Grad Samobor Grad Samobor Logo

Građani

Odana počast braniteljima

29.05.
2020.

U Parku domovinske zahvalnosti obilježen Dan državnosti

Hrvatska od ove godine Dan državnosti, ponovno slavi 30. svibnja, na datum kada je 1990. konstituiran prvi višestranački Sabor. 

Dan državnosti ostaje velik praznik i inače burne hrvatske povijesti, a u Samoboru je obilježen u petak, 29. svibnja, polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća u Parku domovinske zahvalnosti, gdje su se okupili gradski čelnici i brojni predstavnici braniteljskih udruga, gradskih i državnih institucija i ustanova, odajući počast svima koji su doprinijeli ostvarenju Hrvatske kao samostalne i suverene države.

Nazočnima su se u ime Koordinacije udruga proizašlih iz Domovinskog rata obratili predsjednik Udruge HVIDR-a Samobora i Svete Nedelje Miljenko Komes i zamjenik gradonačelnika Grada Samobora Željko Stanec, a na kraju prigodne svečanosti, koju je vodio Daniel Cvetković, zajedničku molitvu predvodio je samoborski župnik Ivica Cik.

Komes se u svojem govoru osvrnuo i na, prema njegovom mišljenju, neprimjerene nedavne izjave predsjednika Zorana Milanovića, kojima relativizira važnost obilježavanja ovog datuma. Zamjenik samoborskog gradonačelnika Željko Stanec rekao je pak kako nije toliko važno kojeg datuma će se slaviti Dan državnosti, jer važnije od toga je da se na taj dan prisjetimo svih onih koji su dali doprinos ostvarenju Republike Hrvatske, pogotovo poginulih branitelja, a vrijeme je da im uzvratimo pogledom u budućnost i stvaranjem države koja će svima osigurati dostojan život, prosperitet i sve ostalo za što su se naši branitelji u ratu i borili.