T T T
Veličina fonta
Disleksija font Veći razmak Označi poveznice
Kontrast Invert Crno/bijelo
Novosti   /   Civilna zaštita

Pokazali spremnost i operativnost

Samobor je bio domaćin vježbe operativnih snaga sustava civilne zaštite Zagrebačke županije

Samobor je danas bio domaćin vježbe operativnih snaga sustava civilne zaštite Zagrebačke županije. Tijekom vježbe „Samobor 2022“ preko 200 sudionika pokazalo je svoju spremnost i operativnost u slučaju potresa, spašavanja unesrećenih osoba iz gorućeg višestambenog objekta, spašavanja unesrećenih u prometnoj nesreći uz izlijevanje amonijaka, gašenja požara te u slučaju evakuacije dječjeg vrtića.

Vježba se odvijala na području nekadašnje vojarne Taborec, a sudjelovali su Stožer civilne zaštite Zagrebačke županije, Stožer civilne zaštite grada Samobora, Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Hrvatske (Ravnateljstvo civilne zaštite, Područni ured civilne zaštite Zagreb, Policijska uprava Zagrebačka), Hrvatska vatrogasna zajednica, Vatrogasna zajednica Zagrebačke županije, VZG Samobor, JVP Samobor, DVD Samobor, DVD Bregana, DVD Galgovo, DVD Rude,DVD Molvice, DVD Grdanjci ,VZG Jastrebarsko, VZG Sveta Nedjelja,VZG Zaprešić VZG Velika Gorica, VZG Sveti Ivan Zelina, Hitna medicinska pomoć Zagrebačke županije, Društvo crvenog križa Zagrebačke županije, Društvo crvenog križa Samobor, Hrvatska gorska služba spašavanja - stanica Samobor i Hrvatska udruga za obuku potražnih pasa.

Svima njima na sudjelovanju u vježbi zahvalila je samoborska gradonačelnica Petra Škrobot.

-Drago mi je da je Samobor bio domaćin današnje vježbe tijekom koje se pokazala visoka razina spremnosti i operativnosti, kao i sinergija, svih operativnih snaga od lokalnih, preko županijskih do državnih. Najveća snaga sustava civilne zaštite su ljudi i zato zahvaljujem svima koji su sudjelovali u vježbi i koji djeluju u sustavu civilne zaštite te pomažu spašavati ljude i imovinu u slučaju nesreća i katastrofa. Uz ljude važna je i oprema kojom raspolažu snage sustava civilne zaštite zato će Grad Samobor i nadalje ulagati u taj sustav. Svim snagama sustava civilne zaštite želim puno uspjeha u daljnjem djelovanju uz što manje situacija u kojima će biti potrebno njihovo aktiviranje – naglasila je gradonačelnica Petra Škrobot.

Na kraju vježbe uslijedilo je postrojavanje svih sudionika i prijavak načelniku Stožera civilne zaštite Zagrebačke županije, ujedno i zamjeniku župana Ervinu Kolarecu koji je zahvalio svima na sudjelovanju i čestitao na uspješno odrađenoj vježbi.

„Na području Zagrebačke županije bilo je poplava, potresa, a zadesila nas je i pandemija koronavirusa i operativne snage su se u svim tim situacijama pokazale na djelu i odradile sjajan posao te bile uz žitelje Zagrebačke županije kad im je trebala pomoć, nisu štedjeli sebe da bi pomogli drugima“ – istaknuo je Ervin Kolarec i zahvalio svim operativnim snagama i svima koji požrtvovno pomažu drugima.

Vježbe poput današnje održavaju se kako bi se provjerila osposobljenost snaga sustava civilne zaštite te utvrdili eventualni nedostaci i slabosti uz pronalaženje načina za poboljšanje čitavog sustava.

 

Objavljeno: 17.09.2022.