T T T
Veličina fonta
Disleksija font Veći razmak Označi poveznice
Kontrast Invert Crno/bijelo
Novosti   /   Građani

Pomoć raseljenima iz Ukrajine!

Grad Samobor otvorio je e-mail adresu: pomoc@samobor.hr

U Hrvatsku svakodnevno pristižu raseljene iz Ukrajine, a prve obitelji stigle su i u Samobor i u privatnom su smještaju. Grad Samobor u suradnji s Crvenim križem Samobor pruža im svu potrebnu pomoć, a ruku pomoći odlučili su pružiti i mnogi građani kao i samoborske institucije i udruge.

Grad Samobor otvorio je e-mail adresu pomoc@samobor.hr na koju se mogu javiti svi koji su spremni raseljenim osobama iz Ukrajine ustupiti smještaj u odmah useljive objekte i to na duži period. Osobe koje stignu iz Ukrajine u Samobor trebaju se obavezno javiti Crvenom križu Samobor i Policijskoj postaji Samobor, a zbog ostvarivanja određenih prava.

Ravnateljstvo civilne zaštite objavilo je Javni poziv za dostavu ponuda vlasnika stambene jedinice za stambeno zbrinjavanje raseljenih osoba iz Ukrajine u pojedinačnom smještaju. Sve pojedinosti objavljene su na linku: https://bit.ly/3j3Eqd1

"Vjerujemo da će građani Samobora i ovog puta pokazati veliko srce i pomoći onima kojim je pomoć najpotrebnija. Članovi Udruge 151. Samoborske brigade već su se stavili na raspolaganje i mnogi su ponudili vikendice i druge objekte za smještaj ukrajinskih izbjeglica. Grad Samobor pružit će maksimalnu pomoć ukrajinskim izbjeglicama. U svakodnevnoj smo komunikaciji sa samoborskim Crvenim križem i drugim službama, a kako bismo učinili najviše što možemo. Prema uputama Ravnateljstva civilne zaštite Grad Samobor odredit će prostor za prihvat ukrajinskih izbjeglica i osigurati sve potrebno. No, prostor će biti aktiviran samo u slučaju potrebe, ali mi ćemo biti spremni“ – kazao je zamjenik gradonačelnice i načelnik Stožera civilne zaštite grada Samobora, Petar Burić.

Gradski Crveni križ Samobor angažiran je od samog početka oko raseljenih osoba koje su stigle u Samobor, kao i u Motel Plitvice te prihvatilište u Rakitju. Osiguravaju im svu potrebnu pomoć u suradnji s drugim službama.

Hrvatski Crveni križ, pa tako i samoborsko Gradsko društvo, započelo je i s koordiniranim i usuglašenim prikupljanjem materijalne humanitarne pomoći za raseljene osobe iz Ukrajine.

Prikuplja se hrana i higijena i to isključivo sljedeći artikli:

HRANA: brašno, ulje, riža, šećer, kuhinjska sol, tjestenina, juha u vrećici, riblja konzerva, mesna konzerva i marmelada, hrana za bebe kašica i žitne kašice/pahuljice za djecu

HIGIJENA: sapun za ruke, gel za tuširanje, šampon za kosu, pasta za zube, četkica za zube, jednokratni brijač, higijenski ulošci, pelene za djecu, krema za djecu, šampon za djecu, dječja pasta za zube, dječja četkica za zube i higijenske vlažne maramice za djecu

Društvo Crvenog križa Samobor artikle prikuplja u vlastitim prostorima;

PON – PET: 08,00 – 15,00 sati, Miroslava Krleže 5, Samobor

PON – PET: 08,00 – 19,00 sati Ilirskog pokreta 2, Samobor

Za sva pitanja i informacije slobodno ih kontaktirajte na mail info@crvenikrizsamobor.hr i na telefon 3361 681.

