T T T
Veličina fonta
Disleksija font Veći razmak Označi poveznice
Kontrast Invert Crno/bijelo
Novosti   /   Manifestacije

Počeo 198. Samoborski fašnik!

Ključevi grada Samobora u rukama su Princa Fašnika i Princeze Srake

Petra Škrobot predala je vlast!

Od večeras, 2. pa sve do 13. veljače, Samobor je Slobodna Fašnička Republika. Njime sada vladaju Princ Fašnik i Princeza Sraka, uz Sudeca i Fiškala s maškarama. Princ Fašnik je nakon preuzimanja gradskih ključeva iznio Fašničke regule:

„Od ovoga se časa ukida vladajuća klasa i svi smo jednaki bedaki podani samo meni, Sudecu, Fiškalu i Sraki. Fašničke regule kratke su i jasne: fino piti, dobro jesti i noriti dok sunce ne zgasne. Po kmici se smucati od birtije do birtije, stisnut se uz tijelo koje lijepo grije, trajbati bez grižnje savjesti plaće honorare, đeparce i penzije, širiti dobru vibru i pozitivne tenzije. Napelavati na smijeh i slatki grijeh sve oko sebe, pofarbati črne misli i delati bebe. Tamaniti krafne, Češnofke, Bermet i Muštardu, izbjegavati zatucance, izigravat avangardu, glasno pevat i tancat bez srama i guštat u okusu samoborskih salama. Svakog pozdravit, sa svakim se nazdravit, stranca počastit, brke omastit, ne slušat cajke, vjerovati u bajke. Stavite masku na svaku facu i ne gubite decu po placu. Odprnite sve ventile, otkačite sve probleme, rešite se stresa i na glavi putra, ludujte bez kočnice i ko da nema sutra. I budite sebi i drugima neki novi lik jer – bedaki noriju sa'ki dan, a pametni samo na Fašnik!“

Započeo je 198. Samoborski fašnik!

Gradske ulice oživjele su šarene boje, na svakom koraku vlada veselje, šire se osmjesi. „Jedva sam dočekala predaju vlasti. Napokon idem na zasluženi godišnji, a oni nek' se bave sa svim što smo im ostavili. Kad dolazite na vlast nikad ne znate što vas čeka. Istinski smo se potrudili da se ne prijave na niti jedan Fašnički Fond. Nadamo se da će se potruditi i napraviti neke projekte i prijaviti ih. Ionako u 12 dana odrade što moraju, a ostatak godine uživaju. Vrlo su prilagodljivi. Nek' se iznenade i kakva im je blagajna. A ostavili smo im i brdo problema i izazova, poput Starogradske ulice – da riješe sve dok nas nema, da nam bude lakše kad se vratimo“, rekla je Petra Škrobot prilikom primopredaje gradonačelničke vlasti.

Ispod šarenih girlandi uz tisuće konfeta, Sraka je uz neprestani ples dočekala svoj trenutak vlasti. „Preuzeli smo gradske ključeve i gradsku blagajnu tak da moremo noreti, da naš puk ima za jesti, za piti i dobru muziku slušati. Naše regule su – Sve je dozvoljeno osim onoga kaj je zabranjeno. Zabranjeno je trezan biti, vodu piti, samo sa svojom ženom biti, golo lice okolo nositi, treba se sakemu pošpotati, pipnuti, ščipnuti, ali ni za vraga pod larfu poluknuti“, proglasila je Princeza Sraka. Ulaz u Republiku zabranjen je bez maske.

Program otvorenja Fašnika obogatile su atraktivne povorke prepune šarenih kostima, mnogo glazbe te brojni plesači i zabavljači. Mažoret savez Hrvatske imao je impresivan nastup u kojem su sudjelovale mažoretkinje iz Nedelišća, Male Subotice, Dubrave, Ogulina, Gornjeg Mihaljevca, Nuštra i Samobora. Maskirane grupe Ekonomske, trgovačke i ugostiteljske škole, Nordijski hodači Crvenog križa, Udruga Oživljena povijest Samobor, Klub poduzetnica Samobor – SamoZbor i Gradska uprava pretvorile su pozornicu u skupine Ali-Petra i 40 hajduka, Samozaposlenih kućanica, Samoboraca koji osvajaju novi svijet te muškaraca sa Zemlje i žena s Venere.

„Iako ja mutim cijelu godinu, sad je vrijeme ludovanja. Ove godine ćemo se prisjetiti kako se to ludovalo od prapočetaka do danas – Od mamuta do robota. Spelancije budu ove godine luđe nego ikad do sad. Moguće da budemo i Princa obranili, a da Sudec nadrapa. Blagajna je dobro popunjena. Program je žestok, vratili smo šator, nastupaju megazvijezde od Graše do Severine, sport, alegorijska kola, krafne, kobase…nema šta nemamo. Samobor je fašnički centar Hrvatske, jedna jedina i jedinstvena Slobodna Fašnička Republika u ovom dijelu Europe, svijeta i interplanetarno“, najavio je Štef Fiškal glavni odvjetnik Slobodne Fašničke Republike.

Samobor je postao mjesto vrhunske zabave tijekom sljedeća dva vikenda i na pokladni utorak.

Svi posjetitelji pozivaju se da pokažu svoju kreativnost i originalnost, čineći cjelokupni Fašnik pravim vizualnim spektaklom.

„Princ i Princeza su jedva dočekali da dođu na vlast. U naših 198. godina skupilo se bogatstvo fašnika. Stoga - budite bedaki, stavite si masku i dođite dobre volje kako bi se svi zajedno dobro zabavili i nasmijali“, rekla je Iva Pehar, direktorica Turističke zajednice Samobora koja je pozvala sve da dođu u Samobor i obore rekord posjećenosti.

Za veselje koje je potrajalo do dugo u noć na Trgu fašničkih velikana zadužen je bio Petar Grašo, a u fašničkom šatoru Balašević Tribute Band.

Do kraja Fašnika očekuje vas još 12 koncerata, brojne radionice, predstave i sportska događanja, bogata eno i gastro ponuda, i sve to uz besplatni parking i produljeno radno vrijeme ugostitelja.

Pridružite se Samoborskom fašniku gdje će se ulice pretvoriti u arenu zabave, a grad postati epicentar veselja.

Pokažite svoj duh fašnika, neka ispuni vaša srca i cjelokupni grad!

Detaljni raspored događanja pronađite na www.fasnik.com.

 

Fotografije: Edin Tuzlak i Petar Krajačić Vilović

 

Objavljeno: 02.02.2024.