T T T
Veličina fonta
Disleksija font Veći razmak Označi poveznice
Kontrast Invert Crno/bijelo
Novosti   /   Fašnik

Princ Fašnik je zgorel!

Završio je 197. Samoborski fašnik!

Nakon dva vikenda odlične zabave pod maskama, na pokladni utorak, 21. veljače  pred mnogobrojnim fašničkim pukom, na središnjem samoborskom trgu, spaljivanjem Princa Fašnika, spektakularnim vatrometom i koncertom Dražena Zečića završen 197. Samoborski fašnik.

Princa Fašnika ni ovog puta od osude za sve loše što nas je zadesilo u protekloj godini nije uspio obraniti Fiškal, Sraka je ponovno bila neutješna, a Sudac je zaključio da je Princ Fašnik iluzije zmišljaval, maglu podaval, čarobnjaka izigraval i narod na bedastoće bez srama napelaval i zato je na koncu izrekao osudu: „Nek pred svima zgori taj lažni patnik, samozvani samoborski Princ Fašnik!“.

Prije odlaska s vlasti Princ Fašnik, Princeza Sraka, Fiška i Sudec na glavnoj fašničkoj pozornici u središtu Samobora dodijelili su vrijedne nagrade „najboljima od najboljih“ na ovogodišnjem fašniku.

Publici su se još jednom predstavili i svoje novčane nagrade preuzeli najbolji ovogodišnji mjesni odbori: prvoplasirane Rude, druga Hrastina i treće Molvice.

Veliki pehar preuzela je malonogometna ekipa iz Južnog naselja koja je pobjednik Fašničke lige prvaka u malom nogometu, a koja se igrala na terenu SC Stars.

Nagrađeni su i ugostiteljski objekti koji su svojim uređenjem i ponudom obogatili fašničku zabavu pa je "Srakino gnezdo" pripalo Krčmi Gabreku 1929. i to drugu godinu za redom, a drugo mjesto zauzela je Samoborska klet.

„Fašničke galge“ za izniman dugogodišnji doprinos očuvanju i njegovanju tradicije Samoborskog fašnika zasluženo su pripale Josipu Lebegneru, tajniku KUD-a Oštrc koji dugi niz godina sudjeluje u fašničkim spelancijama i predvodi maskiranu ekipu iz Mjesnog odbora Rude koja je ponovno osvojila prvo mjesto u konkurenciji najduhovitijih i najoriginalnijih mjesnih odbora i gradskih četvrti.

Publici su se predstavile i finalne maske, a o tome tko je bio najoriginalniji i najzabavniji odlučili su fašnički likovi. Tako je u konkurenciji najboljih pojedinačnih maski slavila i novčanu nagradu u iznosu od 400 eura zaslužila maska „Babe van kontrole“, drugo mjesto zauzela je maska „Kre kre“ koja je nagrađena s 250 eura, a treće mjesto i 150 eura pripalo je maski „Dvolična coprnica“.

„Bio picka“ najbolja je grupna maska, a zavrijedila je 600 eura, dok je drugo mjesto i 400 eura osvojila ekipa iz „Hogwagabreka“, a treće mjesto i 200 eura  maska „Kome zvono zvoni“.

Kod obiteljskih maski prvo mjesto i novčanu nagradu u iznosu od 400 eura, uz obiteljsku godišnju ulaznicu za zagrebački Zoološki vrt i ručak kod Morskog lava pripalo je “Kokičarima“, drugo mjesto i 250 eura osvojila je „E obitelj“, a trećeplasirani „Klaunovi“ osvojili su 150 eura. Uz novčane nagrade drugoplasirana i trećeplasirana obiteljska maska osvojile su obiteljsku ulaznicu za Zoološki vrt.

Za zabavu na kraju fašničkih spelancija pobrinuo se jedan od najpopularnijih pjevača zabavne glazbe Dražen Zečić, a završno fašničko slavlje nastavilo se do dugo u noć u samoborskim ugostiteljskim objektima.

S obzirom na veliku posjećenost i bogat i raznolik program, Samoborski fašnik opravdao je titulu najstarije i najveće pokladne svečanosti u ovom dijelu Hrvatske.

Foto: Edin Tuzlak

Objavljeno: 22.02.2023.