Grad Samobor Grad Samobor Logo

Gradonačelnik

Sretan Dan državnosti Republike Hrvatske

Sretan Dan državnosti Republike Hrvatske
30.05.
2020.

Čestitka gradonačelnika

Drage Samoborke i Samoborci, dragi prijatelji Samobora,

Dan državnosti prilika je da se prisjetimo 30. svibnja 1990. godine, dana kada je konstituiran prvi demokratski izabrani višestranački hrvatski Sabor.

Taj je dan od velikog povijesnog značaja te predstavlja prvi korak na povratku hrvatskoga naroda i njegove države europskoj civilizacijskoj, političkoj, kulturnoj i gospodarskoj tradiciji. Time je počeo proces osamostaljenja Hrvatske i taj datum s pravom doživljavamo kao prekretnicu novije hrvatske povijesti.

Podsjetnik je to na snagu i zajedništvo u najtežim danima. To zajedništvo potrebno nam je i danas jer je pred nama još puno posla kako bismo stvorili Hrvatsku kakvu su sanjali naši branitelji. Neka nam upravo mukom stečena sloboda koju su nam ostavili bude poticaj da se okrenemo konačno budućnosti jer jedino na taj način možemo im se odužiti. Odužiti im se stvaranjem modernog, poštenog i složnog društva koje će biti temelj prosperitetne budućnosti. Budućnosti kakvu su i oni željeli.

Svim hrvatskim braniteljima izražavam svoju zahvalnost, a roditeljima i obiteljima poginulih i nestalih branitelja iskrenu sućut.

S vjerom da ćemo zajednički raditi za dobrobit naše Domovine, čestitam Vam Dan državnosti Republike Hrvatske.

Gradonačelnik
Krešo Beljak, mag.educ.geogr.