T T T
Veličina fonta
Disleksija font Veći razmak Označi poveznice
Kontrast Invert Crno/bijelo
Novosti   /   Manifestacije

Oskarovci dolaze u Samobor!

Zvijezda Harry Pottera i Igre prijestolja stiže u Hrvatsku

International Sound & Film Music Festival (ISFMF), jedan od tri najveća i najvažnija festivala filmske glazbe na svijetu, ujedno i jedini koji je posvećen i filmskom zvuku – ove godine ima mnogo razloga za slavlje jer slavi jubilarnih deset godina djelovanja, a kako to bolje proslaviti nego – dva puta!

Prvi put je to bilo na jedinstvenom i spektakularnom događaju u Puli, u 2000 godina staroj Areni, najvećem potpuno očuvanom amfiteatru iz doba Rimskog Carstva, i to ispred publike koja je brojila čak 3500 ljudi. Pulska je Arena tako poslužila kao neponovljiva pozornica filmskom remek-djelu Gladiator redatelja Ridleyja Scotta i dodjele nagrade Crystal Pine za životno djelo jednom od najvećih dizajnera zvuka svih vremena, Scottu Millanu, dobitniku četiriju Oscara, od kojih je jedan kipić primio upravo za Gladiatora.

Drugi dio festivalske obljetnice slavi se od 7. do 9. listopada, od petka do nedjelje, i to u gradu gdje je sve počelo – Samoboru.

Pitoreskni gradić, najljepši biser kontinentalne Hrvatske, bit će tako domaćin festivalu i njegovom vrhunskom programu i gostima.

Čak dvojica oskarovaca krase listu gostiju: skladatelj i redatelj Stephen Warbeck (osvojio Oscara za glazbu u filmu Zaljubljeni Shakespeare) i vrhunski karakterni glumac Ciarán Hinds (ove godine nominiran za Oscara za ulogu u filmu Belfast, također glumio u filmovima kao što su Game of Thrones, Munich, Harry Potter, There will be Blood, Road to Perdition, Justice League, seriji The Terror…). Osim njih dolazi i jedan od najpoznatijih i najboljih francuskih pijanista uopće, Jean-Michel Bernard koji će izvesti koncert s filmskom glazbom i, posebno, glazbom našega najvećeg skladatelja Alfija Kabilja kojem će se dodijeliti nagrada za životno djelo. Glazbenom dijelu programa pridružit će se umjetnički ravnatelj i skladatelj Ozren K. Glaser, kantautorica Elis Lovrić i ostali.

Voditeljice dviju svečanih večeri bit će upravo i sama Elis Lovrić, kao i Jana Haluza, koja je ujedno i jedna od najpoznatijih glazbenih voditeljica u Hrvatskoj.

S obzirom na to da različite umjetnosti često idu ruku pod ruku, ISFMF će predstaviti i simbiozu glazbe i slikarstva – kroz viziju boja na platnu splitske slikarice Žane Bajić, a uz glazbenu izvedbu pjevačice Nere Stipičević, poznate pod umjetničkim pseudonimom FreeDA Nera Immortelle te Ozrena K. Glasera.

Svakako je potrebno naglasiti i kako se ovom obljetnicom slavi i dugotrajno i konstruktivno prijateljstvo Republike Hrvatske i Republike Francuske, a kako to bolje obilježiti nego upravo – slavljenjem umjetnosti.

International Sound & Film Music Festival nastao je iz maloga obiteljskog kruga današnjeg umjetničkog ravnatelja, Ozrena K. Glasera i producenata festivala Tene i Željka Glasera, kasnije pojačan dolaskom izvršne direktorice Marijane Knezoci, ISFMF je iz godine u godinu rastao, da bi ove, 2022., proslavio okruglih deset godina postojanja.

Desetljeće ISFMF-a obilježeno je gostovanjima nekih od najvećih i najnagrađivanijih imena filmskog i glazbenog šoubiznisa koji su dali svoj doprinos festivalu u obliku masterclassova, koncerata, pridruživanjem umjetničkom odboru i – prijateljstvima koja traju do današnjih dana.

I uistinu, nijedan događaj nikada nije doveo više oskarovaca u Hrvatsku kao što je to tijekom proteklih deset godina ostvario ISFMF.

