T T T
Veličina fonta
Disleksija font Veći razmak Označi poveznice
Kontrast Invert Crno/bijelo
Novosti   /   Građani

Odobren projekt nove samoborske škole

Predstavljen idejni projekt buduće osnovne škole

Prvi, i najvažniji, korak za novu školu u Samoboru je napravljen, Ministarstvo znanosti i obrazovanja odobrilo je idejno rješenje za rekonstrukciju i dogradnju zgrade u bivšoj vojarni kao depandanse OŠ Bogumila Tonija. Temeljem pozitivnog rješenja, Grad Samobor kreće u izradu glavnog projekta na temelju kojeg će se izdati građevinska dozvola.

U njoj će se moći smjestiti do 20 odjeljenja nižih razreda, uz prateću dvoranu i sve ostale pripadajuće sadržaje za više od 560 učenika.

Nakon radova rekonstrukcije i izgradnje školske sportske dvorane, škola će se prostirati na više od 4000 m² te će zadovoljavati sve uvjete za potpuno uključivanje učenika s tjelesnim invaliditetom. Uz učionice razredne nastave i dvoranu, ovdje će se smjestiti i knjižnica, blagovaonica, kuhinja i drugi sadržaji.

Tim je povodom u utorak, 30. ožujka, ispred zgrade u Ulici Vlade Gotovca 1 održana konferencija za medije i predstavljen idejni projekt buduće škole, kojem su nazočili ravnateljica OŠ Bogumila Tonija Milena Kolarec i zamjenici gradonačelnika Grada Samobora Sanja Horvat Iveković i Željko Stanec.

Ravnateljica škole Milena Kolarec izrazila je iznimno zadovoljstvo ovom odlukom resornog ministarstva i Grada, jer će po završetku obnove i dogradnje ovog objekta sve generacije učenika biti na dobitku, pogotovo oni mlađi. Jer, kako je rekla, škola sada ukupno broji oko 1200 učenika, od kojih je njih oko 1000 u matičnoj školi, a broj djece svake godine poveća se bar za jedno novo odjeljenje. U novu školu preselili bi niži razredi, čime bi se u postojećoj školi stvorio prostor za brojne ostale planirane programe i aktivnosti te ostvario krajnji cilj, a to je jednosmjenska nastava u jednoj od najvećih osnovnih škola u cijeloj Hrvatskoj.

S jednakim zadovoljstvom zamjenica gradonačelnika Sanja Horvat Iveković najavila je kako do kraja godine očekuju građevinsku dozvolu, a ista je izdana za izgradnju dvorane u Bregani, što je još jedna potvrda intenzivnog ulaganja Grada u školstvo, kao bitnog preduvjeta za jačanje društvene infrastrukture u budućnosti i u daleko širem smislu od same izgradnje nove škole.

Zamjenik gradonačelnika Željko Stanec kratko se osvrnuo na obnovu cijelog prostora bivše vojarne, u koji je, kako je naglasio, od 2010. do 2020. godine uloženo oko 70 milijuna kuna. Uređenjem ove zadnje zgrade cijeli kompleks bit će popunjen i Samobor tako dobiva još jedan, potpuno novi, mali društveni i sadržajni centar.

Stanec je istaknuo i kako se u posljednjih 10 godina u Grad doselilo oko 4000 novih stanovnika pa su i potrebe u svim segmentima veće, a što se tiče ovog projekta nove škole koristit će se, uz osigurana financijska sredstva iz proračuna, i svi ostali dostupni izvori financiranja različitih fondova za što bolje opremanje i funkcionalnost zgrade i buduće škole.

Objavljeno: 30.03.2021.