeni lipovečki kamen, zaštićen kao prirodno dobro, a koje simbolizira čvrst temelj polustoljetne uspješne suradnje dva grada i njihovih društava.

Koncertom je ravnao maestro Mario Kambić, voditelj Samoborki, a obilježio ga je nastup slavnih „Ferdića“ i „Samoborki“ koji su sve dojmili pjesmom i umijećem sviranja, ali i narodnim nošnjama kao i kralušima koje su Samoborke ovom prilikom ponosno istaknule. Repertoar je bio šarolik, od tradicionalnih hrvatskih napjeva u obradama Željka Bradića, Siniše Leopolda i Romana Grossa do popularnih domaćih i stranih, širokom krugu slušatelja prepoznatljivih melodija, u tamburaškim aranžmanima.

Solisti su bili Maja Klisurić, Marica Posilović i Đurđica Pleše Vujica s hrvatske te Bernd Hower i Johannes Bach s njemačke strane. Njihovim zborom ravnao je Tobias Schneider.

Izvedena je i pjesma Samobor-Wirges, nastala za 30. obljetnicu suradnje dva društva, a koncert je završio uz tradicionalne samoborske „Samobor je lepi varoš i „Samoborci piju vino z lonci“ te westerwaldsku pjesmu „Oh, du schoener Westerwald“.

Na kraju koncerta uslijedila je razmjena darova između predstavnika vlasti u Wirgesu te njemu prijateljskih gradova Samobora i francuskog Montchanina.

Prije početka koncerta okupljene su pozdravili predstavnici prijateljskih gradova.

U ime Grada Wirgesa dobrodošlicu gostima poželio je gradonačelnik Markus Schlotter izrazivši zadovoljstvo što Samobor i Wirges slave 50. godišnjicu partnerskih odnosa. U svom je govoru podsjetio na povijesne početke i tijek partnerstva koje je započelo 1970. godine, a formalizirano je 3. travnja 1974. godine kada su svečano povelje o partnerstvu ispred gradske uprave Wirgesa potpisali uime Samobora Mile Vukušić te u ime Wirgesa tadašnji gradonačelnik Erhard Olschewski. U povelji o partnerstvu naglašeno je da će se Samobor i Wirges u partnerskoj suradnji zalagati za slobodu čovječanstva, poštivanje ljudskih prava, međunarodno razumijevanje mir u svijetu. Zamišljeno je da se partnerstvo temelji i razvija na području kulture, sporta, mladih, gospodarstva, društvenih aktivnosti i turizma.

„Kada smo prije 50 godina napravili prvi korak na ovom putu, možda nismo mogli predvidjeti koliko će duboka veza nastati između naših gradova. No, danas s ponosom možemo reći da je naše partnerstvo svijetli primjer međunarodnog razumijevanja i suradnje. Tijekom proteklih 50 godina puno smo naučili jedni od drugih. Slavili smo našu kulturnu raznolikost, dijelili naše tradicije i proširili svoje vidike. Samobor i Wirges danas nisu samo partnerski gradovi, već i prijatelji koji se međusobno obogaćuju i podržavaju. Naši gradovi mogu biti geografski udaljeni, ali tijekom vremena postali su čvrsti i nerazdvojni“ – istaknuo je gradonačelnik Wirgesa Markus Schlotter osvrnuvši se i na suradnju s francuskim gradom Montchaninom rekavši kako je ponosan što mostovi unutar Europe dosežu od Hrvatske, preko Njemačke do Francuske.

„Ova veza očituje se ne samo u službenim partnerskim ugovorima već i u brojnim susretima između građana Wirgesa i Samobora, kulturnim razmjenama, festivalima i zajedničkim projektima. Slaveći ovu posebnu veliku obljetnicu i dalje jačamo vezu između Samobora i Wirgesa. Neka naše partnerstvo i u godinama koje dolaze napreduje za dobrobit naših građanki i građana te za promicanje mira i harmonije u Europi“ – rekao je Markus Schlotter zahvalivši svima koji su sudjelovali u obilježavanju 50. godina partnerstva dva grada.

Uime Grada Samobora sve okupljene pozdravio je predsjednik Gradskog vijeća Grada Samobora, Miran Šoić istaknuvši kako proslava impresivnih 50 godina prijateljstva između dva grada predstavlja ne samo važan jubilej, već i duboku vezu Samobora i Wirgesa.

