T T T
Veličina fonta
Disleksija font Veći razmak Označi poveznice
Kontrast Invert Crno/bijelo
Novosti   /   Građani

„Samoborček“ premješten na novu lokaciju

Kompozicija legendarnog vlaka trenutno se nalazi u dvorištu Komunalca

Legendarni vlakić „Samoborček“ privremeno je iz parka u Južnom naselju premješten na novu lokaciju u prostor samoborskog Komunalca u Ulicu 151. samoborske brigade HV 2. Razlog su radovi na uređenju parka u Južnom naselju, ali i dugo očekivana obnova kompozicije vlaka pa će „Samoborček“, koji je nekada bio omiljeno prijevozno sredstvo brojnih izletnika, u narednom periodu dobiti novo ruho koje i zaslužuje.

Prijašnjih godina puno se pričalo o nužnoj zaštiti od daljnjeg propadanja i obnovi slavnog vlaka, no sada su poduzete konkretne mjere. Da bi se uopće moglo krenulo u postupak obnove kompozicije vlaka Grad je poduzeo niz predradnji, jer vlak kao zaštićeno kulturno dobro, do nedavno, uopće nije bio upisan u imovinu Grada Samobora. Izrađen je i troškovnik restauratorsko – konzervatorskih radova te je projekt prijavljen na Javni poziv Ministarstva kulture i medija - Programi zaštite i očuvanja pokretnih kulturnih dobara u 2024. godini. Rezultati Javnog poziva očekuju se početkom 2024. nakon čega bi se pokrenule aktivnosti oko nabave restauratorsko – konzervatorskih radova. U tu je svrhu Grad Samobor osigurao sredstva iz općih prihoda te dio sredstava posebne namjene.

Restauratorsko – konzervatorski radovi neće se izvoditi u Komunalcu, već u pogonu specijaliziranom za takve vrste radova po okončanju postupka javne nabave.

Svi će se radovi izvoditi u suradnji s konzervatorima iz Ministarstva kulture i medija, a predviđeno je da će potrajati minimalno 9 mjeseci.

Radovi obuhvaćaju detaljnu obnovu lokomotive i zaštitu od korozije na način da će se ukloniti stara boja, izvest će se pjeskarenje, čišćenje od korozije, pranje, odmašćivanje, odstranjivanje silikona, antikorozivno konzerviranje antioksidansima, temeljito lakiranje te će biti izrađeni i ugrađeni dijelovi koji nedostaju, a to su prozori, drveni dijelovi lokomotive te dijelovi u upravljačnici.

Obnova vagona obuhvatit će izmjenu trule i grafitima išarane drvene građe, sanaciju podvozja i noseće konstrukcije, izradu elemenata sjedala i naslona, sanaciju postojećih klupa, konzerviranje, ugradnju nove zidne i podne oplate, novih prozora, mehanizma čeone oplate i drvenih vrata. Na otvorenom putničkom vagonu izradit će se metalni elementi nosača krova koji nedostaju.

Dok su radovi na uređenju parka u Južnom naselju u punom zamahu, radovi na obnovi popularnog „Samoborčeka“, koji je dao zamah razvoju samoborskog turizma, te je ovjekovječen u Golikovom filmu „Tko pjeva, zlo ne misli”, tek trebaju početi.

Uređenje parka u Južnom naselju napreduje prema planu te će po završetku radova građani Samobora dobiti jedan od najvećih i najmodernijih parkova u Hrvatskoj.

Objavljeno: 24.11.2023.