T T T
Veličina fonta
Disleksija font Veći razmak Označi poveznice
Kontrast Invert Crno/bijelo
Novosti   /   Građani

Oduševili slavljeničkim koncertom

KUD "Oštrc" obilježio 45 godina uspješnog rada

Kulturno umjetničko društvo “Oštrc” iz Ruda sinoć je u samoborskoj kino dvorani velikim, slavljeničkim koncertom obilježilo 45 godina izuzetno uspješnog rada. U sat i 45 minuta plesači, pjevači i svirači “Oštrca” pokazali su svu raskoš svog folklornog umijeća, izvodeći impresivno uvježbane koreografije, na oduševljenje brojne publike u kojoj su bili i samoborska gradonačelnica Petra Škrobot, pročelnica za društvene djelatnosti grada Samobora Zrinka Breglec, rudarski župnik vlč. Darko Banfić, te brojni zaslužni članovi KUD-a Oštrc koji su u proteklih 4 i pol desetljeća utisnuli dubok i neizbrisiv trag u djelovanju ovog sjajnog društva.

O tome koliko pratitelji i podupiratelji KUD-a Oštrc cijene postignuća društva kroz protekla desetljeća svjedoči i činjenica da su ulaznice za jučerašnji koncert, kako je zgodno naglašeno, rasprodane u rekordnom vremenu, brže od onih za nedavni nastup Baby Lasagne na zagrebačkoj Šalati.

KUD Oštrc danas broji nešto manje od 100 aktivnih članova raspoređenih u tri folklorne sekcije, dvije tamburaške te sekciju za očuvanje rudarske baštine nazvanu “Bergmani”. Od osnutka 1979. godine do današnjih dana kroz KUD je prošlo oko 350 članova pretežito iz Ruda i Samobora, a status počasnih članova svojim su djelovanjem zaslužili Ivan Burić, Franjo Štengl, Marica Jelenić, Anica Nikl, te Marija i Franjo Štih.

Društvom je 7 godina predsjedao Ivan Burić, po 5 godina društvo su vodili Petar Hofer i Davorka Kuhar, godinu dana predsjedničkog mandata odradila je Silvija Turk, dok je čelni čovjek KUD-a puih 13 godina bio Martin Skendrović. Rekordni predsjednički staž ima aktualni predsjednik Goran Štengl, koji ove godine proslavlja 15-tu godišnjicu vođenja KUD-a.

Tajničku dužnost punih je 30 godina obnašao Josip Lebegner, kojeg je lani na to zahtjevnoj i odgovornoj dužnosti zamijenila Barbara Mrvoš, inače kćerka prve tajnice KUD-a Blanke Mrvoš. Tijekom proteklih godina tajnički su posao uspješno odrađivali još i Mirjana Guliš, Gordana Načkar, Krešo Planinčić, Branka Herceg i Martin Skendrović.

Osim zapaženih nastupa širom Hrvatske KUD Oštrc je često gostovao i na međunarodnim folklornim festivalima, proputovavši tijekom tog vremena gotovo 100 tisuća kilometara. Rudarska kulturna baština predstavila se od Amerike i Malezije do Bugarske, Portugala, Španjolske, Njemačke, Sjeverne Makedonije, Poljske, Sardinije i Sicilije, a iduće se godine Rudari planiraju zaputiti i do Australije.

Sinoćnje rođendansko druženje u samoborskom kinu bilo je prilika i za podsjećanje na ostale zapažene projekte KUD-a Oštrc, prvenstveno na uređenje rudnika Svete Barbare kojeg je do danas razgledalo više od 28 tisuća posjetitelja. Od 2016. godine za održavanje rudnika zadužena je upravo vrijedna ekipa iz KUD-a Oštrc, a njegovi vodeći ljudi su posebnu zahvalnost iskazali Gradu Samoboru koji godinama znatno i sustavno pomaže Rudniku i Rudarima. Dakako nije izostala ni priča o slavnim “Danima rudarske greblice” čije je pokretač još 1985. godine bio Ivan Burić. Rudarska je greblica 2007. godine zaštićena kao nematerijalno kulturno dobro Republike Hrvatske, a potom 2021. godine i oznakom zemljopisnog podrijetla na razini Europske unije. Manifestacija “Dani rudarske greblice” od ove će godine imati i značajan međunarodni karakter, budući da je KUD Oštrc u nju uklopio 1. Međunarodni foklorni festival nazvan “Rudarska luč”.

Tako će u nedjelju 7. srpnja na legendarnom rukometnom igralištu u Rudama nastupiti, uz domaćine iz KUD-a Oštrc, folklorne skupine iz Španjolske, Sjeverne Makedonije, Njemačke i Slovenije.

Na kraju jučerašnjeg koncerta velika je hvala upućena voditeljima pojedinih sekcija KUD-a Oštrc. Tamburaši su u najtežim godinama nosili rad društva, a uvježbavali su ih i vodili Franjo Štengl, Tomislav Jozić i Goran Klisurić.

Do 1987. okosnica KUD-a Oštrc bio je Zbor, ponajviše zaslugom Ivana Burića. Trenutno su zboraši u mirovanju, a u KUD-u se nadaju da će se, bude li zdravlja i želje, ponovo okupiti barem za 50. rođendan Oštrca.

Folklorna je sekcija također djelovala s povremenim prekidima. Nakon prvog voditelja Jure Milnovića, folkloraše su predvodili Damir Frlić, Zlatko Vrbančić i Ljiljana Đurić koja je vrijedno radila dok joj je zdravlje dopuštalo, do 1997. godine. Od tada do danas folklorni voditelj, koreograf i umjetnički voditelj KUD-a je Goran Ivan Matoš.

Naposlijetku, uvijek se u Rudama posebna pozornost posvećivala najmlađima, a pravi zamah dječjem folkloru dala je Franka Štengl. Potom je brigu o malim folklorašima preuzela Jelena Zorko, a u zadnjih nekoliko mjeseci s njima radi Loreta Drenški iz Samobora,

Na sinoćnjem koncertu publika je mogla čuti i dvije premijerne izvedbe. Solist Valentino Grgečić uz pratnju tamburaškog orkestra otpjevao je pjesmu “Za tobom moje srce žudi”, a sve sekcije KUD-a zajedničkim su snagama izvele i pjesmu Bože Potočnika “Pri Svetem Roku”, u slavu jednog od najdražih rudarskih zaštitnika uz, naravno, Svetu Barbaru.

Izvor: Radio Samobor

Fotografije: Romeo Ibrišević

Objavljeno: 29.05.2024.