T T T
Veličina fonta
Disleksija font Veći razmak Označi poveznice
Kontrast Invert Crno/bijelo
Novosti   /   Građani

Spektakularan završetak

Princ Fašnik osuđen je po 198. put

Maske su pale! Završen je 198. Samoborski fašnik. U velikoj završnici na pokladni utorak, 13. veljače na središnjem samoborskom trgu spaljen je Princ Fašnik, a potom je krenuo spektakularan laser show i koncert Severine na potpuno ispunjenom Trgu fašničkih velikana. Kolona ljudi protezala se i okolnim ulicama. Princa Fašnika ni ovog puta od osude za sve loše što nas je zadesilo u protekloj godini nije uspio obraniti Fiškal, Sraka je ponovno bila neutješna, a Sudec je zaključio: „Po starinskim regulama fašničkog štatuta i u ime puka Slobodne fašničke republike, pred budnim očima ove napaćene publike, trezne glave, napol pri svesti, a napol u nesvesti, optužujem ovog visećeg patuljka i napuhanog čovječuljka za sve grehe i bedastoće na koje je narod napelaval! Princ Fašnik kriv po svim točkama. Neka gori celu noć do Pepelnice!"

Prije odlaska s vlasti Princ Fašnik, Princeza Sraka, Fiškal i Sudec na glavnoj fašničkoj pozornici u središtu Samobora dodijelili su vrijedne nagrade „najboljima od najboljih“.

Brojne nagrade i priznanja

Publici su se još jednom predstavili i svoje novčane nagrade preuzeli najbolji ovogodišnji mjesni odbori: prvoplasirane Molvice, druga Konšćica i treća Bregana. U konkurenciji su još bili Rude, Celine i Rakov Potok. Prvoplasirana ekipa osvojila je 3.500 eura, drugoplasirana 2.700 eura, a trećeplasirana 2.200 eura, a svi ostali su nagrađeni s 1.200 eura.

Veliki pehar preuzela je malonogometna ekipa iz GČ Južno naselje koja je pobjednik Fašničke lige prvaka u malom nogometu, a koja se igrala na terenu SC Stars.

Nagrađeni su i ugostiteljski objekti koji su svojim uređenjem i ponudom obogatili fašničku zabavu, a “Srakino gnezdo” ponovno je pripalo Krčmi Gabreku 1929. i to treću godinu za redom, drugo mjesto zauzela je Havana, a treće Hotel Lavica.

„Fašničke galge“ za izniman dugogodišnji doprinos očuvanju i njegovanju tradicije Samoborskog fašnika pripale su Ekonomskoj trgovačkoj i ugostiteljskoj školi koja dugi niz godina sudjeluje u fašničkim spelancijama.

Nagrađene maske

Publici su se predstavile i finalne maske, a o tome tko je bio najoriginalniji i najzabavniji odlučili su fašnički likovi. Tako je u konkurenciji najboljih pojedinačnih maski slavila i novčanu nagradu u iznosu od 400 eura zaslužila maska „Šk – Robot“, drugo mjesto zauzela je maska „Jela i Jozef“ koja je nagrađena s 300 eura, a treće mjesto i 250 eura pripalo je maski „Euro zona“. S 200 eura nagrađena je maska „Gradonačelnik Joža“ i sa 150 eura maska „Samoborski azil Dora“.

Najbolja grupna maska je „www.bara.com“, a zavrijedila je 600 eura, dok je drugo mjesto i 400 eura osvojila maska  „Robot“, a treće mjesto i 300 eura maska „Samozaposlene kućanice". Maska „Turisti iz Afrike“ osvojila je 250 eura, maska „Robotese“ 150 eura, a maska „Metmen“ 100 eura.

Najbolja obiteljska maska „Kupaona“ nagrađena je s 400 eura, drugo mjesto zauzela je maska „Šah“ koja je nagrađena s 250 eura, a treće mjesto i 150 eura pripalo je maski „Vesele kućanice i njezini roboti“.

I dok je na Trgu fašničkih velikana publiku raspjevala i rasplesala Severina, u fašničkom šatoru do dugo u noć zabava je potrajala uz popularne riječke rokere LET 3.

Slobodnom fašničkom republikom tijekom trajanja 198. Samoborskog fašnika prodefiliralo je oko 200 tisuća posjetitelja koji su uživali u nikad bogatijem programu pa je manifestacija iznova opravdala titulu najstarije, najveće i najposjećenije pokladne svečanosti u ovom dijelu Hrvatske.

Foto: Petar Krajačić Vilović, Edin Tuzlak

Objavljeno: 13.02.2024.