T T T
Veličina fonta
Disleksija font Veći razmak Označi poveznice
Kontrast Invert Crno/bijelo
Novosti   /   Građani

Samobor kreće s izgradnjom vrtića

Za projekte iz EU fondova dobiveno gotovo 1,5 milijuna eura

Grad Samobor intenzivno radi na rješavanju problema nedostatnog broja mjesta u gradskim dječjim vrtićima za samoborske mališane, a rezultati će ubrzo biti vidljivi jer kreće izgradnja novog vrtića u Molvicama te dogradnja postojećeg vrtića „Izvor“ u Krklecovoj ulici. Ugovore s izvođačima radova gradonačelnica Samobora, Petra Škrobot, potpisala je u petak 7. srpnja, u Gradskoj vijećnici.

U ime tvrtke DOMUSplus koja je u postupku javne nabave dobila posao za izgradnju vrtića u Molvicama ugovor je potpisao direktor Grga Mrkonjić, a u ime tvrtke Izgradnja futura d.o.o. koja će izvesti radove rekonstrukcije i dogradnje Dječjeg vrtića Izvor, direktor Darko Lovrić.

„Izgradnjom novog vrtića i dogradnjom postojećeg riješit ćemo dugogodišnji problem nedostatka vrtićkih kapaciteta u našem gradu. Ulaganje u odgoj i obrazovanje jedan je od naših prioriteta, jer kvalitetan i dostupan sustav brige o djeci rane i predškolske dobi od iznimne je važnosti za razvoj djeteta, ali i neophodna usluga za zaposlene roditelje. Iznimno mi je drago da smo za ove projekte vrijedne oko 5 milijuna eura, osigurali novac u proračunu, ali i značajna sredstva dobili iz fondova Europske unije te da krećemo s realizacijom. Završetkom radova na oba vrtića, osigurat će se više od 150 novih mjesta za naše mališane“, naglasila je gradonačelnica Petra Škrobot.

Rekonstrukcija i dogradnja Dječjeg vrtića „Izvor” vrijedna je 3.090.133,81 €, a iz EU fondova za program Nacionalnog plana oporavka i otpornosti 2021. – 2026. odobreno je 974.716,30 €, dok vrijednost radova na vrtiću u Molvicama iznosi 1.749.494,83 €, a iz EU fondova dobiveno je 487.390,49 €.

Rekonstrukcijom i dogradnjom DV Izvor u Ulici Gustava Krkleca osigurat će se 104 nova mjesta u vrtiću, ukupno 6 dodatnih dječjih grupa; 4 vrtićke te 2 jasličke grupe. Vrtić će imati natkrivenu terasu s vanjskim prostorom dnevnog boravka i izlazom na dvorište. Planirana je i izgradnja polivalentne dvorane. Radove na rekonstrukciji i dogradnji tog vrtića Izgradnja futura d.o.o. trebala bi završiti u roku od 13 mjeseci, a za stručni nadzor zadužena je tvrtka KonDuco d.o.o.

Darko Lovrić, direktor tvrtke Izgradnja futura d.o.o. poručio je kako je siguran da će opravdati ukazano povjerenje i radove u roku privesti kraju.

Izgradnjom objekta dječjeg vrtića u Molvicama osigurat će se 52 nova mjesta, za 3 odgojne skupine; 2 odgojne skupine vrtićke dobi i odgojnu skupinu jasličke dobi. Objekt će imati i prostorije garderobe, sanitarija, trijaže i ostale potrebne prateće sadržaje. Tvrtka DOMUSplus d.o.o. radove bi trebala završiti u roku od 6 mjeseci, a stručni nadzor obavljat će tvrtka VIZ-EX d.o.o.

Direktor tvrtke DOMUSplus d.o.o. Grga Mrkonjić naglasio je kako je svjestan važnosti ovakvih kapitalnih projekata. ''Hvala vam na povjerenju i vjerujemo kako ćemo opravdati očekivanja. Svima nam je prioritet da vrtićki objekti budu što prije gotovi a mi ćemo učiniti sve da to tako i bude'', rekao je Grga Mrkonjić.

Podsjećamo da Grad Samobor, uz programe koji se provode u dva gradska vrtića, sufinancira i programe predškolskog odgoja drugih osnivača na području Samobora te na području drugih gradova.

Mjesečni iznos subvencije za djecu polaznike privatnih vrtića iznosi 159,27 eura ( iznos je tijekom 2022. godine povećan sa 132,72 € na 159,27 €) Ovom odlukom Grad nastoji ublažiti rast troškova roditeljima djece u privatnim vrtićima.

Objavljeno: 07.07.2023.