T T T
Veličina fonta
Disleksija font Veći razmak Označi poveznice
Kontrast Invert Crno/bijelo
Novosti   /   Građani

Sastalo se Vijeće za prevenciju

Održana ovogodišnja sjednica gradskog Vijeća za prevenciju

Sastanak Vijeća za prevenciju

U prostorijama Centra za mlade – Bunker, 1. ožujka 2021. godine, održana je sjednica Vijeća za prevenciju. Uvodnu je riječ dala zamjenica gradonačelnika Samobora ujedno i predsjednica Vijeća za prevenciju, Sanja Horvat Iveković.

Vijeće za prevenciju osnovano je s ciljem razvoja programa prevencije kriminaliteta na području grada Samobora, a radi zaštite sigurnosti građana, materijalnih dobara i zajednice u cjelini, kroz partnerstvo i zajedničko planiranje i djelovanje različitih tijela vlasti, javnih službi i građana. Programom prevencije kriminaliteta na razini grada Samobora obuhvaća se maloljetnička delinkvencija, kaznena djela na štetu djece i maloljetnika, zlouporaba droga, suzbijanje nasilja u urbanim sredinama, te provođenje drugih mjera radi povećanja razine sigurnosti ljudi i imovine.

Na sjednici su podaci o stanju sigurnosti na području Grada Samobora za 2019. i 2020. godinu o čemu su izvijestili zamjenik načelnika Policijske postaje Vid Noršić i predstavnik Referade za komunalno, prometno i poljoprivredno redarstvo Grada Samobora Zlatko Bašić. Na temelju izlaganja, predloženo je da se u prostorije gradskih ustanova, škole, te na autobusni kolodvor, podijele preventivni edukativni leci MUP-a koji bi senzibilizirali građane na uzroke opasnosti i potaknuli na samozaštitu, a sve kako bi se kažnjiva radnja pokušala unaprijed spriječiti, a štetne se posljedice svedu na najmanju moguću mjeru.
Nadalje, jedna od točaka dnevnog reda o kojoj je izvijestila Sanja Helfrih, ravnateljica Centra za socijalnu skrb Samobor, bila je provođenje aktivnosti usmjerenih na prevenciju problema u ponašanju kod djece i mladih i rano otkrivanje problema koji su u ovo pandemijsko vrijeme izraženiji nego ikada, dok je o preventivnim programima i projektima GD Crvenog križa Samobor izvijestila je djelatnica Josipa Čepuran. Na kraju sjednice, Juro Horvat, pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Samobora, predložio je da se na idućoj sjednici Vijeća za prevenciju koja se planira u mjesecu svibnju, predstavi i sveobuhvatni prijedlog programa Vijeća za prevenciju u 2021. godini temeljen na analizi postojećeg stanja i pojavnih oblika kriminaliteta.

Također, izražena je i želja da se, ako to dozvole epidemiološke mjere, u mjesecu svibnju ili lipnju održi, kroz suradnju Grada Samobora, Policijske uprave zagrebačke i Vijeća za prevenciju, sada već tradicionalni Sajam mogućnosti. Tako se tradicionalno učenicima osnovnih škola s područja grada Samobora, kroz zabavu, igru i natjecanja, predstavljaju sadržaji javnih službi, organizacija civilnog društva i gradskih ustanova, a s ciljem da se djeca uključe u izvannastavne aktivnosti i tako udalje od društveno neprihvatljivog ponašanja.

Objavljeno: 02.03.2021.