T T T
Veličina fonta
Disleksija font Veći razmak Označi poveznice
Kontrast Invert Crno/bijelo
Novosti   /   Manifestacije

Otvorena Samoborska glazbena jesen

48. izdanje renomiranog festivala klasične glazbe

Kalendarski početak jeseni u Samoboru se stopio s početkom omiljenog festivala klasične glazbe. Publika je ovacijama i gromoglasnim pljeskom nagradila Simfonijski orkestar Hrvatske radiotelevizije koji je uz soliste; violinisticu Katarinu Kutnar i tenora Filipa Filipovića, pod vodstvom dirigenta Valentina Egela otvorio 48. Samoborsku glazbenu jesen. Festival će do 1. listopada kroz 14 sjajnih koncerata eminentnih glazbenika publici pružiti vrhunski koncertni doživljaj.

48. Samoborsku glazbenu jesen svečano je otvorila ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek, koja je istaknula i ovogodišnji važan jubilej - 20. međunarodno natjecanje mladih glazbenika Ferdo Livadić, kao i 12. Međunarodno skladateljsko natjecanje New Note.

“To stalno pozivanje, predstavljanje i promoviranje mladih umjetnika daje jedan poseban duh i dah ovom Festivalu i nadam se da će se tako nastaviti i ubuduće. Nije stoga čudo da i večeras na otvorenju uz drage, sjajne glazbenike iz Simfonijskog orkestra HRT-a, imamo i Katarinu Kutnar, Filipa Filipovića i maestra Valentina Egela, mlade glazbenike koji su već napravili vrhunske hrvatske i međunarodne karijere”, istaknula je ministrica.

U ime domaćina, okupljene je pozdravila gradonačelnica Samobora Petra Škrobot.

“Želim da se sretnemo još puno puta, da Samoborska glazbena jesen živi u našem gradu još dugi niz godina. Ovim Festivalom stvarno smo na mjestu gdje trebamo biti, prepoznati kao grad kulture i umjetnosti”, rekla je gradonačelnica Škrobot, zahvalivši organizatorima, posebno umjetničkom ravnatelju Srećku Bradiću i izvršnoj producentici Renati Glojnarić.

Pred punom dvoranom Kina Samobor i uz izravni prijenos na HTV-u 3, Simfonijski orkestar Hrvatske radiotelevizije pod vodstvom Valentina Egela, glazbenog voditelja i šefa dirigenta HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci te Riječkog simfonijskog orkestra, uz soliste violinisticu Katarinu Kutnar i tenora Filip Filipovića, kojima se na popisu brojnih uspjeha nalazi i Nagrada Ferdo Livadić, izveli su uvertire i arije iz glasovitih opera Glinke, Čajkovskog, Verdija, Puccinija, Donizettija i Bizeta, te koncert za violinu i orkestar u a-molu, op. 82 Aleksandra Glazunova.

Program 48. Samoborske glazbene jeseni nastavlja se u nedjelju 24. rujna u Župnoj crkvi sv. Anastazije od 20.00 sati. Dva Krešimira; bas-bariton međunarodnog ugleda Krešimir Stražanac i pijanist Krešimir Starčević izvest će koncert u povodu 150. obljetnice rođenja Blagoja Berse i Sergeja Rahmanjinova s njihovim popijevkama, romancama i klavirskim skladbama.

Ulaznice za koncerte mogu se kupiti na www.ulaznice.hr .

Sve informacije o ulaznicama i programu festivala dostupne su na www.samobor-festival.com.

Organizator Samoborske glazbene jeseni je Pučko otvoreno učilište Samobor, a pokrovitelji su Ministarstvo kulture i medija RH, Zagrebačka županija i Grad Samobor.

Objavljeno: 24.09.2023.