T T T
Veličina fonta
Disleksija font Veći razmak Označi poveznice
Kontrast Invert Crno/bijelo
Novosti   /   Građani

Okitoki u samoborskim gradskim vrtićima

Aplikacija omogućava bolju komunikaciju roditelja i odgojitelja

Okitoki u samoborskim gradskim vrtićima

Samobor slovi kao jedan od najprivlačnijih gradova za obiteljski život te ujedno ima status Grada prijatelja djece što znači da je ocijenjen kao iznimno pozitivna okolina za rast i razvoj djece.

Uz povećanje kapaciteta vrtića, grad sustavno podiže kvalitetu usluge vrtića, a pravodobna informiranost roditelja o tome kako se njegove dijete snalazi, osjeća i napreduje u vrtiću je u interesu i djece i roditelja i odgajatelja. Zato nije iznenađenje da je Grad Samobor prvi u Hrvatskoj prepoznao važnost Okitoki platforme obzirom da ista omogućava kvalitetnu komunikaciju i lakše upravljanje vrtićima te omogućuje bržu i pravodobniju komunikaciju odgojitelja i roditelja djece u najosjetljivijoj vrtićkoj dobi.

Okitoki je prva i vodeća hrvatska digitalna platforma za dječje vrtiće, usklađena s GDPR regulativama, koja omogućava digitalizaciju poslovnih procesa vrtića, uz osobit naglasak na izravnu komunikaciju odgojitelja i roditelja. Djeluje kao zatvorena društvena mreža za komunikaciju vrtića i roditelja, u kojoj su svi podaci djece, njihove slike i video zapisi, sigurni i vidljivi samo roditeljima i zaposlenicima vrtića.

Kako funkcionira Okitoki i koji su sve benefiti korištenja te aplikacije za roditelje, odgojitelje, stručne suradnike vrtića i ravnatelje govorilo se na današnjoj konferenciji za medije održanoj u Dječjem vrtiću Grigor Vitez u objektu Antuntun.

-Grad Samobor prepoznao je vrijednost ovog projekta te je postao prvi grad koji je odlučio uvesti aplikaciju Okitoki u gradske vrtiće, a trenutno je aplikacija u fazi korištenja, što nas iznimno veseli. Cilj je bio unaprijediti komunikaciju roditelja s djelatnicima vrtića te zaštiti podatke koji se razmjenjuju, od informacija preko dokumenata do fotografija i videozapisa, a što je u današnje vrijeme izrazito važno. Vjerujemo da uvođenje platforme Okitoki roditeljima pruža dobar uvid u djetetov dan u vrtiću, što može biti poticaj za izuzetno važnu komunikaciju roditelja i djeteta o boravku u vrtiću. Odgojiteljski savjet roditeljima može pomoći u rješavanju problema te mogu steći bolji uvid u to kako se njihovo dijete snalazi i razvija u vrtićkim uvjetima. Grad Samobor sustavno radi na podizanju kvalitete usluge u predškolskom odgoju. S povećanjem broja stanovnika u Samoboru javlja se potreba za povećanjem vrtićkih kapaciteta te trenutno aktivno radimo na poboljšanju vrtićke infrastrukture. To je jedan od naših prioriteta. Zahvaljujem se timu Okitokija na suradnji te sam zaista ponosna da smo prvi grad u kojem je ova vrijedna aplikacija u punoj primjeni - izjavila je gradonačelnica Petra Škrobot te najavila kako uskoro kreće izgradnja novog vrtića u Samoboru te dogradnja postojećeg, a u planu je i osnivanje još jednog vrtića.

-Platforma ima dva osnovna područja koje digitalizira, a to je komunikacija između vrtića i roditelja i digitalizacija određenih administrativnih procesa, od evidencije prisutnosti djece do kalendara njihovih aktivnosti, praćenja naplate od strane roditelj i ostaloga. Svaki mjesec s uvode se nove funkcionalnosti na čijem razvoju surađujemo sa samoborskim vrtićima i ostalim korisnicima, a u skladu s potrebama hrvatskog obrazovnog sustava – istaknula je direktorica Okitokija, Tatjana Novak.

