T T T
Veličina fonta
Disleksija font Veći razmak Označi poveznice
Kontrast Invert Crno/bijelo
Novosti   /   Manifestacije

Oskarovci u Samoboru!

Stephen Warbeck & Ciaran Hinds u Samoboru

Iznimnu filmsku večer u Samoboru doživjeli su posjetitelji i gosti „International Sound & Film Music Festivala“ u subotu, 8. listopada. Na početku svečanost u samoborskom kinu prisutne je pozdravio osnivač festivala skladatelj Ozren K. Glaser te gradonačelnica Samobora dr. sc. Petra Škrobot, koja je istaknula koliko je Samobor ponosan što ima mogućnost ugostiti ovaj renomirani festival, jedan od tri najveća festivala filmske glazbe u svijetu, te izrazila želju da se suradnja nastavi i dalje razvija.

Festival, koji je krenuo iz Samobora prije deset godina, ove se godine ponovno vratio u svoj matični grad. U subotu su dodijeljene i nagrade festivala Crystal Pine Award u više kategorija; između ostalih Horizon Award osvojio je Jeremie De Witte za glazbu za belgijski film „Liberty“, nagrada Best Original Score za dokumentarni film pripala je Love Mortisen za film „Calendar girls“, nagradu za glazbu u igranom filmu podijelili su Karl Frida za švedski film „Pleaseure“ te skladatelj Dalibor Grubačević za film „The Conversation“, što je tek drugi puta da je nagradu na ovom festivalu dobio hrvatski autor. Nagradu u kategoriji kratkog igranog filma osvojio je Patrick Kendell Smith za britanski film „Sometimes they sing“ dok je nagrada za dugometražni igrani film pripala Hadzi-Aleksandru Djuroviću iz Srbije za film „Across in the desert“. U kategoriji serija nagrađena je popularna serija „Ozark“.

Program je nadahnuto vodila istarska glumica i kantautorica Elis Lovrić koja je publiku počastila i izvedbom svoje autorske skladbe.

Na kraju su posebne nagrade uručene velikom filmskom skladatelju, Oscarom nagrađenom za glazbu u fiilmu „Zaljubljeni Shakespeare“ Stephenu Warbecku, koji potpisuje glazbu za remek djela poput „Billy Elliot“, „Pod sumnjom“ i „Mandolina kapetana Corellija“ te slavnom irskom glumcu Ciaranu Hindsu, nedavno nominiranom za Oscar za film „Belfast“. Dvojica umjetnika, inače prijatelji, surađivala su na redateljskom prvijencu Stephena Warbecka, emotivnom putovanju „The Man in the Hat“ u kojem Ciaran igra glavnu ulogu. U ovom nježnom filmu koji naglašava humanu stranu ljudskih odnosa premijerno se u Hrvatskoj uživalo upravo u Samoboru. Filmu je prethodio zanimljiv razgovor s dvojicom nepretencioznih, velikih umjetnika, koji je moderirala Elis Lovrić, a u kojem smo saznali npr. da su Stephenu Warbacku omiljeni skladatelji Bob Dylan, Leonard Cohen, Joni Mitchell te Johan Sebastian Bach, a da se Cirian Hinds na prvi pogled zaljubio u Samobor. Gledatelji su završetak  filma "The Man in the Hat" dočekali burnim aplauzom dirnuti toplinom filma i bravuroznom glumom Ciarana Hindsa.

Filmskoj večeri, dan ranije u petak, 7. listopada, prethodila je konferencija za medije u Galeriji Prica te otvorenje izložbe “Sinestezija” umjetnice Žane Bajić. Izložba slika povezuje dva ciklusa slika: Katharsis Sefardica i The Reader. Ono što je zajedničko i jednom drugom ciklusu slika jest povezivanje zvučnih podražaja sa vizualnim iskustvima. Na platnu umjetnica prenosi osjećaje i doživljaje proživljene tijekom slušanja glazbenih kompozicija, a koji se prepoznaju u različitoj formi i bojama koje je koristila kao gradivno sredstvo.

Otvorenje izložbe pratila je i glazbena izvedba umjetnice Nere Stipičević, poznate pod umjetničkim pseudonimom FreeDA Nera Immortelle te skladatelja Ozrena K. Glasera.

„International Sound & Film Music Festival“ završava u nedjelju, 9. listopada programom CINEMA, MON AMOUR – koncertom filmske glazbe u izvedbi jednog od najpoznatijih i najboljih francuskih pijanista uopće Jean-Michela Bernarda i gostiju te dodjelom nagrade za životno djelo. U prvom dijelu koncertnog programa u samoborskom kinu na repertoaru su djela hrvatskog skladatelja Alfija Kabilja, a u drugom neke od najljepših tema svjetske filmske glazbe. Uz Jean-Michel Bernarda gostujući umjetnici programa su Elis Lovrić, Ozren K. Glaser na klaviru, Renata Novoselec na violini i Mimi Marjanović-Gonski na kontrabasu. Događanju će prisustvovati i sam Alfi Kabiljo kojemu će biti uručena nagrada za životno djelo. Kroz program ove posebne glazbene večeri publiku će voditi Jana Haluza.

U sklopu festivala publici se u subotu na Trgu kralja Tomislava predstavio Hollywood film music Quartet, gudački kvartet u sastavu Lovro Kovačević (violončelo), Martina Drakulić (violina), Petar Haluza (viola) i Lara Silvestri Valdevit (violina). Izveli su neke od najljepših tema svjetske kinematografije. Tako je publika mogla uživati u melodijama iz filmova Titanic, Game of Thrones, Beauty and the Beast, Frozen, Star Trek, Bohemian Rhapsody i drugih. Ovaj kvartet je osnovan 2019. godine kako bi filmsku glazbu doveli u svaki kutak lijepe naše. Nakon Raklja, Pule, Vodnjana, Opatije, Makarske, Pitomače, Zagreba došli su u Samobor i nastupom na otvorenom oduševili brojne posjetitelje.

Oskarovci Stephen Warbeck i Ciaran Hinds su tijekom boravka u Samoboru upoznali znamenitosti našeg grada te eno-gastro ponudu.

Za vođenu šetnju gradom bila je zadužena Croshka, a filmska ekipa uživala je u kremšnitama u Hotelu Livadić te u Bermetu obitelji Filipec koji su kušali u ugodnom ambijentu njihova podruma te imali priliku saznati sve o nastanku i proizvodnji tog poznatog samoborskog pića.

Foto: Symbol

Objavljeno: 09.10.2022.