„International Sound & Film Music Festival započeo je, idejom obitelji Glaser, svoj put baš u gradu Samoboru prije deset godina i nakon prvog izdanja preselio se u Istru gdje se etablirao u jedan od tri najznačajnija festivala filmske glazbe na svijetu. Sretni smo i ponosni što se s ovim jubilarnim izdanjem vraćamo u prelijepi Samobor, grad kulturne i posebno duge glazbene tradicije. Ove godine će Samobor prvi puta u svojoj povijesti službeno ugostiti čak dva OSCAR-ovca i mnoge druge profesionalce iz svijeta filma i glazbe i svi zajedno ćemo uživati u posebno lijepom i atraktivnom programu!“- izjavio je Željko Glazer, idejni začetnik Festival.

„Iznimno mi je drago da se jedan ovakav, na svjetskoj razini, renomirani filmski festival po prvi puta održava u Samoboru i da nam u goste dolaze oskarovci. Ponosna sam što su pokretači i nositelji ove značajne kulturne manifestacije Samoborci i da je sve krenulo upravo iz Samobora. Samobor je poznat kao grad kulture i glazbene umjetnosti, a da je to uistinu tako potvrđuju ovakvi projekti, stoga Grad i Turistička zajednica sa zadovoljstvom podupiru ovaj Festival koji će građanima ponuditi bogat i zanimljiv program. Kroz ovakve projekte Samobor se prezentira i kao zanimljiva turistička destinacija, jer sigurna sam da će svaki posjetitelj koji dođe u Samobor na ISFMF htjeti upoznati ljepote, znamenitosti te bogatu eno i gastro ponudu našeg grada – izjavila je samoborska gradonačelnica Petra Škrobot.

PROGRAM

PETAK 7.10.2022.
17:00 sati, Mala dvorana galerije Prica - SINESTEZIJA
Svečano otvorenje izložbe slika splitske umjetnice Žane Bajić. Izložba je inspirirana filmom i glazbom za film The Reader koju je skladao Samoborac Ozren K. Glaser. Glazbena gošća eventa je Nera Stipičević (FreeDA Nera Immortelle). Izložba ostaje otvorena do ponedjeljka 10. listopada.

SUBOTA 8.10.2022.
12:00 sati, Trg kralja Tomislava - HOLLYWOOD FILM MUSIC QUARTET
Kvartet gudača u sastavu Lovro Kovačević (violončelo), Martina Drakulić (violina), Petar Haluza (viola) i Lara Silvestri Valdevit (violina) izvode najpoznatije teme filmske glazbe (Pirati s Kariba, James Bond, Gladiator, Zaljubljeni Shakespeare, Igre prijestolja, Titanic, Zvijezda je rođena i mnoge druge.).

19:00 sati, Kino Samobor - MY GOD, IT'S FULL OF STARS!
Dodjela nagrade Crystal Pine i svečana premijera filma "The Man in the Hat" (2020, komedija) uz prethodni razgovor sa glumcem Ciaránom Hindsom (ove godine nominiran za Oscara za ulogu u Belfastu, također glumio u filmovima kao što su Munich, Harry Potter, Bit će krvi, Put do uništenja, Justice League, seriji The Terror…), te redateljem i autorom glazbe Stephenom Warbeckom (osvojio Oscara za glazbu u filmu Zaljubljeni Shakespeare). Voditeljica večeri je kantautorica i glumica Elis Lovrić.

NEDJELJA 9.10.2022.

19:00 sati, kino Samobor - CINEMA, MON AMOUR - Koncert filmske glazbe u izvedbi jednog od najpoznatijih i najboljih francuskih pijanista uopće Jean-Michela Bernarda i gostiju i dodjela nagrade za životno djelo. U prvom dijelu koncertnog programa na repertoaru su djela hrvatskog skladatelja Alfija Kabilja, a u drugom neke od najljepših tema svjetske filmske glazbe. Uz Jean-Michel Bernarda gostujući umjetnici programa su Elis Lovrić, Ozren K. Glaser na klaviru, Renata Novoselec na violini i Mimi Marjanović-Gonski na kontrabasu. Događanju će prisustvovati i sam Alfi Kabiljo kojemu će biti uručena nagrada za životno djelo. Kroz program ove posebne glazbene večeri publiku će voditi Jana Haluza.

Ulaznice za subotnji i nedjeljni program koji će se održati u samoborskom kinu preuzeti se mogu u uredu Turističke zajednice grada Samobora, od ponedjeljka 3. do srijede 5. listopada, u vremenu od 9 do 15 sati. Interes publike za događanja je velik pa požurite kako biste ulaznice osigurali na vrijeme.

Objavljeno: 30.09.2022.