Grad Samobor Grad Samobor Logo

Novosti   /   Gradonačelnik

Razgovor s gradonačelnikom

Gradonačelnik, Krešo Beljak, osvrnuo se na godinu iza nas

Razgovor s gradonačelnikom

Razgovor: Krešo Beljak, gradonačelnik Grada Samobora

  • Uobičajeno, prvo se pitanje odnosi na Vašu ocjenu godine koja je pri kraju i stanju u Gradu Samoboru, kojem ste na čelu. Je li bilo značajnijih iskoraka i što građani mogu očekivati u sljedećoj godini?

Ova godina bila je iznadprosječna po svemu, a bilo bi još bolje da nije bilo određenih zakonskih rješenja koja nam je zadala Vlada Republike Hrvatske, a koja su nam iz gradske kase u posljednjih 10 godina izbila oko 30.000.000,00 kuna. No, sretan sam što je taj novac ipak završio u džepovima naših građana, tako da su oni tu ipak na dobitku.

  • Još uvijek se osjeća porast doseljavanja u Samobor. Imamo li kakvu statistiku i što to znači za Grad u financijskom, ali i u općedruštvenom smislu?

- Nemamo točnu statistiku i brojke, ali s pozicije koju Grad ostvaruje temeljem poreza na dohodak vidljivo je da broj stanovnika Samobora raste, a po popisu stanovništva 2021. godine znat ćemo točno koliki je taj rast. Ako pratimo tržište nekretnina, a znamo da je u gradu vrlo malo slobodnih stanova, jer sve što je izgrađeno je i prodano, taj priljev stanovništva je evidentan. To se, naravno, osjeća i u gradskom proračunu, koji lagano raste. Zadovoljni smo što, unatoč zadanim poreznim reformama, možemo održati standard i još ga povećavati. Tu svakako treba spomenuti projekt Mali tehnopolis Samobor, koji će biti temelj za budući razvoj Samobora, jer je riječ o modernim tehnologijama namijenjenima prvenstveno mladima koji će ih koristiti u godinama koje dolaze.

  • Grad Samobor konstantno je, prema brojnim anketama, u vrhu po različitim kategorijama. Ima li i to utjecaja na općenito dobru sliku našega grada u javnosti?

- Ne bih se baš oslanjao na te ankete, jer nisu svi gradovi u startu s istim pozicijama, a posebno se to odnosi na Zagreb ili, recimo, Dubrovnik, s kojima smo u istoj kategoriji velikih gradova. Poznato je da Dubrovnik, odnosno udruga koja brine o starinama grada, godišnje samo od tih zidina uprihodi više nego što je cijeli njihov gradski proračun. To su neke komparativne prednosti koje Grad Samobor, ali ni ostali gradovi u toj konkurenciji nemaju. Doduše, Samobor također ima neke prednosti, kao što je blizina Zagreba i povijesna tradicija, pa smo zadovoljni što smo posljednjih godina kontinuirano u vrhu.

  • I u Samoboru, nažalost, ima dosta privatnih objekata i lokala koji su neuređeni, godinama zatvoreni, a neki su i u stanju za rušenje. Ima li Grad kakvo rješenje za njih?

- Ne. Ne postoji zakonski okvir kojim bismo mi mogli zbog toga urgirati, jer se radi o privatnom vlasništvu. I to je u redu, to se mora poštovati, ali nije u redu da Grad baš ništa po tom pitanju ne može učiniti i natjerati vlasnike da svoje nekretnine održavaju ili prodaju. Ljudi bi prodali, ali traže takve cijene da nitko ozbiljan to ne može prihvatiti, a nama ostaje nagrđen grad.

  • U zadnje vrijeme puno ste se angažirali oko problema javnog prijevoza, a održane su i dvije tribine s građanima na tu temu. Koja su moguća rješenja?

- Nadam se da će se pitanje javnog prijevoza riješiti na pozitivan način za korisnike. Svoje nade temeljim na budućim zakonskim rješenjima, koja su na pomolu, a koja će znatno unaprijediti javni gradski prijevoz ne samo u Samoboru, već i na državnoj razini. Tada ćemo drukčije moći razgovarati i pregovarati s koncesionarima i prijevoznicima. To je dugogodišnji problem, koji je eskalirao zbog raznih razloga, a ponajprije radi otvorenog tržišta. Puno je vozača otišlo na bolje plaćena radna mjesta diljem Europe, a došli su neki novi ljudi, koji još ne poznaju dovoljno ni sustav ni same prometnice. K tome, enormne gužve nastale su i zbog radova na glavnim pravcima koji vode prema i iz Zagreba, "špica" se protegnula na cijeli dan, a mi na to ne možemo utjecati.

  • Proračun za 2020. je prilično ambiciozan. Koliko je on utemeljen na stvarnim i predviđenim priljevima od poreza koji idu lokalnoj samoupravi?

- Unazad desetak godina ova gradska uprava ima tempo da otprilike svake druge godine zapne malo više, što znači da jednu godinu, recimo, održavamo stanje, a onda sljedeće nadograđujemo, jer situacija je takva da ne možemo baš svake godine linearno ići s projektima i ostvarenjima željenog. Za 2020. proračun je malo jači upravo radi toga da bismo zakoračili stepenicu više što se tiče komunalnih projekata i siguran sam da ćemo u tome uspjeti, jer i u godinama krize smo uspijevali napraviti barem najnužnije. Sada imamo i možemo odraditi sve potrebno.

  • Ne možemo izbjeći političko pitanje – gradonačelnik ste, predsjednik HSS-a i saborski zastupnik. Reflektira li se to i na koji način u vidu praćenja ili kočenja projekata koji se tiču Grada Samobora, bilo s državne ili županijske razine?

- Mislim da se ništa od toga nije odrazilo na Grad Samobor. Imamo iskustava od dana kada smo bili dio vlasti, a sada smo u opoziciji, i svo to vrijeme nismo značajnije profitirali. Što se tiče županija, moje je mišljenje poznato i jasno – treba ih čim prije ukinuti, kako bi gradovi i općine samostalno mogli učinkovitije funkcionirati. Županije su apsolutno nepotrebna stepenica i razina vlasti unutar države.

Objavljeno: 01.01.2020.