T T T
Veličina fonta
Disleksija font Veći razmak Označi poveznice
Kontrast Invert Crno/bijelo
Novosti   /   Manifestacije

Sretan 779. rođendan Samoboru

Sutra centralna proslava Dana grada

Sretan 779. rođendan Samoboru

Naš grad sutra slavi 779. rođendan jer mu je baš prije toliko godina sredinom mjeseca listopada prema povijesnim spisimagodine, hrvatsko-ugarski kralj Bela IV. darovao povelju kojom ga je proglasio slobodnim kraljevskim trgoviščem.

O Samoboru će se sutra na centralnom dešavanju, svečanoj sjednici Gradskog vijeća Samobora na kojoj će se okupiti i brojni gosti i uzvanici te prijatelji našeg grada iz drugih sredina. Najavljeni su tako dolasci predsjednika države Zorana Milanovića, izaslanika predsjednika Hrvatskog sabora Ervina Kolareca, saborskog zastupnika Kreše Beljaka i Daria Zurovca, brojnih gradonačelnika i načelnika susjednih i prijateljskih gradova i općina, županijskih vijećnica i drugih visokih uzvanika, kojima će se na sjednici obratiti gradonačelnica Petra Škrobot i predsjednica Gradskog vijeća Irena. Zaslužnim pojedincima i društvima našega grada tom će prigodom biti uručena vrijedna priznanja. Početak ove svečane sjednice u samoborskoj kino dvorani bit će u 13 sati.

Tijekom dana vikenda naš će centar grada biti poprište brojnih zanimljivim i raznovrsnih događanja. Program će započeo budnicom Gradske glazbe Samobora ulicama grada. Uz Gradnu, podno župne crkve Svete Anastazije, otvara se starinski “Plac pod cirkvom” Udruge Etno-fletno. Odavanje počasti poginulim hrvatskim braniteljima održat će u Parku domovinske zahvalnosti, a zatim slijedi mimohod čak 18 povijesnih hrvatskih postrojbi ulicama središnjeg dijela grada, koje će se zatim postrojiti u svečani špalir na Trgu kralja Tomislava.

Očekuje nas i Festival samoborske kotlovine u Ulici Mirka Kleščića, koji priređuju mjesni odbori i gradske četvrti, izložba gljiva i gljivarski kotlić u organizaciji Gljivarske udruge Sunčanica na Trgu Matice hrvatske.

Oba dana vikenda naši biciklističko brdski klubovi organiziraju i biciklijade, a Klub učenika i studenata Samobor i prigodnu izložbu fotografija i akustični nastup pobjednika nedavno održanog natječaja za najbolje akustične izvođače.

Vrhunac proslave gradskog rođendana bit će koncert Pravila Igre, od 20 sat na Trgu kralja Tomislava. A večeras u 20 sati na glavni trg stiže bend Crvena Jabuka koja će biti uvod u rođendanski vikend.

Na samom kraju, za sve posjetitelje informacija kako je parkiranje sutra svugdje, osim na Samoborskom sajmištu, besplatno.

Objavljeno: 15.10.2021.