Popis artikala rezultat je dogovora s Crvenim križevima iz Ukrajine i okolnih zemalja. Naime, tim Hrvatskog Crvenog križa koji je protekli vikend boravio u Ukrajini, provjerio je stanje izravno na terenu kako bi se uvjerio što je točno potrebno ljudima raseljenim iz Ukrajine, kao i najbolji način za dostavu pomoći. U skladu s tim, ali i iskustvom rada s raseljenim osobama koje su zaštitu potražile u Hrvatskoj, kreiran je popis potrebnih proizvoda i Hrvatski Crveni križ trenutačno neće prikupljati ništa osim navedenoga.

Hrvatski Crveni križ otvorio je i humanitarni telefon i svi oni koji žele pomoći mogu nazvati 060 9011 (Cijena poziva iznosi 6,25 kuna, u iznos je uključen PDV kao i naknada teleoperateru).

I dalje je otvoren apel za pomoć raseljenim osobama iz Ukrajine i oni koji žele pomoći mogu to učiniti uplatom na žiro račun: IBAN: HR0923600001503056530; Poziv na broj odobrenja: 705; Banka: Zagrebačka banka d.d., Zagreb, Trg bana Josipa Jelačića 10; Primatelj: Hrvatski Crveni križ, Ulica Crvenog križa 14-16, Zagreb; Za uplate iz inozemstva BIC (SWIFT) kod: ZABAHR2XXXX

Donirati se može i putem aplikacija za mobilno bankarstvo koristeći 2D barkod.

U ime izbjeglog stanovništva iz Ukrajine, Hrvatski Crveni križ zahvaljuje svima na donacijama!

Pomoć građanima Ukrajine nudi i samoborska Udruga „Sretno dijete“ koja provodi edukativne i kreativne radionice u sklopu programa „Plavi bor“.

„Zato što je svaki rat - rat protiv djece, zato što duboko vjerujemo da svatko treba učiniti najbolje što može, s onim što ima, ondje gdje je i zato što je posao Udruga pružiti ruku - nudimo besplatan upis djeci i ženama iz Ukrajine smještenima u Samoboru u programe „Plavi bor“ koje provodi Udruga „Sretno dijete“. Djeci je u ovom trenutku možda najpotrebnije uključiti ih u redovne aktivnosti i omogućiti im druženje s drugom djecom (dječja igra provjereno uklanja jezične barijere), a mamama omogućiti da u to vrijeme izađu iz kuće i malo predahnu. Ako broj djece bude rastao - prilagodit ćemo aktivnosti, otvoriti nove programe i biti tu za naše nove sugrađane. Sve u suradnji i dogovoru s Crvenim križem Samobor i Gradom Samoborom“ – kazala je voditeljica Udruge Sretno dijete, Marija Mapilele.

Gradska knjižnica Samobor djeci i odraslima, pristiglim iz Ukrajine u Samobor, nudi besplatan upis u knjižnicu na oba odjela te pomoć u učenju i savladavanju hrvatskog jezika.

Prijave za učenje jezika na broj telefona 01/3361-803 i 01/3364-260 ili na e-mail: infogks@samobor.hr

Centar za strane jezike u Samoboru „Školica“ također želi pomoći Ukrajincima u svladavanju hrvatskog i/ili engleskog jezika. Njihove profesorice spremne su djecu i odrasle iz Ukrajine učiti hrvatski jezik i pomoći u prevođenju s ukrajinskog na hrvatski.

Ovim putem pozivamo i sve druge institucije i udruge u Samoboru da pomognu koliko mogu. Javite nam se na e-mail info@samobor.hr, a kako bismo promovirali sve dobro što činite i kako bi potrebne informacije došla do onih kojima će biti od pomoći!

Otvorena je web stranica koja sadrži sve korisne informacije za prihvat i zbrinjavanje raseljenih osoba iz Ukrajine, ali i informacije za sve koji žele pomoći raseljenom stanovništvu Ukrajine.https://hrvatskazaukrajinu.gov.hr/

Objavljeno: 09.03.2022.