T T T
Veličina fonta
Disleksija font Veći razmak Označi poveznice
Kontrast Invert Crno/bijelo
Novosti   /   Manifestacije

Samobor Craft Festival

Mnoštvo obrtnika na festivalu malih zanata

Započeo je 3. Samobor Craft Festival – Festival malih zanata koji se ovaj vikend održava na Trgu kralja Tomislava, Trgu Matice hrvatske i u Kleščićevoj ulici.

Gradonačelnica Grada Samobora Petra Škrobot naglasila je kako su mali poduzetnici i obrtnici izuzetno bitni za grad. „Imamo dugu tradiciju obrtništva i poduzetništva pa zato uvijek potičemo njihov rad i razvoj. Na današnjem tržištu mali se obrtnici suočavaju s velikim brojem izazova pa im kroz cjelogodišnju potporu i ovakva događanja dajemo priliku za daljnje napredovanje. Osim toga, dajemo subvencije za ulaganja i zapošljavanje, smanjili smo komunalnu naknadnu i komunalni doprinos, a imamo i najnižu stopu poreza na dohodak u državi. Sve ove mjere su u cilju olakšavanja njihovog poslovanja kako bismo ih rasteretili, a ujedno privlačimo i nove obrtnike i poduzetnike u naš grad“, rekla je Škrobot te istaknula kako daju i potpore za tradicijske obrte s obzirom na njihov izazovan opstanak na tržištu.

Na Festivalu ćete otkriti širok spektar malih obrtnika, poduzetnika, kreativaca i njihovih ručno rađenih proizvoda koji odražavaju raznolikost i bogatstvo lokalne kulture i tradicije. „Samobor je od davnina grad obrtnika, obrtnici su njegov identitet, pa je i sam cilj ovog Festivala prezentacija Samobora kroz zanate i obrte. Ulice i trgove pretvorili smo u prodajno-izložbeni prostor, na kojem se osim samoborskih, predstavlja i dio obrtnika iz zagrebačkog prstena“, istaknula je direktorica Turističke zajednice Samobor Iva Pehar. Dodala je kako ovim Festivalom pružaju platformu za promociju njihovog rada i priliku za razmjenu ideja, umrežavanje i učenje novih tehnika.

„Program smo obogatili brojnim radionicama i programima za djecu. Uključili smo lokalne osnovne škole koje imaju svoje nastupe i prezentiraju vannastavne aktivnosti, od robotike, domaćinstva, slovenskog jezika, kreativnih radionica do pjesme, plesa i recitacija. Od 10 do 13 sati na Trgu Matice hrvatske održavaju se dječje radionice rukotvorina od ukrašavanja licitara do izrade drvene lutke akrobata“, naglašava Iva Pehar.

S obzirom na loše vremenske prilike, jučerašnji glazbeni program na Trgu kralja Tomislava prebačen je za danas prema sljedećem rasporedu:

17:00 Tamburaško društvo Ferdo Livadić

20:00 The best beat Tribute to the Beatles

21:00 Vatra

Nedjelja, 5. svibnja, započinje novim valom kreativnosti na Trgu Matice hrvatske s još jednim krugom dječjih radionica rukotvorina, ovaj put uz Dr. Drvka i ArtZumbur. U isto vrijeme, Malom muzičkom ateljeu bit će povjerena glazbena pozornica, donoseći slatke note i osmijehe na lica posjetitelja. Na Trgu kralja Tomislava u 17 sati, KUD Oštrc će pokazati svoje folklorno umijeće, a zatim se pripremite za nešto posebno - Dino Dvornik Tribute Band koji će zasigurno dignuti atmosferu na višu razinu nezaboravnim hitovima kralja funka! Posjetitelji će imati priliku istražiti šareni svijet samoborskih proizvoda, od prepoznatljivih licitara do pažljivo izrađenog nakita ili drvenih igračaka.

Samoborska vinogradarsko-vinarska udruga otvara svoja vrata u Brenti, ulici Ferde Livadića 9, od 11:00 do 16:00 sati, pozivajući sve zaljubljenike u vino na prezentaciju i degustaciju samoborskih vina. Sjajna prilika da okusite nešto od najboljeg što regija ima za ponuditi, uz mirisni kotlić koji širi primamljivu aromu.

Sva događanja u sklopu Festivala su besplatna.

 

Fotografije: Edin Tuzlak

Objavljeno: 04.05.2024.