T T T
Veličina fonta
Disleksija font Veći razmak Označi poveznice
Kontrast Invert Crno/bijelo
Novosti   /   Građani

Racinov dan u Samoboru

Obilježena 83. godišnjica od izdavanja zbirke "Bijela svitanja"

Zajednica Makedonaca u Hrvatskoj i Makedonsko kulturno društvo “Ohridski biser” danas su u Samoboru priredili tradicionalnu kulturnu manifestaciju “Racinov dan” kojom su obilježili 83. godišnjicu od izdavanja zbirke poezije makedonskog pjesnika Koče Racina “Bijela svitanja”.

Kočo Racin rođen kao Kosta Solev Apostolov smatra se utemeljiteljem moderne makedonske književnosti. Njegova zbrika pjesama “Beli mugri” jedno je od najznačajnijih pjesničkih djela suvremene makedonske književnosti, koje je tiskano ilegalno davne 1939. godine u samoborskoj tiskari Špuler, a original se i danas čuva u Samoborskom muzeju. Manifestacija Racinov dan podsjetnik je na tu neraskidivu vezu između Hrvatske i Makedonije prvenstveno Samobora i Velesa u kojem je rođen Kočo Racin, a s kojim je Samobor i službeno grad prijatelj.

Zajedničko druženje Makedonaca u Samoboru počelo je ispred Samoborskog muzeja, kod biste makedonskog pjesnika Koče Racina, gdje su vijence položili predstavnici Zajednice Makedonaca u Hrvatskoj, Veleposlanstva Sjeverne Makedonije u Hrvatskoj, Vijeća makedonske nacionalne manjine, Makedonskog Kulturno-informativnog centar u Zagrebu te predstavnici makedonskih kulturnih društava. U ime grada Samobora vijenac je položio predsjednik samoborskog Gradskog vijeća, Miran Šoić.

Druženje je potom nastavljeno u Samoborskom muzeju gdje su srdačnu dobrodošlicu prijateljima iz Makedonije poželjeli u ime Samoborskog muzeja, kustosica Gordana Remussini te u ime Grada Samobora, predsjednik Gradskog vijeća Miran Šoić, koji je izrazio zadovoljstvo što se manifestacija „Racioniv dan“ već dugi niz godina održava u Samoboru čime se podsjeća na neraskidivu vezu i prijateljstvo hrvatskog i makedonskog naroda.

Sve okupljene pozdravili su i Nj. E. Milaim Fetai veleposlanik Republike Sjeverne Makedonije u RH i predsjednica Makedonskog kulturnog društva “Ohridski biser, Violeta Šterjova.

Veleposlanik Republike Sjeverne Makedonije u RH Nj. E. Milaim Fetai zahvalio je Samoboru na gostoprimstvu naglasivši kako je ova manifestacija važna jer se kroz nju njeguje i razvija prijateljstvo dvaju naroda i država Makedonije i Hrvatske. „Tiskanje knjige „Bijela svitanja“ simbol je neraskidivog prijateljeva, jer naši narodi i države su bili jedni uz druge kad je bilo najteže. Važno je da ovu tradiciju nastave i buduće generacije“ – rekao je makedonski veleposlanik te zahvalio državi Hrvatskoj što je omogućila Makedoncima koji žive u Hrvatskoj da njeguju svoju kulturu i tradiciju.

O liku i djelu Koče Racina te značaju njegove zbirke „Bijela svitanja“ govorio je povjesničar Goran Korov, a u kulturno - umjetničkom dijelu programa poeziju i recitale Koče Racina čitali su učenici škola koji pohađaju nastavu makedonskog jezika po modelu C u Hrvatskoj, dok su makedonske pjesme pod vodstvom Safiudina Alimovskog otpjevale članice pjevačkog zbora  “Momi biserni” koji djeluje pod okriljem  MKD-a “Ohridski biser”.

Pokrovitelji kulturne manifestacije “Racinov dan” su Savjet za nacionalne manjine Republike Hrvatske,Samoborski muzej i Makedonski Kulturno-informativni centar u Zagrebu.

Objavljeno: 19.11.2022.