T T T
Veličina fonta
Disleksija font Veći razmak Označi poveznice
Kontrast Invert Crno/bijelo
Novosti   /   Manifestacije

Održana 35. Vrazova Ljubica

Festival ljubavne poezije oduševio posjetitelje

Iza nas je 35. izdanje festivala ljubavne poezije Vrazova Ljubica. Festival ljubavne poezije Vrazova Ljubica je pjesnički književni susret koji se od 1990. godine održava u Samoboru, u spomen na Julijanu Cantilly znamenitu samoborsku Ljubicu i vječnu ljubav poznatog hrvatskog pjesnika-ilirca Stanka Vraza. Njegova knjižnica ljubavnih stihova „Đulabije“, posvećena Julijani, nezaobilazna je u povijesti hrvatskog ilirskog pjesništva. Kako se već 35. godinu pjesnici svake godine okupljaju u Samoboru, Vrazova Ljubica postala je jedna od značajnijih pjesničkih kulturnih manifestacija u Hrvatskoj, a Samobor pretvorila u grad pjesnika.

Pučko otvoreno učilište Samobor, uz podršku Društva hrvatskih književnika te uz sufinanciranje Grada Samobora, Zagrebačke županije, Ministarstva kulture i medije i TZ Grada Samobora te uz partnerstvo Društva hrvatskih književnika, Vijeća slovenske nacionalne manjine Grada Zagreba, Ogranka Matice hrvatske Samobor, Samoborskog muzeja, OŠ Samobor, Crvenog križa Samobor i udruge Plavi bor svake godine organizira pjesničke večeri na kojima najznačajniji suvremeni hrvatski pjesnici predstavljaju neobjavljene ljubavne pjesme. Svake godine postavlja se i kamena ploča s uklesanim stihovima jednog sudionika susreta - u Prolazu pjesnika, na zidu uz Ljubičin grob pored župne crkve Sv. Anastazije u Samoboru.

Od 20. svibnja do 8. lipnja Samobor je bio centar pjesništva, a od održanih programa izdvojili bismo ovogodišnji bogat program za djecu koji se sastojao od vođenih šetnje i radionica za djecu, promociju edukativne knjižice za djecu Vrazoznalac, poetska predstava i glazbena predstava za djecu, likovno pjesnička radionica te glazbeno pjesnička večer u suradnji s OŠ Samobor, a za mlade je po prvi put održana i večer slem poezije i već tradicionalna večer mladih hrvatskih pjesnika u izboru Gorana Čolakhodžića, razgovor o ljubavnoj poeziji i čitanje poezije. Samoborci i gosti mogli su uživati i u koncertu Rade Šerbedžije i Zapadnog kolodvora, nastupu teatra poezije, prigodnoj filmskoj projekciji, pjesničkih večerima i već spomenutom otkrivanju ploče sa stihovima pjesnika Tomislava Slavka Zekanovića na Ljubičinom grobu.

Pozivamo vas da sljedeće godine svakako i vi posjetite 36. izdanje festivala Vrazova Ljubica i zaljubite se u Samobor još jednom.

Objavljeno: 09.06.2024.