T T T
Veličina fonta
Disleksija font Veći razmak Označi poveznice
Kontrast Invert Crno/bijelo
Novosti   /   Građani

Samobor obilježio Dan branitelja!

U čast i znak trajne zahvale našim braniteljima!

U Samoboru je danas u Parku domovinske zahvalnosti svečano obilježen Dan branitelja grada Samobora i 31. godišnjica mobilizacije 151. samoborske brigade Hrvatske vojske.

Dan branitelja grada Samobora proglašen je 18. rujna kako bi se odala počast i trajna zahvala svim braniteljima s područja Samobora i Svete Nedelje koji su svoje živote, zdravlje i mladost dali za slobodnu i neovisnu Hrvatsku. U Domovinskom ratu sudjelovalo je oko 7 500 branitelja s ovog područja koji su dali velik obol obrani naše Domovine. Njih 62-oje dalo je za slobodu i mir svoje živote. Svima njima u čast i trajnu zahvalu obilježava se Dan branitelja grada Samobora.

Svečanost u Parku domovinske zahvalnosti počela je hrvatskom himnom koju su otpjevale članice Vokalnog ansambla “Singrlice ”, a potom je minutom tišine odana počast samoborskim i svetonedeljskim braniteljima koji više nisu s nama. Uslijedilo je čitanje njihovih imena i prigodna molitva koju je vodio samoborski župnik prečasni, Ivica Cik.

U čast braniteljima koji su živote položili na oltar Domovine, vijence su kod spomenika koji podsjeća na njihovu žrtvu položili roditelji i članovi obitelji poginulih samoborskih branitelja, izaslanik Predsjednika Republike Hrvatske, general - pukovnik Marijan Mareković, izaslanik Vlade Republike Hrvatske i Ministarstva branitelja državni tajnik Darko Nekić i izaslanik Ministarstva obrane državni tajnik Branko Hrg, izaslanstvo Zagrebačke županije predvođeno pročelnicom Ksenijom Čuljak, gradonačelnica Samobora Petra Škrobot, predsjednik Gradskog vijeća Miran Šoić i njegov zamjenik Martin Komes, izaslanstvo Grada Svete Nedelje predvođeno zamjenikom gradonačelnika Gabrijelom Deakom te predstavnici Koordinacije udruga proizašlih iz Domovinskog rata Samobora i Svete Nedelje (Udruga roditelja poginulih branitelja iz Domovinskog rata, HVIDR-a Samobor i Sv. Nedelja, Udruga branitelja 151.samoborske brigade, Udruga hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata odred veze Glavnog stožera Hrvatske vojske 40. pukovnija veze Glavnog stožera Hrvatske vojske, Udruga Hrvatski časnički zbor Samobor i Sveta Nedelja, Udruga branitelja liječenih od PTSP-a, Klub Samobor).

Svijeće su potom upalili saborski zastupnik Davor Ivo Stier, predstavnici gradova Hrvatske Kostajnice, Novske, Kutine i Dugog sela, generali Rudi Stipčić, Zdravko Andabak, Josip Lucić, Blago Dujmović, brigadiri Josip Mahović, Marko Perčinić i Petar Bajan, pukovnik Nikica Burić-Čokot i pukovnik Nikola Tominac, županijski i gradski vijećnici.

Počast braniteljima, svojim suborcima i prijateljima, uz samoborske braniteljske udruge došle su odati braniteljske udruge iz Vrbovca, Dugog sela Zaprešića, Petrinje, Novske, Susedgrada, predstavnici Hrvatskog časničkog zbora, Udruge topnika 1. gardijske brigade Tigrovi, Udruge ratnih veterana 2. gardijske brigade „Gromovi“, Udruge Žumberčana branitelja Domovinskog rata, Zbor udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojbi, Streljačkog kluba časnika i branitelja Samobora i Sv. Nedelje, Udruga branitelja Domovinskog rata Trešnjevka, Zajednice udruga i članova HVIDRE Zagrebačke županije, Udruga Tigar 90-91 Rakitje, Žumberački uskoci, predstavnici policije, vatrogasaca, lovačka društva, predstavnici Ustanove za sveobuhvatnu skrb Tigrovi te predstavnici ostalih ustanova, institucija, klubova udruga.

