T T T
Veličina fonta
Disleksija font Veći razmak Označi poveznice
Kontrast Invert Crno/bijelo
Novosti   /   Događanja

Samobor slavi 780. rođendan!

Dan grada Samobora obilježen će biti uz bogat i raznovrstan program

Samobor slavi 780. rođendan!

Dan grada Samobora obilježavamo svake treće subote u listopadu u spomen na dobivanje povelje kojom je hrvatsko-ugarski kralj Bela IV. Samoboru 1242. godine potvrdio status slobodnog kraljevskog trgovišta. Dan grada Samobora i velika 780. obljetnica ove će godine biti obilježena uz bogat i raznovrstan program koji će početi u petak 7. listopada i trajati do 16. listopada, s time da će se središnja proslava održati u dane vikenda 15. i 16. listopada.

Subotnji slavljenički program počet će u 8 ujutro budnicom Gradske glazbe Samobor, a potom će u 9 sati u Parku domovinske zahvalnosti polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća biti odana počast braniteljima koji život dali za Domovinu. U svečanosti će sudjelovati i oko 20 povijesnih postrojbi koje će prodefilirati ulicama Samobora.

Podno župne crkve svete Anastazije udruga Etno fletno pripremit će „Plac pod cirkvom“, Gljivarska udruga Sunčanica – Samobor priredit će izložbu gljiva i gljivarski kotlić, a Mjesni odbori, Gradske četvrti i Dobrovoljna vatrogasna društva i ove će se godine tijekom Festivala kotlovine okušati u pripremi te poznate samoborske mesne delicije.

Na Trgu kralja Tomislava građanima i posjetiteljima će se u okviru Eno gastro kutka nuditi poznati samoborski proizvodi zaštićeni i na europskoj razini : Rudarska greblica i Samoborski bermet te vina samoborskih vinara i vinogradara.

U povodu Dana gada Samobora u subotu 15. listopada na Trgu kralja Tomislava, od 20:30 sati koncert će održati Petar Grašo, a u nedjelju 16. listopada, od 11 sati, Dječji zbor Smješak te od 18 sati Tamburaško društvo Ferdo Livadić.

Izložbe, predavanja, promocije književnih djela, povijesna šetnja, kviz o prošlosti Samobora, besplatne kazališne predstave, filmske projekcije, malonogometni turnir, stolnoteniski turnir – samo su dio bogatog programa proslave Dana grada Samobora, a detaljan program potražite na dnu članka.

SVEČANA SJEDNICA GRADSKOG VIJEĆA

Svečana sjednica Gradskog vijeća bit će održana 15. listopada u 12 sati u dvorani samoborskog kina, a prilika je to da Grad istaknutim građanima koji su svojim radom i trudom zadužili Samobor dodijeli javna priznanja.

Nagrada za životno djelo pripast će fra Vatroslavu Frkinu koji je poznat po svom neumornom radu za crkveno i opće dobro, a ove godine proslavio je zlatni jubilej - 50 godina svećenstva te profesorici klarineta u Glazbenoj školi Ferdo Livadić i dugogodišnjoj voditeljici zbora Smješak, Vesni Radinčić.

Nagrade Grada Samobora dodijeljene će biti Amaterskom kazalištu POU Samobor – PAX, Stanku Garašiću, Miljenku Komesu, Damiru Žitkoviću i restoranu Vilinske jame.

Objavljeno: 03.10.2022.

Dokumenti za preuzimanje