„Ova dugogodišnja suradnja je plod brojnih susreta delegacija, razmjena kulturnih, umjetničkih, sportskih i humanitarnih aktivnosti, kao i pojedinačnih posjeta koje su obogatile naše odnose. Želim izraziti zahvalnost svima koji su pridonijeli očuvanju ove vrijedne veze, od začetnika suradnje do svih građana i društava koji su je njegovali i razvijali tijekom godina. Posebno bih istaknuo velikodušnost i empatiju koju su građani Wirgesa pokazali u našim najtežim trenucima, tijekom Domovinskog rata u Hrvatskoj. Njihova podrška ostaje neizbrisiva u našim srcima, a zahvalnost za tu pomoć će trajati zauvijek. Vjerujem da će naša suradnja i prijateljstvo nastaviti rasti i u budućnosti, te da će sljedeće generacije nastaviti njegovati ovo vrijedno naslijeđe. Naš je zadatak prenijeti im duh Wirgesa i Samobora, te promicati vrijednosti prijateljstva i međusobnog poštovanja. Planiramo nastaviti graditi suradnju na poljima umjetnosti, sporta, ali i istražiti mogućnosti za produbljivanje veza na gospodarskom, obrazovnom i drugim područjima. Vjerujem da će ovaj susret tijekom svečanosti obilježavanja 50 godina prijateljstva iznjedriti nove ideje koje će nas obogatiti i približiti još više. Posebnu vezu danas njeguju Westerwaldchor i samoborsko Tamburaško društvo Ferdo Livadić te mi je zadovoljstvo što ćemo ih imati priliku čuti tijekom svečanog koncerta. Zahvaljujem im na trudu i angažmanu. Teško je pobrojati u ovom trenutku sve pojedince i društva koji su zaslužni što ovo prijateljstvo traje pola stoljeća, no moram zahvaliti gospodinu Franzu - Josefu Bruchofu, koji je i počasni građanin Samobora kao i Johannesu Paffhausenu koji su svojim aktivnostima i zalaganjem doprinijeli njegovanju prijateljstva između Samobora i Wirgesa“ – istaknuo je Miran Šoić te zahvalio domaćinima na gostoprimstvu i izrazio zadovoljstvo što će se ova velika obljetnica partnerstva u listopadu obilježiti u Samoboru.

Velik obol svečanosti dala je Marica Posilović iz Tamburaškog društva „Ferdo Livadić“ koja je nastupala te moderirala program. Svima je prenijela pozdrave samoborske gradonačelnice Petre Škrobot, koja nije bila u mogućnosti prisustvovati svečanosti, pročitavši njeno pismo.

„S ponosom i zahvalnošću obilježavamo pola stoljeća iznimnog prijateljstva između naših gradova, koje je oblikovano dubokim povijesnim i kulturnim vezama. Nastavak vrijednog prijateljstva kroz pola stoljeća bio je moguć zahvaljujući neizmjernom trudu i predanosti mnogih pojedinaca i društava iz oba grada, koji su svojom otvorenošću i angažmanom oblikovali ovo plodno partnerstvo. Posebno se ističe njihov doprinos kroz susrete delegacija gradova, koncerte kulturno – umjetničkih društava, sportske susrete i druge aktivnosti pojedinaca i društava. Grad Samobor neizmjerno i trajno će vam biti zahvalan na humanitarnoj i moralnoj pomoći koju ste nam pružili kad je Samoboru i Hrvatskoj bilo najteže, za vrijeme Domovinskog rata. Ovom prilikom zahvaljujem začetnicima suradnje i svima koji su sve ove godine dio sebe utkali u ovo iskreno i dugo prijateljstvo i suradnju. Posebno vrijedno je to što kroz protekla desetljeća, ovo prijateljstvo nije samo službeno, već je mnogima postalo važno na osobnoj i obiteljskoj razini. Brojna su prijateljstva i veze koje su nastale između naših građana, obogaćujući njihove živote i čineći naše prijateljstvo još dubljim. Zajedno smo tu da i nadalje dijelimo radosti i izazove, podržavamo jedni druge u teškim trenucima te slavimo zajedničke uspjehe. Naša suradnja je ujedno i simbol međunarodnog prijateljstva i solidarnosti, koji su neprocjenjivi u svijetu punom izazova i promjena. Vjerujem da će sadašnje i buduće generacije nastaviti njegovati ovo dugogodišnje prijateljstvo i suradnju, a mi ćemo se potruditi da im približimo duh prijateljstva Wirgesa i Samobora. S radošću iščekujem uzvratni susret i svečanost povodom 50. obljetnice našeg prijateljstva u Samoboru. Neka se naše prijateljstvo Wirgesa i Samobora nastavi razvijati u narednim godinama, donoseći nam radost, inspiraciju i nova prijateljstva“ – istaknula je u svojoj poruci gradonačelnica Petra Škrobot.

Koncert je bio popraćen i prigodnom foto-izložbom koji je priredio nekadašnji predsjednik Westerwaldchora Franz Josef Bruchof.