Sve koji su danas u Parku Domovinske zahvalnosti došli odati počast braniteljima Samobora i Svete Nedelje, pozdravila je samoborska gradonačelnica Petra Škrobot čestitavši braniteljima njihov dan. Poručila je kako braniteljima koji su svoje živote, zdravlje i mladost dali za Hrvatsku trebamo biti vječno zahvalni.

„Branitelji su utkali svoje živote u temelje naše Domovine i time su nas trajno obvezali da nastavimo graditi bolji život, međusobno se uvažavajući, poštujući i pomažući jedni drugima. To smo dužni i onda kada nam se stavovi razilaze. I tada moramo pokazati odlučnost za suradnju za viši cilj i boljitak svih naših građana. Hrabrost, požrtvovnost i zajedništvo naših branitelja u teškim danima neka nam bude motiv da ne posustajemo u izgradnji boljeg života. Tek kada to uspijemo, opravdati ćemo njihovu žrtvu i dokazati da nije bila uzaludna. Naša dužnost je pobrinuti se da se njihova žrtva nikada ne zaboravi i da im vječno budemo zahvalni. Zato je važno da vrijednosti o onome što su branitelji učinili za sve nas prenesemo na mlađe generacije. Ne zaboravimo drage nam branitelje koji su tu, među nama, svakog dana. Cijenimo ih, iskažimo im zahvalu i dajmo podršku. Dragi branitelji, danas je vaš dan. Budite ponosni na ono što ste učinili za Domovinu i naš Samobor. Želim svako dobro vama i vašim obiteljima. Onima koji su izgubili svoje voljne u domovinskom ratu nitko nikada neće nadoknaditi, no nemojte da tuga preuzme vaš život, sjećajte se svojih najmilijih s ponosom, jer bez njih i njihove žrtve ne bi bilo nas, ni slobodnog nam Samobora i Hrvatske. Svima od srca želim sretan dan branitelja grada Samobora!“ – poručila je gradonačelnica Petra Škrobot.

General Andabak u svom je govoru podsjetio na ratni put samoborskih i svetonedeljskih branitelja naglasivši kako su dali nemjerljiv doprinos u obrani Hrvatske hrabro se boreći na bojištima diljem Lijepe naše. General Andabak pozvao je branitelje da kao što su njegovali zajedništvo u ratu da to sada čine i u miru uz poruku da je važno prenositi istinu o Domovinskom ratu na mlađe kako se žrtva naših branitelja nikada ne bi zaboravila.

U ime Predsjednika Republike Hrvatske i vrhovnog zapovjednika Oružanih snaga Zorana Milanovića, sve nazočne pozdravio je i Dan branitelja grada Samobora čestito general - pukovnik Marijan Mareković.

Naglasio je kako su branitelji spremno krenuli u obranu Domovine te tako pokazali bezuvjetnu ljubav prema Domovini, ljubavi koja ne pita za cijenu i ne posustaje pred žrtvom.

„Svim braniteljima, posebno našim palim vitezovima, dugujemo vječnu zahvalnost i prisežemo čuvati istinu o Domovinskom ratu čistom, a sjećanje na njih da uvijek živi. Nastavimo čuvati spomen na naše junake, budimo čvrsti u zajedništvu oko vrijednosti Domovinskog rata na čijim stečevinama počiva moderna Republika Hrvatska“ – kazao je general-pukovnik Marijan Mareković.

Uz poruku da nikada ne bismo smjeli zaboraviti one koji su svoje živote utkali u stvaranje naše Domovine, čuvajući istinu o Domovinskom ratu i prenoseći je na mlađe generacije, u ime hrvatske Vlade i Ministarstva branitelja, sve nazočne je pozdravio te braniteljima njihov Dan čestito državni tajnik Darko Nekić, a u ime Ministarstva obrane državni tajnik Branko Hrg.

Svečanost su pjesmom uveličale Singrlice, izvevši pjesmu „Zavičaj“ i „Moju Domovinu“, a u protokolarnom dijelu programa sudjelovala je i Samoborska narodna garda te pripadnici Počasno-zaštitne bojne.

Na kraju svečanosti koju je vodio Mislav Maroević svi okupljeni krenuli su u mimohodu prema Centru za mlade Bunker, gdje je održano druženje uz prigodan domjenak.

Objavljeno: 18.09.2022.