T T T
Veličina fonta
Disleksija font Veći razmak Označi poveznice
Kontrast Invert Crno/bijelo
Novosti   /   Građani

Promicanje zdravlja

Javnozdravstveno-edukativna kampanja „Znaš li svoj broj?

U sklopu popularne Večernjakove biciklijade, Grad Samobor je ugostio promotivnu akciju javnozdravstveno-edukativne kampanje „Znaš li svoj broj?“. Javnozdravstveno-edukativna kampanja pod nazivom "Znaš li svoj broj?" zajednička je inicijativa Hrvatskog društva za aterosklerozu Hrvatskog liječničkog zbora, platforme kolesterol.hr i Hrvatske lige za hipertenziju, koja za cilj ima podizanje svijesti o dislipidemijama, stanju koje pogađa više od 60 % populacije Hrvatske, a čija je važnost često podcijenjena u javnosti. Više od 60 % hrvatske populacije ima povišeni kolesterol, a mnogi nisu ni svjesni tog stanja koje može značajno povećati rizik od ozbiljnih kardiovaskularnih bolesti, poput infarkta miokarda, angine pectoris, aritmija i moždanog udara.

Današnja akcija na Vugrinščaku, kao dio kampanje „Znaš li svoj broj“ pružila je građanima priliku za besplatno mjerenje tlaka, razine šećera u krvi, 'lošeg' LDL kolesterola, indeksa tjelesne mase (BMI), postotka masnog tkiva i postotka mišićne mase. Ove informacije ključne su za prepoznavanje i upravljanje zdravstvenim rizicima povezanim s dislipidemijama i drugim metaboličkim poremećajima.

Gradonačelnica Samobora, Petra Škrobot, i njezin zamjenik Petar Burić aktivno su se pridružili ovoj inicijativi, iskazujući osobnu podršku kampanji. Istaknuli su kako su ovakve akcije su od iznimne važnosti, jer podižu svijest o potrebi očuvanja zdravlja i potiču građane na preventivne preglede.

„Drago mi je da se Grad Samobor aktivno uključio u našu kampanju Znaš li svoj broj“ te nas ugostio na Večernjakovoj biciklijadi. Sudjelujemo već treću godinu za redom, ali ove godine posebno naglašavamo opasnosti koje nosi povišeni kolesterol i masnoće. Više od 60 % stanovništva Hrvatske ima povišeni kolesterol, a da to ne zna. Ova akcija im je pružila priliku da saznaju svoj broj i, ako je potrebno, poduzmu korake za poboljšanje svog zdravlja. Uzrok povišenog šećera, tlaka i kolesterola često leži u fizičkoj neaktivnosti i nezdravoj prehrani, iako nasljedni faktori također igraju značajnu ulogu. Zato je izuzetno važno educirati građane o ovim rizicima i poticati ih na redovite preventivne preglede i zdrave životne navike.“ - rekao je prof. dr. sc. Ivan Pećin, pročelnik Zavoda za bolesti metabolizma KBC-a Zagreb i voditelj kampanje „Znaš li svoj broj?“.

U sklopu kampanje, diljem Samobora postavljeni su informativni plakati s QR kodovima. Skeniranjem koda, građani mogu pristupiti web stranici koja nudi mnoštvo korisnih informacija o zdravlju, prevenciji i upravljanju rizicima povezanima s dislipidemijama.

Objavljeno: 15.06.2024.