Grad Samobor Grad Samobor Logo

Novosti   /   Gradonačelnik

Samobor opet na vrhu

Za proračunsku transparentnost Samoboru čista petica

Institut za javne financije predstavio je rezultate najnovijeg ciklusa istraživanja transparentnosti proračuna svih 576 jedinica lokalne samouprave u Hrvatskoj koje su za svoju transparentnost ove godine ocijenjene prosječnom ocjenom 4.1 od mogućih 5. Time je ostvaren rast u odnosu na prošlogodišnje rezultate.

Peticu za transparentnost tako je ove godine dobilo 85 gradova, među kojima je i Samobor koji je na vrijeme objavio sve potrebne dokumente. 
Naime, proračunsku transparentnost IJF mjeri brojem proračunskih dokumenata ( izvještaj o godišnjem izvršenju proračuna za 2018.;  izvještaj o polugodišnjem izvršenju proračuna za 2019.;  prijedlog proračuna za 2020.;  izglasani proračun za 2020.;  proračunski vodič za građane za 2020. ) objavljenih na službenim internet stranicama. 

Iz godine u godinu sve je više i kvalitetnih, preglednih i inovativnih mrežnih stranica lokalnih jedinica, no još uvijek ima gradova, a pogotovo općina, s izrazito lošim, nepreglednim, nepretraživim, neažurnim i gotovo praznim mrežnim stranicama.

Brojni su gradovi s dobro koncipiranim i lako pretraživim stranicama, a i na toj je listi Samobor našao mjesto. I dok se neki ističu po zanimljivim vodičima za građane, lako pretraživim dokumentima, višegodišnjim arhivama dokumenata, uključivanju građana, internetskim savjetovanjima o proračunu, dječjim proračunima, konsolidiranim financijskim izvještajima, čak i za proračunske korisnike, vodičima uz sve proračunske dokumente i nizom drugih zanimljivih rješenja.

Nažalost, i dalje postoje gradovi na čijim je mrežnim stranicama uistinu teško pronaći čak i osnovne dokumente.

Čitavo istraživanje i interaktivnu kartu možete pogledati na stranicama Instituta za javne financije.

Objavljeno: 13.07.2020.