T T T
Veličina fonta
Disleksija font Veći razmak Označi poveznice
Kontrast Invert Crno/bijelo
Novosti   /   Projekti

Školska shema ide dalje

Voće, povrće, mlijeko i mliječni proizvodi za školarce

Školska shema ide dalje

Grad Samobor  i ove  godine zajedno sa svim osnovnim školama sudjeluje u projektu Školska shema koji se provodi na razini čitave Hrvatske. Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju Gradu Samoboru odobrila je sredstva u iznosu od 141.640,71 kuna za voće i povrće i 119.617,00 kuna za mlijeko i mliječne proizvode za 3055 učenika.

Voće i povrće kao i mlijeko i mliječne proizvode ponudit će se učenicima osnovnih škola kao zaseban obrok, neovisno od obroka u okviru školske prehrane, najmanje jednom tjedno u rasponu od najmanje 12 do najviše 24 tjedna tijekom školske godine.

Školska shema jedan je od programa kojim se provodi dio javnozdravstvene politike Europske unije, a kojim se potiče promoviranje zdravog načina života, osobito djece i mladih osoba. Shema zapravo predstavlja program potpore namijenjen poboljšanju distribucije poljoprivrednih proizvoda, koji ima za cilj promicanje uravnotežene prehrane i zdravih prehrambenih navika djece u odgojno-obrazovnim ustanovama. Radi se posebnom programu potpore Europske unije za opskrbu voćem i povrćem te mlijekom i mliječnim proizvodima u obrazovnim ustanovama. Program se, kao objedinjen europski projekt, provodi u šestogodišnjem razdoblju, od školske godine 2017./2018. do školske godine 2022./2023., nakon čega se očekuje nastavak provedbe u novom programskom razdoblju.

Objavljeno: 09.11.2022.