Grad Samobor Grad Samobor Logo

Gradonačelnik

Samobor opet na vrhu

13.07.
2020.

Za proračunsku transparentnost Samoboru čista petica

Institut za javne financije predstavio je rezultate najnovijeg ciklusa istraživanja transparentnosti proračuna svih 576 jedinica lokalne samouprave u Hrvatskoj koje su za svoju transparentnost ove godine ocijenjene prosječnom ocjenom 4.1 od mogućih 5. Time je ostvaren rast u odnosu na prošlogodišnje rezultate.

Peticu za transparentnost tako je ove godine dobilo 85 gradova, među kojima je i Samobor koji je na vrijeme objavio sve potrebne dokumente. 
Naime, proračunsku transparentnost IJF mjeri brojem proračunskih dokumenata ( izvještaj o godišnjem izvršenju proračuna za 2018.;  izvještaj o polugodišnjem izvršenju proračuna za 2019.;  prijedlog proračuna za 2020.;  izglasani proračun za 2020.;  proračunski vodič za građane za 2020. ) objavljenih na službenim internet stranicama. 

Iz godine u godinu sve je više i kvalitetnih, preglednih i inovativnih mrežnih stranica lokalnih jedinica, no još uvijek ima gradova, a pogotovo općina, s izrazito lošim, nepreglednim, nepretraživim, neažurnim i gotovo praznim mrežnim stranicama.

Brojni su gradovi s dobro koncipiranim i lako pretraživim stranicama, a i na toj je listi Samobor našao mjesto. I dok se neki ističu po zanimljivim vodičima za građane, lako pretraživim dokumentima, višegodišnjim arhivama dokumenata, uključivanju građana, internetskim savjetovanjima o proračunu, dječjim proračunima, konsolidiranim financijskim izvještajima, čak i za proračunske korisnike, vodičima uz sve proračunske dokumente i nizom drugih zanimljivih rješenja.

Nažalost, i dalje postoje gradovi na čijim je mrežnim stranicama uistinu teško pronaći čak i osnovne dokumente.

Čitavo istraživanje i interaktivnu kartu možete pogledati na stranicama Instituta za javne financije.