T T T
Veličina fonta
Disleksija font Veći razmak Označi poveznice
Kontrast Invert Crno/bijelo
Novosti   /   Građani

Objavljeni rezultati upisa u gradske vrtiće

Osigurano 170 novih mjesta u samoborskim gradskim dječjim vrtićima

Objavljeni rezultati upisa u gradske vrtiće

„Dječji gradski vrtići „Izvor“ i „Grigor Vitez“ objavili su na svojim web stranicama rezultate upisa. Temeljem Izmjena i dopuna Zakona o predškolskom odgoju i obrazovanju, donesenim na nacionalnom nivou, drugu godinu zaredom, prednost pri upisu u gradske vrtiće imala su djeca koja su do 1. travnja ove godine navršila 4 godine.

Ukupan broj primljenih prijava u oba gradska dječja vrtića je 944, no od toga je 360 duplih prijava, pa je realan broj prijava 584. Broj primljene djece je 389 od kojih 172 u DV „Grigor Vitez“ i 217 u DV „Izvor“. Broj neupisane djece koja ostaju na „listi čekanja“ je 114, jer od 195 neprimljene djece, 81 nema uvjete za upis u dječji vrtić (djeca koja do 31. kolovoza 2024. godine neće navršiti godinu dana).

„Ulaganjem u proširenje vrtićkih kapaciteta u gradskim dječjim vrtićima osigurali smo 170 novih mjesta. Prošle godine u gradske dječje vrtiće bilo je upisano 238 djece, a ove godine njih 389. U odnosu na prošlu godinu, ove godine imamo 87 prijava više za upise u dječje gradske vrtiće, no broj neupisane djece će u konačnici biti manji, što nas veseli, jer smo izgradnjom novog vrtića u Molvicama i dogradnjom vrtića u Krklecovoj uspjeli ublažiti dugogodišnji problem nedostatka mjesta u gradskim vrtićima. Osigurali smo 170 novih slobodnih mjesta u gradskim vrtićima, a u odnosu na prošlu godinu upisano će biti 150 mališana više, jer vrtići su primili 31 dijete s teškoćama u razvoju. Naime, za svako primljeno dijete s teškoćom, broj djece u odgojnoj skupini smanjuje se za dvoje ukoliko se radi o lakšoj teškoći odnosno za četvero ukoliko je u pitanju teža teškoća u razvoju. Prošle godine na „listi čekanja“ ostalo je 176-ero djece, a ove godine 114-ero djece. Prepoznali smo važnost ulaganja u proširenje vrtićkih kapaciteta, a izgradnjom vrtića u Perivoju osigurat ćemo da svako dijete u Samoboru koje ima uvjete bude upisano u gradski dječji vrtić. U fokusu našeg djelovanja je osiguravanje dovoljno mjesta u gradskim dječjim vrtićima, jer to je ključno za podršku cjelokupnom razvoju djece te olakšava svakodnevni život roditeljima i skrbnicima“ – izjavila je gradonačelnica Petra Škrobot.

Rekonstrukcijom i dogradnjom DV „Izvor“ u Ulici Gustava Krkleca osigurat će se 120 novih mjesta u vrtiću, ukupno 6 dodatnih dječjih grupa; 4 vrtićke te 2 jasličke grupe. Izgradnjom vrtića u Molvicama omogućit će se smještaj djece za 3 odgojne skupine;2 odgojne skupine vrtićke dobi i odgojna skupina jasličke dobi, ukupno 52 nova mjesta.

Vrtić u Molvicama s radom bi trebao početi već u svibnju, a dograđeni dio vrtića „Izvor“ u Krklecovoj ulici bit će spreman za prijem mališana s početkom nove pedagoške godine.

Što se tiče izgradnje vrtića u Perivoju u tijeku je odabir izvođača radova. Po završetku radova vrtić će moći primiti oko 140 mališana.

Podsjećamo da Grad Samobor, uz programe koji se provode u dva gradska vrtića, sufinancira i programe predškolskog odgoja drugih osnivača na području Samobora te na području drugih gradova. Mjesečni iznos subvencije za djecu polaznike privatnih vrtića iznosi 159,27 eura.

Rezultate upisa provjerite na web stranicama DV "Izvor" - https://www.vrtic-izvor-samobor.hr/upisi-ispisi/ i DV "Grigor Vitez" -  https://www.djecji-vrtic-grigor-vitez.hr/ 

Objavljeno: 26.03.2024.