O funkcioniranju i implementaciji aplikacije Okitoki u Dječji vrtić Grigor Vitez govorila je ravnateljica Josipa Milaković.

-Nakon faze implementacije, od siječnja 2023., aplikacija Okitoki u redovitoj je uporabi za kvalitetniju, bržu i učinkovitiju komunikaciju između odgojitelja i roditelja. Implementacija Okitoki platforme odvijala se u fazama, a započela je 2022. godine edukacijom zaposlenika dječjih vrtića s ciljem da što detaljnije upoznaju platformu i način njenog korištenja. S početkom ove godine završila je faza implementacije i prilagodbe te su vrtići postali spremni za fazu aktivnog korištenja, odnosno započeo je proces uključivanja roditelja i skrbnika u proces komunikacije, čime oni ostvaruju bolji uvid u sve što se događa u vrtiću pa tako u realnom vremenu mogu postaviti pitanje, uputiti pohvalu ili sugestiju te dobiti povratnu informaciju. Velika većina roditelja u Dječjem vrtiću Grigor Vitez koristi aplikaciju i jako su zadovoljni. Okitoki funkcionira kao društvena mreža zatvorenog tipa pa je sve što se objavljuje dostupno isključivo roditeljima i zaposlenicima vrtića. Aplikacija omogućava roditeljima da budu bolje povezani s odgojiteljima i time pomažu u odgojnom procesu koji se odvija u vrtiću te budu trenutno informirani o problemima, bolestima i ostalim situacijama - naglasila je Josipa Milaković te pokazala kako se registrirati i kako aplikacija funkcionira.

O prednosti i dobrobiti korištenja aplikacije govorila je i ravnateljica Dječjeg vrtića Izvor, Martina Trošelj. Naglasila je kako je ovaj način komunikacije s roditeljima kvalitetniji, jednostavniji i sigurniji od prethodnog.

-Prepreke koje su nam u samom početku, prilikom uključivanja roditelja predstavljale izazov, uspješno smo riješili i sve više roditelja odlučuje se koristiti Okitoki. Roditelji pravovremeno dobivaju sve potrebne informacije o svom djetetu, a ovo je prilika da pobliže upoznaju što sve odgajatelji rade u odgojnom i pedagoškom smislu, je mi nismo samo mjesto čuvanja djece. I dalje su roditelji dobrodošli u vrtić po sve informacije, no na ovaj način do njih dolaze brže i jednostavnije. Upotreba aplikacije Okitoki olakšava rad i našim djelatnicima, jer uporaba aplikacije omogućava svakom timu odgojitelja da koristi alate na način koji njima najviše odgovara, ovisno o strukturi i navikama odgojitelja i roditelja te odgojne skupine – naglasila je Martina Trošelj.

Iz aspekta roditelja o benefitima korištenja aplikacije Okitoki govorila je Jona Fresl Orešković. Istaknula je kako aplikaciju Okitoki smatra korisnom, jer sada su joj na jednom mjestu, u svakom trenutku, dostupne sve potrebne informacije vezane za boravak i razvoj njenog djeteta u vrtiću.

-Otkako koristim aplikaciju Okitoki imam više informacija o radu skupine u kojoj boravi moje dijete, a u slučaju potrebe u svakom trenutku mogu kontaktirati odgajatelje, ravnateljicu i stručnu služnu. Aplikacija omogućava da kvalitetnije komuniciramo te da filtriramo objave i odaberemo one koje želimo pratiti. Kao roditelj sam izrazito zadovoljna mogućnostima koje ova aplikacija pruža i vjerujem da će u budućnosti biti i nadograđivana – naglasila je Jona Fersl Orešković.

Objavljeno: 27.03.2023.