T T T
Veličina fonta
Disleksija font Veći razmak Označi poveznice
Kontrast Invert Crno/bijelo
Novosti   /   Projekti

Povelja za naj – akciju „Nisi sam“

Djeca su kroz akciju "Nisi sam" pokazala kako pružiti podršku djeci iz Ukrajine

U ponedjeljak 5. prosinca 2022. održalo se Savjetovanje Saveza društva „Naša djeca“ Hrvatske u hotelu Academia u Zagrebu, uz partnere UNICEF i Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike. Na svečanom savjetovanju Središnji koordinacijski odbor akcije „Gradovi i Općine – prijatelji djece“ dodijelio je Gradu Samoboru Povelju za naj – akciju pod nazivom „Nisi sam“ kroz koju je izdana i publikacija.

Publikacija i likovni radovi nastali su u suradnji Dječjeg foruma Grada Samobora s odgojiteljicama Darijom Todorović, Mirnom Jajčević i skupinom „Suncokreti“ iz područnog objekta DV Grigor Vitez u Galgovu, a govore o prihvatu djevojčice u odgojnu skupinu iz ratom zahvaćene Ukrajine.

Djeca su provodila brojne aktivnosti kako bi osmislili toplu i podržavajuću okolinu za dijete koje je stiglo iz ratom pogođene Ukrajine. Podrška, empatija, tople riječi, veselje i igra ono je što opisuje odgojnu skupinu koja se ponijela kao velesila bez puno priprema u organiziranju kvalitetne atmosfere, pune podrške i topline.

Kako ojačati djecu u prolaženju kroz krizne događaje na način učenja, nošenja sa teškim situacijama i pružanju podrške, osnovna je zadaća roditelja, odgojitelja i svih u sustavu. Ovo je primjer jedne takve dobre prakse, uz aktivno uključivanje djece, njihovu participaciju u pružanju podrške i empatije djevojčici iz Ukrajine.

Djeca su naučila i kako se suočiti sa životnim nedaćama te što sve mogu učiniti da nekome, konkretno u ovom slučaju djevojčici iz Ukrajine, uljepšaju dan.

Osvrt na akciju izašao je i u Zborniku radova " Zajedno rastemo: Djetinjstvo - kulture i mogućnosti" Učiteljskog fakulteta u Zagrebu. 

Grad Samobor koji već godinama s ponosom nosi titulu „Grad Samobor - Prijatelj djece“ zadovoljavajući stroge kriterije, ovom Poveljom dobio je priznanje zajedno s Dječjim forumom i dječjim vrtićem Grigor Vitez za uspješno provedenu akciju prihvata djeteta iz Ukrajine.

Na svečanosti dodjele nagrade su prisustvovale iz Grada Samobora, Vlatka Šalamun Milaković; viša stručna suradnica za društvene djelatnosti i razvojne projekte i Bernardica Horvat Petravić; pedagoginja Dječjeg vrtića Grigor Vitez i voditeljica Dječjeg foruma Samobor.

Inače,  ovo je osma Povelja Gradu Samoboru što potvrđuje kvalitetu programa i uspješnost akcija provedenih s djecom. Grad Samobor je izuzetno ponosan na svu djecu i sve dosad provedene akcije kroz Dječji forum, koje su popraćene nagradama.

Objavljeno: 06.12.2022.