Na kraju svečanosti na partnerstvo Samobora i Wirgesa osvrnuo se aktualni koordinator suradnje Wirges-Samobor Johannes Paffhausen zahvalivši svima koji su sudjelovali na svečanosti te svojim angažmanom doprinijeli da prijateljstvo dva grada traje tako dugo.

Posjet školi u Wirgesu

U sklopu boravka u Wirgesu razgovaralo se i o suradnji na razini škola. Predsjednik Gradskog vijeća Miran Šoić, pročelnica za financije Jelena Sirovica te profesorica njemačkog jezika iz Osnovne škole Bogumila Tonija Zrinka Ivanišević, posjetili su modernu srednju školu Theodor-Heuss-Schule, koju polaze učenici od 5. do 12. razreda, dobi od 11 do 18 godina, te su s njezinim predstavnicima, predvođenima ravnateljem Kaiem Liebeom otvorili mogućnosti buduće suradnje i razmjene školaraca iz Wirgesa i Samobora preko Erasmus programa.

Obilazak pivnice

Za to vrijeme naši tamburaši i sportaši bili su na izletu u obližnjem gradu Hachenburgu gdje su posjetili obiteljsku pivovaru u kojoj se pivo proizvodi od 1861. godine.

Misno slavlje

Posljednjeg radnog dana posjeta prijateljskom Wirgesu, Samoborci su bili na svetoj misi u katoličkoj crkvi svetog Bonifacija koju je, uz Westerwaldchor, pjesmom uveličao Vokalni ansambl Samoborke. Nakon misnog slavlja krenulo se na mjesno groblje gdje je, paljenjem svijeća, odana počast i zahvala trojici preminulih gradonačelnika Wirgesa, začetniku suradnje dva grada Erhardu Olschewskom, Helmutu Schumannu i Andreasu Weindonfelleru.

Susret vatrogasaca

Dio samoborske delegacije bili su i članovi DVD-a Samobor, Damir Domin, Ivan Rešetar, Saša Štajnkler te Iris i Željko Otmačić koji su iskoristili trodnevni boravak u Wirgesu za obnovu veza s tamošnjim vatrogascima, uz dogovor da će se konkretna suradnja precizirati u jesen u uzvratnom posjetu vatrogasaca iz Wirgesa našem gradu.

Sportska suradnja

Za sportsku suradnju ovog puta zasluženi su bili članovi Stolnoteniskog kluba Samobor Krunoslav i Ana Znika koji su predstavili naš klub i odigrali promotivni meč sa stolnotenisačima Wirgesa te karate majstori Kyokushin karate kluba Fortis iz Domaslovca. Tomo Fabekovec, Nika Šemeš i Leo Bišćan, održali su zajednički trening s karatašima Wirgesa, a zadnjeg dana proslave 50. godina partnerstva sa Samoborom, tijekom promotivnog nastupa prezentirali su borbene vještine svima koji su se okupili u Narodnom domu, gdje je održan proljetni sajam.

U sklopu proljetnog sajma u Narodnom domu, održane su brojne radionice i prezentacije, nastupi orkestra, mažoretkinja i drugih sudionika iz Wirgesa, a posebno iznenađenje bili su školarci iz Wirgesa koji su otpjevali pjesmu „Samoborci piju vino z lonci“.

Proslava važnog jubileja u Wirgesu dodatno je učvrstila prijateljstvo sa Samoborom, a uzvratni slavljenički susret održat će se u listopadu u Samoboru.

Zahvala

Ovom prilikom zahvaljujemo gradonačelniku Wirgesa Marcusu Schlotteru i prijateljima iz Wirgesa na srdačnom gostoprimstvu i prekrasnom vikendu u prijateljskom nam gradu. 

Zahvaljujemo svima iz Samobora koji su sudjelovali u proslavi 50. godišnjice partnerstva i prijateljstva između gradova Samobora i Wirgesa. Vaša predanost i angažman učinili su da Samobor bude predstavljen na najbolji mogući način te ste pokazali spremnost za njegovanje i daljnje razvijanje postojećeg prijateljstva. Posebno želimo istaknuti Tamburaško društvo Ferdo Livadić i Samoborke, koji su istinski nositelji ovog vrijednog prijateljstva. Bez vaše predanosti i angažmana, naše veze ne bi bile tako čvrste i postojane. Hvala vam od srca na sjajnom koncertu te na vašem trudu i predanosti.

Također, izražavamo zahvalnost našim vatrogascima i sportašima koji su u Wirgesu izgradili nova prijateljstva. Vaša sposobnost da iznova uspostavite veze i stvarate nove prijateljske odnose doprinijela je produbljivanju međunarodne suradnje i prijateljstva između naših gradova.

Veselimo se novom zajedničkom druženju u Samoboru u listopadu!

 

 

 

Objavljeno: 23.04.2024.