T T T
Veličina fonta
Disleksija font Veći razmak Označi poveznice
Kontrast Invert Crno/bijelo

Samoborski muzej

Samoborski muzej

Samoborski muzej osnovan je 23. lipnja 1949. godine u nekadašnjoj obiteljskoj kući Ferde Livadića, poznatog hrvatskog skladatelja, samoborskog gradonačelnika i suca, velikog preporoditelja i svestranog čovjeka 19. stoljeća.

Za osnivanje Muzeja najzaslužniji je bio Ivica Sudnik (1910. – 2002.) - entuzijast, ljubitelj povijesti i starine, planinar, fotograf, novinar, urar i neumoran sakupljač stvari i predmeta vezanih za samoborsku prošlost. Godine 1925. osnovao je zbirku „Samoborska bibliografija“, 1928. godine zbirku „Samoborska kronika“, te treću zbirku „Samoborske starine“. Te su tri zbirke bile temelj budućem Samoborskom muzeju. Zaslugom Ivice Sudnika ostvaren je intenzivan sakupljački i istraživački rad na području Samobora.

Prve godine rada Muzeja nemoguće je zamisliti bez dr. Stjepana Oreškovića (1895. – 1967.), pravnika po struci koji je u mnogobrojnim časopisima objavljivao članke iz povijesti hrvatske književnosti, prava i povijesti Samobora, a bavio se i prevođenjem poezije na strane jezike, slikarstvom, glazbom, te je izdao nekoliko knjiga pjesama. U fazi stvaranja Muzeja, kada nije bio zaposlen niti jedan stručnjak muzealac, njih dvojica su obavljali veliki dio stručnih organizacijskih poslova na formiranju fondova zbirki i osiguranju prostora za stalni postav, a javnosti su uputili poziv da svojim prilozima i poklonima pomognu uređenju Muzeja i rastu njegovih zbirki.

Ravnateljica: Nikolina Puljić Glasnović

adresa: Livadićeva 7, Samobor
tel: 01 3361 014
e-mail: muzej@samobor.hr

web: www.samobor.hr/muzej