T T T
Veličina fonta
Disleksija font Veći razmak Označi poveznice
Kontrast Invert Crno/bijelo
Novosti   /   Gradonačelnica

Sretan Dan državnosti

Čestitka gradonačelnice

Sretan Dan državnosti

Drage Samoborke i Samoborci, dragi sugrađani. Uime Grada Samobora i osobno od srca vam čestitam Dan državnosti.

Danas se s posebnim pijetetom prisjećamo neizvjesnog vremena prije 34 godine kada je stvarana naša domovina. Bili su to dani ispunjeni nadom, odlučnošću, ali i bojazni za najmilije. Konstituiranjem prvog demokratski izabranog višestranačkog Sabora, odlučeno je kako je hrvatski narod taj koji jedini ima legitimno pravo uspostaviti izabranu vlast koja će samostalno i neovisno voditi Republiku Hrvatsku.

Velik je broj onih koji su za slobodnu domovinu dali ono najvrijednije što imaju – svoj život. Hrabro i odlučno krenuli su u neizvjesnost kako bi obranili svoje domove, svoje obitelji, svoje najmilije.

Takvi su bili i naši samoborski branitelji. Zadužili su sve nas i na nama je da se svake godine dostojanstveno prisjetimo heroja zbog kojih danas uživamo u miru i slobodi. Njihova imena trajno su upisana ne samo u samoborskoj povijesti, već i u našim srcima i na nama je da i u budućnosti čuvamo uspomenu na neizmjernu žrtvu koju su podnijeli. Upravo je zbog njih naš grad mjesto tolerancije i prihvaćanja koje ćemo ostaviti u nasljeđe budućim generacijama.

Nastavit ćemo raditi na tome da, njima u čast, nastavimo razvijati Samobor poštujući najviše vrijednosti za koje su se zalagali i naši branitelji – mir, toleranciju i jednakost.

Sjećanje na njih nikada neće izblijediti.

Gradonačelnica

dr. sc. Petra Škrobot

Objavljeno: 29.05.2024.