Grad Samobor Grad Samobor Logo

Građani

Prijateljstvo dva grada ide dalje

02.05.
2020.

Odnos s Gradom Wirgesom produbljuju i mladi

Neposredno prije no što je nastupila kriza s koronavirusom, pozivu Samoboru prijateljskog Grada Wirgesa u Njemačkoj odazvao se krajem veljače predsjednik Savjeta mladih Grada Samobora Lovro Broketa.

Suradnja gradova Wirgesa i Samobora traje već 50 godina, a Nijemci su poželjeli da se razmotri mogućnosti produbljivanja suradnje mladih ova dva grada. Stjecajem okolnosti, predsjednik Savjeta mladih bio je tada na razmjeni studenata Zagreba i Berlina pa je, prištedjevši na troškovima puta, posjetio organizaciju mladih u Wirgesu, u namjeri da ocijeni mogućnosti suradnje.

Osim što je upoznao gradonačelnika Grada Wirgesa Andreasa Weidenfellera i njegove suradnike, Lovro Broketa sastao se i s članovima wirgeškog Savjeta mladih i dogovorio da se potpiše sporazum o suradnji između dva savjeta. Planirano je da se sporazum potpiše do kraja lipnja ove godine te da bude osnova za aktivnosti buduće suradnje.

Dogovoreno je da se obnovi ili proširi suradnja između škola, sportskih društava, kulturnih ustanova i udruga te udruga civilnog društva, ukoliko oni za to pokažu interes, kao i mogućnost suradnje na zajedničkim projektima koji bi se mogli financirati iz EU fondova.

Nedugo prije ovih razgovora o suradnji mladih, u Wirgesu je održana izložba slika prijateljskih gradova, na kojoj su sa svojim radovima sudjelovali i samoborski umjetnici. Akademski slikar Mihovil Dorotić izložio je pet svojih radova u akrilu i ulju, akademska slikarica i grafičarka Marina Ivančić (inače predsjednica Udruge likovnih umjetnika Samobora) izložila je četiri svoja rada u akrilu i ulju, a samouka slikarica Vlatka Šalamun dva svoja ulja na platnu.