T T T
Veličina fonta
Disleksija font Veći razmak Označi poveznice
Kontrast Invert Crno/bijelo

Osigurana dodatna europska sredstva

Osigurana dodatna europska sredstva

Grad Samobor osigurao je značajna sredstva iz EU fondova za obnovu Vile Allnoch. Nakon što je za izradu projektne dokumentacije i konstrukcijsku obnovu tog kulturnog dobra, koje se nalazi u neposrednoj blizini centra Samobora, Grad ostvario preko milijun eura iz EU fondova sada su osigurana i dodatna europska sredstva u iznosu od 1, 6 milijuna eura, pa će u konačnici projekt vrijedan 2.643.044,64 eura u 100%-tnom iznosu biti financiran iz fondova EU.

U sklopu konstrukcijske obnove objekta do sada su izvedeni radovi na adaptaciji i opremanju prostora privremenog depoa, preseljena je pokretna baština u privremeni depo te se trenutno izvode radovi na obnovi krovišta i učvršćivanju drvene konstrukcije u potkrovlju. Istovremeno se radi nova armirano – betonska ploča koja će zamijeniti neadekvatni drveni strop, a tlačna ploča povezat će se s obodnim zidovima te će učvrstiti kat i stepenice drvenog stubišta koje će se rekonstruirati prema izvornom obliku. Izvode se i pripremi radovi u suterenu za betonsku podnu ploču. Uklonjena je većina slojeva podova i zidova – s obzirom na potrebna dodatna restauratorsko - konzervatorska istraživanja, inovativnim metodama ojačana je većina zidnih konstrukcija, sanirani su lučni svodovi između podruma i prizemlja. Izvedene su pripremne radnje za radove na pročelju objekta.

Nakon konstrukcijske obnove koja obuhvaća popravak i ojačanje nosivih dijelova zgrade koji su bitni za njenu stabilnost, uslijedit će cjelovita obnova objekta. Tako će zapuštena Vila Allnoch, koja je dodatno oštećena u potresu 2020. godine, u narednom periodu u potpunosti biti obnovljena i privedena svrsi.