T T T
Veličina fonta
Disleksija font Veći razmak Označi poveznice
Kontrast Invert Crno/bijelo
Novosti   /   Civilna zaštita

Samobor najbolji grad u županiji po procijepljenosti

Grad Samobor ubraja se u sam vrh kada se pogledaju rezultati procijepljenosti među gradovima, u prvih je dvadeset na razini Hrvatske.

Samobor najbolji grad u županiji po procijepljenosti

Grad Samobor na prvom je mjestu među gradovima u Zagrebačkoj županiji kada se gleda postotak cijepljenih građana, a na drugom mjestu među svim jedinicama lokalne samouprave, odmah iza Općine Žumberak. Podatak je to koji se može vidjeti na karti prostorne vizualizacije procijepljenosti u Republici Hrvatskoj prema prebivalištu osoba (gradovi i općine) u odnosu na ukupno stanovništvo, a koju je izradio Hrvatski zavod za javno zdravstvo. Trenutni podaci na toj karti odnose se na podatke prikupljene do 2. kolovoza.

Kada se gledaju rezultati svih jedinica lokalne samouprave (gradovi i općine) po procijepljenosti prvom dozom najbolji rezultat ima Općina Žumberak sa 47.32%, a Grad Samobor je na drugom mjestu sa 45,77%. Slijede Grad Zaprešić (44,4%) te općine Brdovec (43,98%) i Dubravica (43,78%). Grad Sveta Nedelja u županiji je na šestom mjestu sa 43,47%, Grad Jastrebarskom na sedmom mjestu sa 42,46% cijepljenih prvom dozom. U prvih deset su još općine Marija Gorica i Pušća te Ivanić-Grad.

Sličan poredak je i kada se pogleda procijepljenost drugom dozom. Najviše ih je ponovno u Općini Žumberak (42,31%), Grad Samobor je na 40,51% cijepljenih građana drugom dozom, a slijede Brdovec, Zaprešić, Dubravica, Mala Gorica, Sveta Nedjelja.

Gledajući stanje po županijama, najviše građana cijepljeno je s dvije doze u Gradu Zagrebu i to njih 38.87 posto. Odmah zatim je na drugom mjestu Primorsko-goranska županija s 38,47% procijepljenih stanovnika s dvije doze. Varaždinska županija ih ima 37,18%, Osječko-baranjska 37,07%, a Istarska županija bilježi na petom mjestu rezultat od 36,8%. Zagrebačka županija je na 11. mjestu s 35,08% cijepljenih stanovnika s obje doze.

Grad Samobor ubraja se u sam vrh kada se pogledaju rezultati procijepljenosti među gradovima, u prvih je dvadeset na razini Hrvatske.

Izračun je HZJZ napravio na temelju zadnjih dostupnih podataka iz eVac baze, 2. kolovoza ove godine, prema mjestu prebivališta iz OIB sustava te procjeni ukupnog stanovništva Državnog zavoda za statistiku s kraja 2019. godine.

Objavljeno: 10.08.2021.